Varkenshouderij

Foto & video 1 reactie

Groepsaccommodatie voor opfokzeugen

Jan Welvaarts en Paul van der Meijden bouwden een nieuwe stal voor 3.680 opfokzeugen. Het gros ervan zit in groepen van 400. De brijvoerinstallatie is er een zonder toeters en bellen.

Foto

 • Jan Welvaarts (42, links) en Paul van der Meijden (42) houden in samenwerking verdeeld over meerdere locaties in Nederland en België 3.100 PIC basis-, subfok- en vermeerderingszeugen, 4.000 opfokzeugen en 10.000 vleesvarkens. Daarnaast heeft ze 7.000 zeugen in een franchise-concept. De samenwerking levert onder de naam Elite Varkens SPF-fokmateriaal en SPF-biggen, voornamelijk aan afnemers in Duitsland.

  Foto’s: Bart Neijs, tekst: Robert Bodde

 • Ze kochten in Diessen een locatie met ontwikkelingsmogelijkeden. Daar breiden ze uit naar 850 subfokzeugen en 4.000 opfokzeugen. De eerste fase van die uitbreiding is nu gereed. Een nieuwe stal met 3.680 plaatsen voor opfokzeugen is deze week met een open dag voor genodigden in gebruik genomen. Die kostte omgerekend €340 per vleesvarkensplaats (0,8 vierkante meter per dier).

  Opvallend: geen traditioneel damwandpatroon, maar gepotdekselde damwandpanelen sieren de voorgevel. De winddrukkappen aan de zijgevels moeten nog gemonteerd worden, en het voegwerk zal na de winter worden afgewerkt.

 • Opfok in grote groepen is een understatement voor deze groepsaccommodatie voor opfokzeugen. De stal telt namelijk acht afdelingen met elk 400 plaatsen. Deze afdelingen meten 14,60 x 20,25 meter.

 • In grote groepen is het makkelijk, en relatief voordelig, om het dierwelzijn te verbeteren. Schrobpalen, ballen, kettingen, het hele palet komt voorbij. De varkenshouders willen hiermee ook wat gaan experimenteren.

 • Over de volle breedte van de afdeling staan aan de zijde van de centrale gang de voertroggen opgesteld. De gelten krijgen toegang tot de twee troggen via een selectiebox (met geel gecoate stangen). Daarin is een weegplateau geplaatst. Elke weging wordt per dier geregistreerd, want alle gelten hebben een transponder in het oor.

 • Bovenop de selectiebox zit een digitale camera. Om deze voldoende licht te bieden, zijn twee tl-lampen bovenin de box geplaatst. Die lampen branden dag en nacht. De camera maakt bij elke weging een foto van de gelt. Daarmee is de ontwikkeling van het dier te volgen.

  De camera herkent kleuren en patronen. Dat is handig om dieren te kunnen uitselecteren. Dat hoeft dus niet via de pc te worden ingevoerd. Verzorgers zetten tijdens de controleronde een rode streep of groene punt met een merkstift op het dier, de software regelt vervolgens het uitselecteren op het juiste moment. Voor het uitselecteren is een ruimte voor tien zeugen gerealiseerd bij de ingang van de afdeling.

 • Voor de opslag van de vele gegevens (verwacht: gemiddeld 18.000 wegingen en foto’s per dag) zijn vier zware computers opgesteld in de stal. Pas na een jaar zullen er voldoende gegevens zijn om het effect van voersoort en voercurve op de gewichtsontwikkeling van de gelten te kunnen analyseren. Nog een jaar later is pas een relatie te leggen met de productieresultaten. ,,Dit is wel de toekomst in de geltenopfok”, stelt Van der Meijden.

 • De selectiebox stuurt de gelt naar een van de twee voerruimtes of naar een selectieruimte. In elk van deze twee voerruimtes kunnen 50 zeugen tegelijk vreten aan een dubbele trog. Die wordt gevuld via sensorvoedering. ,,We gaan niet sturen met voerhoeveelheid, maar met voersoort’’, stelt Welvaarts. Gelten met een gewichtsontwikkeling op schema krijgen een energie- en eiwitrijkere brij dan gelten die te hard groeien. Gelten die net boven schema groeien, zullen dus bijna continu wisselen van voersoort.

 • In de voerruimte is aan beide gevels een waterbakje geplaatst, in de leefruimte hangen er in totaal vier.

  Een doordacht detail is de aansluiting voor een slang direct bij de trog. ,,We kennen het allemaal, af en toe moet je een vervuilde trog leegmaken”, zegt Welvaarts. ,,Dat is onaangenaam werk. Daarom hebben we in alle troggen een stop laten plaatsen. Met water direct bij de trog beschikbaar reinig je een vervuilde trog direct.” De extra kosten van een €30 per trog leveren een bult arbeidsgemak en betere hygiëne op.

 • Ook in deze stal centrale afzuiging met luchtwasser. Om voldoende capaciteit te kunnen realiseren, is er een schijnplafond aangebracht. Er wordt gewerkt met constante onderdruk. Daarvoor zit er een fikse buffer in het dakdeel grenzend aan de centrale gang. Voor 400 opfokzeugen is een fikse ventilatieopening nodig, daarom hier vier kokers met smoorklep.

 • De luchtinlaat gaat via Skov-ventielen.

 • De stand van deze ventielen wordt centraal gestuurd via kabels. In elke afdeling zit een servomotor die de klepstand regelt.

 • In verwarming is niet zwaar geïnvesteerd. In koude perioden kan een heteluchtkanon de afdeling voor- en bijverwarmen bij opleg van de gelten. Omdat het toeleverende SPF-subfokbedrijf werkt met een vierwekensysteem kunnen de grote afdelingen ineens worden volgelegd met gelten geboren uit een dekweek.

 • Naast de acht grote afdelingen voor 400 opfokzeugen, zijn er ook twee voor 80 stuks...

 • ... en twee voor 160 dieren. Niet alle afnemers willen gelten van ruim zes maanden. Een deel van de dieren gaat tussen vier en zes maanden weg. Om onderbezetting te verminderen, gaan de resterende dieren uit de groep van 400 in deze afdelingen.

 • Hygiëne en arbeidsgemak en –omstandigheden staan hoog in het vaandel op het SPF-opfokbedrijf. Midden op de centrale gang is daarom een wasbak geplaatst: makkelijk wassen van handen of schoonmaken van materialen leidt ertoe dat het daadwerkelijk gebeurt.

 • Ook makkelijk: de centrale gang dient ook als drijfgang voor de dieren. Door deze helemaal uit te voeren met roosters is reiniging na gebruik een makkie.

 • De Weda-brijvoerinstallatie is ruim opgesteld. Er zijn twee mengtanks, in geval van calamiteiten kan een tank de hele stal voeren. Er wordt niet gewerkt met een centrale leiding maar met een leiding per afdeling. Het voer gaat dus niet rond, eenmaal uitgedoseerd voer komt niet terug in de mengtank. ,,Menging met voerresten geeft teveel problemen”, erkent Welvaarts volmondig.

  De ruimte zal op termijn worden opgevuld met een of twee fermentatietanks. De voor de fermentatie benodigde warmte kan onttrokken worden aan de naastgelegen gecombineerde luchtwasser.

 • Er gaat gewerkt worden met grote, stabiele producten als tarwegistconcentraat, tarwezetmeel en CCM. ,,Geen risico’s nemen. Liever makkelijk 4 euro per gelt aan voerkostenvoordeel pakken dan met veel trammelant 5 euro.’’

 • Opvallend: alle ventielen zitten in de voerkeuken. ,,Vervanging van een defect ventiel is nu een werkje van minder dan een minuut”, schat Welvaarts in.

 • In de stal zit een gecombineerde luchtwasser van Inno+. Deze is laag opgesteld. ,,De lamellen zijn makkelijk bereikbaar. Dan worden ze ook werkelijk om de 14 dagen schoongemaakt. Dat drukt de energiekosten.”

 • Een skybox biedt uitzicht op zowel een grote afdeling als op een afdeling met 80 plaatsen. Deze skybox is vanaf de schone weg benaderbaar, maar is niet opengesteld voor het publiek. Alleen afnemers en groepen kunnen er op afspraak de varkens bekijken.

Eén reactie

 • no-profile-image

  autospeurder

  Mooie audi op foto 2! Is die te koop? Wie kan ik bellen? Die variant is wel €50.000 waard. Make my day!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.