Varkenshouderij

Foto & video 1677 x bekeken

Frisse neuzen in zeugenstal

De familie Vorkink bouwde een nieuwe stal voor 400 drachtige zeugen en 1.650 vleesvarkens. Na verbouw van de bestaande stallen is er ruimte voor 500 zeugen en 4.500 vleesvarkens.

Foto

 • Zoon Martijn (26), vader Johan (52) en moeder Gerry (51) in Holten bouwden een nieuwe stal voor 400 drachtige zeugen en 1.650 vleesvarkens. Na verbouw van de bestaande stallen is er ruimte voor 500 zeugen en 4.500 vleesvarkens. Ze hebben een medewerkster die wekelijks drie dagen. Zodra alle stallen vol liggen wordt nog wat losse arbeid ingehuurd. Martijn doet voornamelijk de vleesvarkens. Gerry is verantwoordelijk voor de kraamstal en Johan werkt primair voor de zeugen en gespeende biggen.

  Foto's: Ronald Hissink, tekst: Kees van Dooren

 • Het bedrijf ligt in een landbouwontwikkelingsgebied. Het bouwblok is grotendeels volgebouwd. Na de verbouw liggen alle diergroepen gescheiden van elkaar. Dat vergroot de arbeidsefficiency en hygiëne op het bedrijf.

 • Er is ruimte voor 400 drachtige zeugen. De familie Vorkink koos bewust voor voerligboxen met uitloop. Met dat systeem zijn ze in grote lijnen al vertrouwd. Volgens Johan Vorkink biedt dit stalsysteem rust in de stal en is diercontrole doeltreffend uit te voeren.

 • De drachtige zeugen komen in voerligboxen in groepen van 14 of 16 dieren. Via de controlegang kan frisse lucht onder de trog door naar de neus van de zeugen stromen.

 • In de stal zitten zelfvangboxen. Een zeug die een kwartier voor het voeren de box in loopt en de plaat boven de trog wegduwt, moet tot twintig minuten na het voeren in de box blijven. Die wordt dan pneumatisch gesloten. Een zeug kan dus nooit bij de buurvrouw de box inkomen en het voer opvreten. Per vier zeugen is een ventiel voor brijvoer. Op maat voeren kan dus niet.

 • De vloeren zijn allemaal prefab met motief om uitglijden te voorkomen.

 • Gescheiden door een muur van putvloer tot aan het centrale afzuigkanaal is achter de drachtige zeugen gebouwd voor 1.650 vleesvarkens; 8 afdelingen met 16 hokken.

 • Aan de lange trog is voor elk varken plaats. In plaats van een bolle vloer, ligt een hellende vloer in de hokken zonder waterkanaal. De vloer met verwarming is ook prefab.

 • Het hele bedrijf wordt sinds een paar maanden verwarmd met twee houtkachels. De investering bedroeg €15.000 inclusief aanpassing in de stal. Martijn Vorkink schat jaarlijks 100 ton houtpellets te verstoken. De prijs van de houtbrokjes zit op 14 cent per kilo.

 • De muren zijn ter plekke gemetseld. Geen prefab dus. De trap leidt naar de luchtwasser, die inpandig gemonteerd is.

 • De chemische luchtwasser reduceert de ammoniakemissie met 70 procent. Door er nog een pakket voor te plaatsen daalt de emissie tot 95 procent. Die noodzaak is er onder de huidige wetgeving niet.

 • De familie Vorkink heeft de bouw volledig uitbesteed aan Agro Bouw. Omdat zowel vleesvarkens als zeugen onder een kap zitten, is het lastig iets over de bouwkosten te zeggen. De stal is keurig afgewerkt.

  Open middag: vrijdag 22 januari tussen 13.00 en 17.00 uur kunnen belangstellenden een kijkje nemen aan de Doorlopendedijk in Holten.

Of registreer je om te kunnen reageren.