Varkenshouderij

Foto & video

Besparen met eigen arbeid en onderhandelen

Theo van Berkel heeft in Megen (N.-Br.) een nieuwe vleesvarkensstal gebouwd met veel eigen arbeid. Daardoor, en ook door scherp onderhandelen, heeft hij 25 procent bespaard.

Foto

 • Op de thuislocatie in Berghem (N.-Br.) wil Theo van Berkel (47) groeien naar 500 zeugen. Met de bouw van de nieuwe vleesvarkenstal op locatie - die ongeveer 0,3 hectare grond beslaat - wil hij volledig gesloten zijn. Tijdens de bouw heeft een vaste medewerker de zeugen op de thuislocatie verzorgd en vriendin Berdien de Wilt (41) heeft de 800 vleeskalveren verzorgd.

  Foto’s: Bart Nijs, tekst: Judith Waninge

 • De nieuwe vleesvarkenstal heeft gestorte mestputten. De prefab-buitenwanden met een steenmotief heeft van Berkel zelf geplaatst. Een chemische luchtwasser van Agro Air Concepts staat achterop de stal. Door scherp te onderhandelen bespaarde hij bijna €20.000 op de aanschaf van deze wasser. Aan de achterzijde van de stal heeft de varkenshouder damwandplaten gemonteerd. Die heeft hij tweedehands gekocht. Aan de voorzijde, de zichtzijde, heeft hij wel nieuwe platen gemonteerd.

 • Van Berkel zegt dat hij zo goedkoop mogelijk wil bouwen, maar eist wel degelijke materialen. De centrale gang is gemetseld en aangesmeerd door een eigen werknemer, die gedreven is in de bouwwereld. De opmerkelijke groene deuren zorgen voor een prettige werkomgeving en kostten niets meer dan de grijze standaard deuren.

 • In de afdelingen liggen vloerverwarmingsbuizen onder de bolle vloeren. De varkenshouder bespaarde op aanlegkosten door met eigen arbeid de slangen op de betonmatten vast te maken en daarna zelf het beton te storten.

 • De stal telt 16 afdelingen van 12 hokken. De kunststof stalinrichting leverde de varkenshouder een besparing op van €10.000.
  Elke afdeling heeft een groot raam. Door scherpe inkoop en meerdere offertes op te vragen, ook bij kleinere bedrijven, bespaarde van Berkel minimaal 20 procent op de inkoop.

 • De hokken, met de zelf gestorte bolle vloeren, bieden elk plaats aan tien dieren. De vleesvarkens, Hypor x Deense Duroc, krijgen brijvoer in roestvrijstalen dwarstroggen. “Dit neemt extra ruimte in”, vertelt van Berkel. “Maar de controle op de dieren tijdens het vreten vind ik belangrijker.”

 • De dieren krijgen drie keer per dag brijvoer verstrekt via een rondgaand en restloos systeem. De hoofdleiding is 63 millimeter dik en de leidingen naar de hokken toe zijn 50 millimeter. Per twee hokken kan met een ventiel de soort en de hoeveelheid ingesteld worden.

 • De nieuwe stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij.

 • De borstel, als schuurmogelijkheid voor de dieren, is ook een onderdeel van de Maatlat.

 • De lucht in de afdeling komt via het ventu-flow plafondventilatiesysteem binnen en gaat via de Fancom meet- en smoorunit naar het centrale afvoerkanaal om gewassen te worden.

 • Boven de voergang heeft de varkenshouder bewust gekozen voor een houten plank, met opening van krap 2 centimeter, waar de lucht binnenkomt. “Een kunststof plank geeft altijd vochtdruppels en dan ben je doorweekt na een ronde controleren”, vertelt Van Berkel

 • Het centrale luchtkanaal bestaat uit 1.400 vierkante meter tweedehandse ecopanelen. De kieren en naden worden met pur dicht gespoten. Door gebruik te maken van tweedehands ecopanelen werd een bedrag bespaard van €15.000.

 • Aan het eind van het centrale luchtkanaal zijn zeven ventilatoren geplaatst. Vijf ventilatoren hadden ook volstaan, maar Van Berkel wil besparen op de jaarlijkse stroomkosten door de ventilatoren met een lagere capaciteit te laten draaien.

 • De bouwvakkers leggen de laatste hand aan het beschermen van de spanten met pur in de drukkamer. Door het spetteren van het zuur in de luchtwasser gaan de spanten sneller roesten.

 • Onderhandelen zit Van Berkel in het bloed. Door meerdere oude stalen silo’s te verkopen aan melkveehouders die daar tarwegistconcentraat in willen opslaan, kon de varkenshouder twee nieuwe kunststof brijvoersilo’s terugkopen.

 • De brijvoerleidingen lopen van de nieuwe stal onder de straat door naar de bestaande voerkeuken in de bestaande stal.

 • Buiten de stal staat een zelf gestorte voormenger. In een kapschuur heeft de varkenshouder de mogelijkheid om losgestorte producten zoals CCM op te slaan.

 • In de brijvoerkeuken is een tweede tweedehandse menger van 4 kuub inhoud aangeschaft, een besparing van €5.000 ten opzichte van een nieuwe menger.

  Op 8 januari houdt van Berkel een open dag van 13:00 tot 18:00 aan de Herstraat 2 in Megen(N.-Br.).

Of registreer je om te kunnen reageren.