Varkenshouderij

Foto & video

Bedrijf op de schop voor 2013

Carlo Andrea Sartori heeft in de buurt van het Italiaanse Parma een bedrijf waar hij varkens produceert voor de productie van parmaham.

Foto

 • Carlo Andrea Sartori (63) is aandeelhouder in het vleesbedrijf San Michele in Langhirano en heeft daarnaast een bedrijf met 750 zeugen in Monticelli Terme, in de provincie Parma. Op de thuislocatie en op vijf andere locaties zijn in totaal 9.000 plaatsen voor vleesvarkens. De locaties voor de vleesvarkens huurt Sartori van een kaasfabriek.

  Foto's: Henk Riswick, tekst: Martin ten Hooven

 • Het bedrijf produceert varkens voor de productie van parmaham. Het werkt met een kruisingszeug uit de combinatie van Yorkshire en Italiaans Landras. De eindbeer is een van origine Noord-Amerikaanse Duroc. Technische resultaten: worpen per zeug per jaar 2,25, gespeend per zeug per jaar 25,0. De vleesvarkens scoren een groei per dag van 700 gram (35-167 kilo).

 • De dekafdeling bestaat uit 176 voerligboxen. De zeugen blijven hierin tot 28 dagen na de dekking en controle op drachtigheid. De boxen zijn afgesloten met kettingen, waardoor de zeug goed bereikbaar is.

 • Sartori heeft ook enkele Caserta-zeugen. Van oorsprong is dit varken afkomstig uit Spanje. Het is een zeer oud ras. Sartori wil onderzoeken of het mogelijk is zeer bijzondere vleesproducten van dit ras in de markt te zetten.

 • De varkens hebben in de hals twee lelletjes, wat hoort bij dit ras. De raszuivere slachtvarkens realiseren een groei per dag van 300 gram en de kostprijs per kilo levend-gewicht is €4,00. De zeugen werpen vijf tot zes biggen, waarvan de helft nog weer uitvalt.

 • De zeugen in de kraamstal liggen op een volledig roostervloer. De biggen liggen op een mat met een lamp erboven. Het aantal levendgeboren biggen per worp is 11,7 stuks.

 • Het bedrijf gaat behoorlijk op de schop. Sartori wil overgaan op een speenleeftijd van vier in plaats van drie weken. Hij verwacht dat de wetgeving voor welzijn op het gebied van speenleeftijd strenger zal worden. Ook levert deze wijziging minder problemen op bij het opfokken van de biggen na het spenen. Er worden extra kraamafdelingen ingericht. De dragende zeugen komen straks in groepshokken voor negen zeugen met vloervoedering.

 • De vleesvarkens hebben een uitloop naar buiten op een overdekte mestgang met betonroosters. Ook de gespeende biggen, na vier weken opfok in dichte stallen met volledig kunststof roostervloer, hebben een dergelijke uitloop.

 • De vleesvarkens worden afgemest tot een maximaal levend gewicht van 167 kilo. De minimale leeftijd van de dieren moet 290 dagen bij aflevering zijn, gerekend vanaf de geboorte. Het voer moet voor 50 procent uit mais bestaan en het gebruik van wei wordt aanbevolen. Dit alles om de geschikte kwaliteit parmahammen te krijgen.

 • Sartori bouwt 59 hokken voor 40 biggen per hok voor de opfok van de gespeende biggen. Het zijn biggenkisten met uitloop op kunststofroosters. In de kist is verwarming en ventilatie.

 • De biggenkisten of biggenbungalows zijn overdekt met sandwichpanelen. Dit is gedaan om in de zomerperiode te voorkomen dat de biggen in de felle zon liggen en het in de kisten te warm wordt.

 • Het bedrijf heeft 220 hectare bouwland ter beschikking. Hiervan is 17 hectare eigendom. Ze telen ruim 132 hectare korrelmais, 44 hectare gerst en 44 hectare suikerbieten. De mais en gerst worden in sleufsilo’s opgeslagen om in het rantsoen van de varkens te worden verwerkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.