Varkenshouderij

Foto & video 3 reacties

Zeugen in nieuwe potstal

Hans Blankestijn bouwde nieuw voor 300 zeugen, inclusief biggenopfok. Alles komt daarbij onder één dak. In het oog springen de kraamopfokhokken en de potstal voor de drachtige zeugen.

Foto

 • Hans Blankestijn in de afdeling voor drachtige zeugen. Tussen de voerboxen komt een strobed van circa 40 centimeter dik, op een dun laagje zaagsel. Samen met de zeugenmest moet het strobed gaan composteren zodat het opwarmt. Door de vrijkomende warmte droogt de bovenkant op en liggen de zeugen droog.

  Foto's Ton Kastermans, tekst: Kees van Dooren

 • De nieuwbouw van Blankestijn biedt plaats aan 300 zeugen en is inclusief biggenopfok.

 • Bij de drachtige zeugen komt de frisse lucht via elektronisch aangestuurde ventielen direct in de stal.

 • Er is plaats voor 200 drachtige zeugen. In totaal zijn er vier rijen voerboxen (2 maal 2) in de afdeling en twee strobedden. Tussen de voerboxen komen hekken, zodat de groepsgrootte beperkt blijft tot hooguit 26 zeugen.

 • Tijdens het voeren kunnen de zeugen hun 50 centimeter brede box niet uit. De voerboxen sluiten pneumatisch. Met voerboxen moeten de zeugen tweemaal daags in de benen komen. Een belangrijke reden voor Blankestijn om te kiezen voor individueel voeren in boxen is dat hij zo doeltreffend gezondheidscontroles uit kan voeren.

 • Het is niet de bedoeling dat de zeugen in de voerboxen blijven liggen. Om te drinken moeten ze de boxen zeker uit komen. Per groep van maximaal 26 zeugen zijn vier drinkbakken gemonteerd. De drinkbakken hangen boven een betonrooster tussen de voerbox en het strobed.

 • Door een brandmuur gescheiden van de drachtige zeugen, is een afdeling om gelten op te vangen. De Topigs 20-gelten komen op 6,5 maand leeftijd op het bedrijf.

 • In de dekstal kan de beer voor de zeugen langs lopen. Er komt veel licht in de afdeling door middel van glas en lichtplaten. Er is natuurlijk ook kunstlicht. Lichtplaten zitten ook boven de drachtige zeugen, en ramen zitten in alle afdelingen van de stal. Uit een proef op een van de warmste dagen dit jaar, met gebruik van infraroodapparatuur, bleek dat de temperatuur plaatselijk maximaal 3 graden hoger was onder de lichtplaten dan daarnaast. De platen zijn zodanig ontwikkeld dat ze alleen licht doorlaten en nauwelijks warmte.

 • Voorin de stal zijn 11 afdelingen met elk 12 kraamopfokhokken. De zeugen staan met de kop naar de controlegang. Tijdens het werpen is dat iets minder handig, erkent Blankestijn. Voordeel is dat hij nooit het hok in hoeft om de voerdosators te verstellen. De ondernemer zegt nu eenmaal liever naar de kop van de zeugen te kijken dan naar de kont. Het is dus ook een stukje persoonlijke voorkeur.

 • De kraamopfokhokken zijn 2,5 meter diep en 2 meter breed. De zeug ligt op een gietijzer rooster met een schouderplaat. Aan het gietijzer kunnen de zeugen wat lichaamswarmte kwijt. De biggennesten zijn verwarmd, en boven de pas geboren biggen komt een lamp te hangen.

 • De biggen moeten draaien aan de dosator om voer in de bak te krijgen. De voerdoorlaat is handmatig instelbaar.

 • Frisse lucht bereikt de kraamopfokhokken via grondkanalen. De luchtinlaat wordt geregeld door middel van een verstelbare doek. De 35 centimeter brede spouw zorgt er voor dat de lucht goed gedoseerd en rustig de afdeling in stroomt.

 • Naast de 11 kraamopfokafdelingen is er een opfokafdeling voor noodgevallen. Als wegens ruimtegebrek de biggen het kraamopfokhok uit moeten, kan Blankestijn op deze afdeling terugvallen.

 • Achter de stal is een biologische luchtwasser van KWB http://www.kwb.nl/home.html gemonteerd. Deze reduceert de ammoniakemissie met minstens 75 procent. De lucht van alle afdelingen wordt centraal door de wasser afgezogen. Blankestijn koos voor een biologische wasser vanwege de prijs, en omdat die minder belastend is voor de omgeving dan een chemische luchtwasser die met zuur werkt. Vrijdag 25 september tussen 13.00 en 17.00 uur houdt Blankestijn http://www.rijnvallei.nl/agenda.asp?id=107 open dag.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gerard

  heel mooi allemaal.
  vraag hoe kom je aan deze kennis. heb zelf twee afd. biggen op proef. 50 cm. diep. alleen met stro. maar blijft nat. als ik met de riek de bovenste laag omhoog doe. zie ik tot mijn verbazing dat het stro daaronder schoon blijft. het wordt geen kompost. stro neemt niet goed op en is lastig door de varkens omzetten.

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Ik hoop niet dat voorlichters deze stal gebouwd hebben. Succes en sterkte met het gebruik ervan.

 • Bison

  Prachtig gebouw!
  Vraag me af hoe diep onder water je ben komen te zitten.

Of registreer je om te kunnen reageren.