Varkenshouderij

Foto & video 1351 x bekeken 5 reacties

Verzamelen biggen

Biggenhandelaren verzamelen en sorteren wekelijks biggen voor de export naar het buitenland op de exportverzamelplaats Animo in Venhorst.

Foto

 • Biggenhandelaren brengen hun biggen naar de exportverzamelplaats Animo in Venhorst (N.B.). De dieren worden voor het uitladen eerst nog gewogen, zodat handelaren de dieren op gewicht uit kunnen betalen aan de vermeerderaars. Exporteur Arjan Maaijen in Snelrewaard verzamelt en sorteert de dieren daar voor de uitvoer naar Oost-Europa.

  Foto's: Bart Nijs, Tekst: Derk Klein Kranenberg

 • Na aankomst op de exportverzamelplaats drijft de chauffeur de biggen uit de veewagen.

 • Medewerkers van Animo zorgen ervoor dat de biggen in de juiste hokken terecht komen. In welk hok de dieren moeten, is afhankelijk de bestemming. De meeste Oost-Europese landen stellen steeds hogere eisen aan de Nederlandse biggen. Zij vragen steeds meer Piëtrain voor hun vleeskwaliteit en D-lijn en Durocs, omdat die gemakkelijk in de omgang zijn. Het aandeel van de Tempo's loopt terug. Allen Poolse vleesvarkenshouders vragen nog veel Tempo's, omdat ze die plankgas kunnen voeren.

 • Deze biggen moeten naar een andere afdeling dan de voorgaande lading.

 • Nadat een hok vol is, sluiten een medewerker van Animo de hekken. Daarna kan het sorteren beginnen.

 • Na het verzamelen en sorteren van de dieren keurt een veearts de dieren. Dan drijven de medewerkers van Animo de biggen weer naar de uitgang van de verzamelplaats. Daar staat een veewagen klaar om de dieren naar het buitenland te brengen.

 • De biggen moeten het laatste stukje van de exportplaats naar de veewagen overbruggen met een loopbrug. Via peddels, die geluid kunnen maken, drijven de medewerkers van Animo de dieren in de veewagen.

 • Nadat de biggen weer zijn opgeladen kan de veewagen de reis naar het buitenland beginnen. Nog dezelfde dag komen de Nederlandse biggen aan bij een buitenlandse vleesvarkenshouder.

 • Nadat de biggenhandelaren hun dieren hebben gelost op de exportverzamelplaats maken zij hun veewagens schoon om weer nieuwe dieren te gaan laden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Mooi eens te zien Derk hoe de kwaliteit naar Oost Europa er onderuit word gehaald.
  Hoe kan dit bij een mester ooit goed aflopen ?
  Hoe kan die veearts de gezondheid bepalen van de biggen als hij het bedrijf van herkomst niet kent ??
  Als ik de geschiedenis er even bij haal dan zijn dit oestanden van tijden WO 2
  Daar werden ze ook eerst getraseerd ... .

 • no-profile-image

  Goossens

  Bla Bla! patrick zwetst er weer op los..

 • no-profile-image

  monique

  Gek gezicht, varkens zonder staart. Noorse varkens gaan met krul!

 • no-profile-image

  Boer

  Het is inderdaad zonde dat met dit soort gehobby de gezondheidsstatus van alle biggen wordt gedegradeerd naar die van de slechtste groep van de dag. Doodzonde want het mixen van al die biggen is gewoon vragen om moeilijkheden. En maar interessant doen met het "biggenpaspoort".

 • no-profile-image

  exporteur

  Er wordt weer een hoop onzin geschreven hier. 80% van de vermeerderaars heeft regelmatig een koppel biggen over dat niet in de vaste koppeling of in de eigen meststal past. Deze worden geleverd voor export. Om dan de exporteur ervan te beschuldigen dat hij het helemaal verkeerd doet is wel erg kort door de bocht. Gelukkig zijn er in het buitenland nog afnemers voor kleine koppels biggen. En als we met zijn allen ons best doen om gezonde kwaliteitsbiggen te produceren kan een mester in Polen ook met kleine koppels nog een prima resultaat halen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.