Varkenshouderij

Foto & video 1 reactielaatste update:12 okt 2012

Snelle groei naar 6.500 varkens

René de Wit in Haghorst verkocht zijn bedrijf met 200 zeugen voor woningbouw. Hij kocht in een ontwikkelingsgebied een bedrijf met 2.500 vleesvarkens en breidde dat uit met 3.000 plaatsen.

Foto

 • René de Wit (44) in Haghorst (N. Br.) verkocht in 2006 zijn bedrijf met 200 zeugen voor woningbouw. Hij kocht direct een bedrijf met 2.500 vleesvarkensplaatsen in een landbouwontwikkelingsgebied terug. Daar breidde hij in 2009 uit met een nieuwe stal voor 3.000 varkens. Naast de circa 5.500 varkens op deze locatie heeft hij nog twee voergeldstallen met elk 500 plaatsen.

  Foto's: Peter Roek, tekst: Robert Bodde

 • De nieuw stal is 90 meter lang en 40 meter breed met een centrale gang in het midden en centrale afzuiging met luchtwasser. De stal telt 17 afdelingen met 2x6 hokken voor 15 varkens, dus 180 varkens per afdeling.

 • De Wit gaat voeren met een computergestuurde droogvoerinstallatie. Die verwerkt een mengsel met 50 procent granen, aangevuld met kernvoeders van Victoria Voeders. Omdat De Wit maar eenmaal daags de brijbakken wil vullen koos hij voor de grootsten die Groba levert. In deze dubbele bak kan ruim 80 kilo voer.

 • De varkenshouder koos voor een opstelling met een bolle vloer. Hij koos voor volledig prefab elementen, zonder dichte vloer en monteerde ook geen vloerverwarming onder het dichte vloergedeelte. ,,Ik verwacht dat het met bijverwarming ook probleemloos zal lopen.'' Door deze keuze bespaart hij wel twee muren per afdeling, waardoor hij op de bouwkosten circa €15 per plaats bespaarde.

 • Bij de verwarming koos De Wit voor het werken met verplaatsbare gasheaters. Deze hebben een capaciteit van 42 KW en worden gestuurd via de Fancom- klimaatcomputer. Een dag of vijf na opleg van de biggen gaan ze uit de afdeling.

 • Een slim detail: De heaters hangen aan een stalen frame. Ook dat is verplaatsbaar waardoor er geen obstakels in het hok hangen en de kosten lager uitvallen. Dit frame steekt door de afdelingswand. Een kunststof dop sluit het daarvoor benodigde gat luchtdicht af.

 • Alle hokafscheiding komt van Veld-V beton. Om de constructie in de hoeken bij de brijbakken te verstevigen is een stalen balk aangebracht. Rond de brijbak, die 2 nippels heeft, is 30 cm gecoat.

 • De afdeling is uitgerust met mengventilatie. Standaard komt de lucht binnen via een holle spouw in de buitengevel. Deze komt dan in een kanaal onder het voerpad met roosters, en stijgt dan langzaam op. In de winter, bij weinig ventilatie, trekt de extra ventilator in de gevel afdelingslucht in de spouw. Deze warmt de binnenkomende verse lucht enkele graden op.

 • Op warme dagen kan De Wit koelen door water te vernevelen in de ruimte onder het voerpad waar de lucht binnenkomt. Hiervoor is een leiding aangebracht met magneetklep (wit) , gestuurd door de ventilatiecomputer. Op de leiding zitten om de meter lengte kleine nippels die het water vernevelen.

 • De nieuwe stal heeft 1 afdeling als ziekenboeg. Deze heeft wel een bolle vloer. Ook hier zit geen verwarming in. De bolle vloer is gerealiseerd door aanbrengen van een dicht element op de roostervloer. De Wit heeft overwogen om in de ziekenboeg halfroostervloer te bouwen, maar dat gaf extra kosten vanwege de benodigde extra muur. Nu staat er slechts 2 muren in de afdeling.

 • Voorin de stal is een afleverruimte gerealiseerd met 4 hokken, elk voor 25 varkens. ,,Anderhalf uur voor de varkens worden opgehaald begin ik de kop hierin te drijven. Die gaan dan het eerst op de vrachtwagen. Daarna is het snel leegmaken van de afdelingen. Ik kan zo het laden voorblijven.''

 • Direct achter de afleverruimte zit het kantoor met daarachter een bergruimte. De vloer van het kantoor, waar nog 2 pc's komen te staan, is geheel gecoat. ,,Dat is makkelijk schoon en stofvrij te houden, belangrijk bij zulke gevoelige apperatuur.''

 • Middenop de centrale gang hangen de afsluiters van het water. De Wit kan per afdeling kiezen voor schoon leidingwater, water met medicijn 1 of medicijn 2. De kranen zijn duidelijk gecodeerd op kleur en duidelijk genummerd per afdeling. Fouten zijn hierdoor nagenoeg uitgesloten. Onder het kranenstation hangen de 2 medicijnpompen.

 • Opvallend: op de centrale gang hangen twee brandslangen. ,,Hier in de buurt is een bedrijf afgebrand twee weken voor de open dag. Dan zet je toch aan het denken over brandveiligheid. Dit is het minimale dat je kunt doen.'' Breekt er brand uit, dan kan deze zich wel makkelijk over de hele stal verspreiden, want er zijn geen brandmuren.

 • De stal is 145 cm onderkelderd, voldoende voor ruim 15 maanden mestopslag. De stal is onder peil verdeeld in secties van 2 afdelingen (de afdelingen rechts en links van de centrale gang). Onder de centrale gang, die 30 cm dieper ligt dan de afdelingen, ligt een rioleringsbuis van 30 centimeter. De stoppen hangen aan een koord. In het koord zit een knoop. Door hieronder een plaatje te leggen hangt de stop vrij en kan de afdeling geleegd worden. ,,Transporteurs willen graag 's nachts laden. Ik kan 's avonds alles klaarzetten.''

 • Achter de stal zit een extra aansluitpunt op de rioleringsbuis. Deze dient voor de ontluchting ervan.

 • Naast de nieuwe stal staan vier mengvoersilo's: 2x15 en 2x20 ton. Daarnaast (rechts) staat de menger opgesteld in een hut.

 • De menger staat op weegstaven, het geheel is waterdicht weggewerkt in een silo. Doordacht detail: de tl-verlichting bovenin de hut zodat monteurs altijd onder goede omstandigheden kunnen werken.

 • Netjes aangelegd: de vulpijpen van de silo's zijn gecentraliseerd.

 • De Wit koos voor een voerinstallatie van Roxell met highspeed voervijzels. In plaats van een sleepketting van ruim 500 meter liggen er een aanvoervijzel van 50 meter en 6 vijzels dwars erop van 90 meter door de stal. Deze installatie kan 2 ton per uur verwerken, het voeren neemt dan maximaal 4 uur per dag. ,,Ik laat de installatie starten rond zes uur 's ochtends. Als ik dan rond tien uur klaar ben, is het voeren van de 3.000 plaatsen af. De meeste storingen zullen dan optreden als ik erbij ben.'' Ter vergelijking: het voeren van de 2.500 varkens in de tien jaar oude stal naast de nieuwe vergt 11 uur.

 • Bekende techniek: de stal werkt, als zovele die de laatste jaren gebouwd zijn, met centrale afzuiging, meetwaaiers en smoorkleppen.

 • De stal is niet gedekt met sandwichpanelen maar met 5 cm dupanel en asbestvrije golfplaten. ,,ik hoor over verkeerde geluiden over bedrijven met chemische luchtwassers en sandwichpanelen. De afgewerkte lucht bevat wat zwavelzuur, dat slaat soms op de daken neer waardoor de sandwichpanelen verroesten. Dat risico wilde ik niet nemen.''

  Let vooral op de pur-afdichting van de aansluiting van het vlakke plafond boven de centrale gang en het schuine valse plafond (4 cm dupanel) van de afdelingen.

 • Ook de aansluiting van dak op plafond van de afdeling is flink dichtgepurd. ,,Ik wil geen valse trek, de lucht moet uit de afdelingen getrokken worden, niet vanuit de buitenlucht.''

 • De vloer van de drukruimte is deels gecoat. De lucht wordt tegen de chemische UniQfill- luchtwasser (70 procent) geperst en gaat dan vermengd met zwavelzuur wervelen door de ruimte. ,,Ik overweeg de hele vloer te coaten, nu is ze nog mooi schoon en hecht de coating het best.''

 • Achter de stal staat een 50-kuubs silo voor de opslag van spuiwater. Die opslag is voldoende voor vier maanden.

 • De opslag van het zwavelzuur geschiedt in een 4 kuubs tank in de ruimte onder de luchtwasser.

 • Veiligheid voor alles: handschoenen en een beschermingsmasker liggen naast de tank en worden bij werkzaamheden met het zwavelzuur ook gebruikt.

  Op 4 september is er open dag.

Eén reactie

 • no-profile-image

  De vijf Keteltjes

  Fam de wit proficiat ! met julli verekte mooie en perfect afgewerkte stal. veel sucses en gunstige prijzen !!

Of registreer je om te kunnen reageren.