Varkenshouderij

Foto & video 422 x bekeken 1 reactie

Nieuwbouw voor 900 vleesvarkens

Clemens Jansen in Wehl (Gld.) breidt zijn varkenstak met nieuwbouw voor bijna 900 vleesvarkens uit naar in totaal 1.935 vleesvarkens. Boerderij.nl volgt de bouw op de voet.

Foto

 • Clemens Jansen (42) houdt naast varkens ook jongvee, dat hij opfokt voor het melkveebedrijf van zijn broer. De bouw van de nieuwe varkensstal besteed Jansen uit. Het graafwerk heeft hij uitbesteed aan loonwerker Kriegers. Hulp krijgt hij tijdens de zomervakantie van zijn drie kinderen.

  Foto's en tekst: Judith Waninge

 • Voordat het graafwerk kan beginnen, zetten de bouwvakkers de stal uit. De tekening is gemaakt door adviesbedrijf Van Westreenen. De stal wordt 35 meter breed en 40 meter lang en krijgt een inpandige luchtwasser.

 • Jansen houdt de bouw goed in de gaten en helpt zelf mee. Dagelijks is er overleg tussen de bouwvakkers en de varkenshouder.

 • Het stuk land waar de stal gebouwd wordt, is vrij laag; vandaar dat er een extra verstevigde inrit komt. Op de tijdelijke inrit komt puin te liggen zodat de vrachtwagen zonder problemen bij de bouw kunnen komen.

 • Loonwerker Kriegers werkt met een drieassige wagen met een container die 30 ton puin in één keer brengt. Op de terugweg nemen ze de gebroken betonplaten die achter de bestaande stallen staan, weer mee.

 • De nieuwe stal bouwt Jansen achter de twee bestaande stallen. Tussen een van de bestaande stallen en de nieuwe stal komt een gang. Deze gang komt er omdat het dak van de bestaande stal niet goed aansluit op het dak van de nieuwe stal.

 • De mestputten van de bestaande stal moeten aan de putten van de nieuwe stal komen.
  In de nieuwe stal komt, net als in de bestaande stallen, een rioolsysteem.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Sjaak

  Die loonwerker heet Kriesels (zie ook de giek van de kraan)

Of registreer je om te kunnen reageren.