Varkenshouderij

Foto & video laatste update:12 aug 2009

Houtkachel in zeugenstal

In de nieuwe zeugenstal van maatschap Stegink in Bathmen (Ov.) staat een houtkachel die met houtpellets de kraam- en biggenstal warm houdt.

Foto

  • Ondertussen is ook de silo die eerder bij de bouwwerkzaamheden een muur liet omvallen, voor de houtpellets geplaatst, achter de nieuwe zeugenstal van maatschap Stegink in Bathmen.

    Foto’s: Ronald Hissink, tekst: Judith Waninge

  • Onderaan de silo is een vijzel gemonteerd. Die gaat door de muur van de stal heen, waar de houtkachel staat.

  • De HDG Compact 100 kW houtkachel werkt met houtpellets, snippers en geshredderd hout. De houtstukjes mogen niet groter zijn dan 3 tot 5 centimeter doorsnee. Ook mag er geen prikkeldraad, ijzer of takken in het stookmateriaal zitten. Die zaken zijn funest voor de vijzel en zorgen voor verstoppingen en schade. Voor de kachel staan twee asladen, waar de as automatisch indraait. De hoeveelheid as is 1 tot 2 procent droge stof per kuub pellets.

  • De vijzel is aangesloten op de houtkachel. De toevoer van houtpellets gaat volledig automatisch. De kachel zelf werkt ook volledig automatisch en heeft een rendement van 90 procent. De hele installatie van de kachel heeft een aansluiting van 400 volt nodig. De temperatuur in de kachel kan oplopen tot 600 graden. Met deze kachel is de fiscaal gunstige Energie-investeringsaftrek (EIA) mogelijk.

  • Naast de houtkachel staat een buffervat. Een houtkachel kan niet verder terugmoduleren dan 30 tot 40 procent van het eigen vermogen, vandaar het buffervat. Een gasgestookte CV kan daarentegen wel tot 5 procent van het eigen vermogen terugmoduleren. Als er geen warmtevraag is, gaat de kachel uit, en als er weer warmtevraag is, zorgt het buffervat voor de eerste warmte en daarna start de kachel weer op.

Of registreer je om te kunnen reageren.