Varkenshouderij

Foto & video 1714 x bekeken

Varkensstal met volume

Aannemer en varkenshouder Rob Vogt bouwde nieuw voor 1.400 vleesvarkens. De dakconstructie van de sschuur uit 1975 was versleten en de stal voldeed vanaf 2010 niet meer aan de ammoniakwetgeving.

Foto

 • Rob Vogt (34) voor zijn nieuwe stal. Hij bouwde volledig in eigen beheer. Dat ligt ook voor de hand, hij is directeur van Aannemersbedrijf Vogt.

  Foto's: Koos Groenewold, tekst: Kees van Dooren

 • De stalhoogte valt direct op. De goot zit bijna 5 meter hoog. De stal is ruim een meter hoger dan strikt noodzakelijk. Per varkensplaats trok Vogt €300 uit, exclusief btw. Als de nieuwe welzijnseisen in 2013 van kracht zijn, biedt de stal plaats aan 1.000 vleesvarkens. De stal voldoet aan de fiscale MIA-/Vamil-regelingen. Dat biedt Vogt ruimere afschrijvingsmogelijkheden.

 • De wanden zijn opgetrokken uit prefab betonelementen met daarboven damwand. De spanten zijn niet gegalvaniseerd, alleen geverfd. In de wanden is isolatiemateriaal verwerkt. Het hoekstuk moet nog worden gemonteerd. In vergelijking met een spouwmuur, isolatie, stuc- en voegwerk zijn prefabwanden de helft goedkoper, volgens Vogt.

 • De lucht wordt aan de zijgevel aangezogen en komt via grondkanalen in de controlegangen van de afdelingen terecht.

 • De stalhoogte creëert een berg ruimte boven de varkens. Vogt richt de zolder in als opslag voor het bouwbedrijf. Bovendien dient de ruimte als tussenvang voor zonlicht zodat de temperatuur in de afdelingen ‘s zomers minder snel oploopt. Na de montage van afsluitkleppen in de zijgevel kan frisse lucht ’s winters via de kopgevels, zolder en zijwand ook bij de grondkanalen komen. De lucht warmt dan op zolder al wat op. De ruimte biedt dus diverse mogelijkheden.

 • Voor het centrale afzuigkanaal zijn tweedekeus-isolatiepanelen gebruikt. Die kosten circa €15 per vierkante meter.

 • Omdat de stal hoog is, is het afzuigkanaal groter dan ‘gebruikelijk’: het is 6 meter breed en bijna 4 meter hoog. Desgewenst kan een luchtwasser in de eindgevel worden gemonteerd.

 • Kunststof domineert in de stal. Alleen de wanden van de centrale gang zijn gemetseld. De roosters zijn van gietijzer met daaronder een ondiepe put met schuine wanden. Het plafond zit op 3,5 meter hoogte. De mestopslag zit onder de stal.

 • De bolle vloer heeft 6 procent helling. Het dichte deel ligt 5 centimeter hoger dan gepland. Daarom moeten de varkens een afstapje maken om te mesten of te vreten.

 • Per hok van 14 varkens zijn er twee vreetplaatsen. De dichte vloer voor de bak is gecoat en fungeert als luchtkanaal.

 • De medicijndosator zat al in de oude stal. Een dubbel leidingsysteem maakt het mogelijk om per afdeling medicijnen toe te dienen.

 • De varkens krijgen droogvoer. Er wordt all in-all out gewerkt. De varkens zijn van dezelfde leeftijd, zodat de noodzaak om meer voersoorten op voorraad te hebben ontbreekt. Omdat één voersoort wordt gevoerd, is ook maar één transportleiding (vijzel) nodig in de stal.

 • Een roestvrijstalen frame fungeert als deurkozijn. De deuren zijn van kunststof. De onderste 1,5 meter van de centrale gang is aan beide zijde gecoat. Het reinigen van een afdeling mag hooguit 1,5 uur kosten, vindt Vogt. Daarom is kunststof-hokinrichting gebruikt en zijn de betonnen wanden gecoat.

  De familie Vogt houdt een open dag op zaterdag 18 juli van 13:00 uur tot 17:00 uur aan de Groothuizenweg 62 in Haaksbergen

Of registreer je om te kunnen reageren.