Varkenshouderij

Foto & video 1296 x bekeken 2 reacties

Speeddaten voor varkens

Opa opent samen met Bart (11) en Tim (9) Stegink de nieuwe zeugenstal van maatschap Stegink in Bathmen. Primeur in de nieuwe stal is de 'Dategate': met een druk op de knop kunnen zeug en beer speeddaten.

Foto

 • Bart (11) en Tim(9) Stegink komen met de mystery guest aanrijden. De gasten moeten eerst raden wie die mysterieuze gast is. Een aantal hints is nodig voordat niemand minder dan Opa kan worden onthuld.

  Foto’s: Hans Prinsen en Judith Waninge, tekst: Judith Waninge

 • Met Opa achterop de wagen volgt iedereen in de stromende regen de familie Stegink, op weg naar de officiële opening van de stal.

 • Opa geeft de goede aanwijzingen. En dan lukt het Bart en Tim om de nieuwe zeugenstal voor 550 zeugen te openen.

 • Dat hebben jullie goed gedaan!

 • Ten slotte mogen alle gasten een kijkje nemen in de stal, na een hartelijk welkom door Opa.

 • In de stal is dé primeur van dit bedrijf werkend aanwezig: de ‘Dategate’. Dit is een systeem waarbij met een druk op de knop twee beren achter elkaar voor de guste zeugen langslopen. Anton Oudenampsen van KI Nederland is de initiatiefnemer van het idee en Bart Hooijer van Verreijken Hooijer Stalinrichting heeft het plan technisch uitgewerkt.

 • Het Dategate-systeem is nieuw: doordat er automatisch twee beren tegelijk een ronde maken voor de guste zeugen, kan er meteen na het spenen worden begonnen met bronstopwekking, zonder dat dit extra tijd kost. De zeugenhouder kan de beer vanuit het berenhok aan de ronde laten beginnen zonder zelf in het berenhok te komen.

 • Het herkennen van de juiste beer in het juiste vak gebeurt met sensortechniek. De twee beren kunnen en mogen natuurlijk niet bij elkaar komen.

 • In de tijd dat de beren voor de zeugen langs lopen, kan de zeugenhouder andere werkzaamheden uitvoeren op het bedrijf. Voor extra berengeluid en stimulering is er een geluidsbox in de stal gemonteerd met de ‘boarsound’.

 • Tijdens het dekken kan de inseminator de hekken handmatig bedienen met een afstandsbediening. Na elke vijf zeugen dekken is een druk op de knop voldoende om de beer naar de volgende vijf zeugen te loodsen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Familie Stegink

  Volgens ons lijkt Opa wel verdacht veel
  op Koen Morsink. Hij speelde zijn rol
  erg goed. Complimenten voor Koen.

 • no-profile-image

  cor van den berg

  van harte gefeliciteerd met de opening, veel succes en speeddates.

Of registreer je om te kunnen reageren.