Varkenshouderij

Foto & video 1 reactie

Bedrijf klaar voor 2013

Maatschap Bredek besloot om 20 hectare bouwland te verkopen en zich te specialiseren in de varkenshouderij. Met de opbrengst van de grondverkoop is een deel van de verbouw en nieuwbouw gefinancierd.

Foto

 • Maatschap Jan (37) en Natasja (37) Bredek hebben een bedrijf met 220 zeugen en 1.600 vleesvarkens in Emmer-Compascuum (Dr.). Zij hebben een nieuwe stal gebouwd met 1.500 plaatsen voor gespeende biggen en 1.150 plaatsen voor vleesvarkens. 40 hectare bouwland blijft in beheer voor de teelt van CCM om aan de varkens te voeren.

  Foto’s: Jan Sibon, tekst: Martin ten Hooven

 • Er zijn acht afdelingen voor 185 biggen in de nieuwe stal. Op het laatste moment is er nog een lichtplaat in de bouw opgenomen. Het zorgt voor een dag- en nachtritme voor de varkens en geeft meer werkplezier aan degene die in de stal werkt.

 • De vloer van het hok voor de gespeende biggen is uitgevoerd in volkern-kunststof en heeft een strook dichte vloer. Daar kunnen de biggen op gaan liggen zonder dat er koude lucht van onderen naar de biggen trekt.

 • Om aan voldoende punten voor de MIA-/Vamil-regeling te komen, zijn twee soorten afleidingsmateriaal geplaatst. Een schuurborstel en een ketting met kunststof materiaal erom.

 • Op de werkvloer zijn onder de biggenruimtes hoge damwandplaten gelegd, waarop vervolgens beton voor de kelder is gestort. Zo kan de lucht vanuit de verbrede spouw naar de ruimte onder de voergang stromen en vervolgens de afdeling in.

 • In de verbrede spouw zijn om de 3 meter dwarsschotten geplaatst. Dit zorgt ervoor dat de binnenkomende lucht naar beneden gedrukt wordt, richting de afdelingen. Zijn de schotten niet geplaatst, dan kan onder invloed van de wind de lucht naar één kant van de stal gedrukt worden.

 • In de stal zijn zes afdelingen voor elk 160 vleesvarkens. De hokafscheiding is van beton, volgens Bredek een materiaal dat sterk is en zijn nut op het bedrijf al heeft bewezen.

 • Ter hoogte van de overgang naar de scheiding met de voergang en de scheiding achterin met de afdelingswand is in de betonnen hokafscheiding een uitsparing. Dit voorkomt dat mest zich ophoopt in de hoeken.

 • Bij de afleverdeurtjes is een betonnen strook van 10 centimeter hoogte gestort om te voorkomen dat de varkens mest onder de deur doordrukken naar de voergang.

 • Achter de rvs-trog is een strook van een meter breedte gecoat. Dit moet invreten van het beton door het ‘zure’ brijvoer zoveel mogelijk voorkomen.

 • In de drukkamer is het plafond schuin aflopend richting de chemische luchtwasser gemonteerd. Hierdoor verloopt de geleiding van de lucht naar de wasser beter. Deze filtert 95 procent van de ammoniak uit de lucht. Door interne saldering is het bedrijf voor ammoniak klaar voor 2013.

 • In de drukkamer is een aansluiting van de vaste hogedrukleiding geplaatst. Zo is de luchtwasser snel en gemakkelijk te reinigen.

  Op zaterdag 4 juli is er een opendag van 13.00 tot 16.30 uur aan de Munsterseweg 40 in Emmer-Compascuum.

Eén reactie

 • no-profile-image

  jopiesnel

  met de hogedrukspuit spuit je de pakketten kapot, je moet gewoon een pomp hebben met veel water om ze schoon te spoelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.