Varkenshouderij

Foto & video

Uitbreiding vleesvarkens in de Betuwe

Gert-Jan en Diny van Weelden besloten om hun varkenstak op hun gemengde bedrijf met koeien en varkens in Hellouw (Gld.) uit te breiden.

Foto

 • Gert-Jan (43) en Diny (43) van Weelden breiden hun gemengde bedrijf uit van 640 naar bijna 1.700 vleesvarkens. Een gedeelte van het melkquotum van de 50 melkkoeien werd verkocht om varkensrechten te financieren. Het melkquotum is ondertussen tegen een lagere prijs weer teruggekocht.

  Foto’s: Henk Riswick, tekst: Judith Waninge

 • De nieuwe stal, die 65 meter lang is en 18 meter breed, biedt ruimte aan 1.056 vleesvarkens. De stal staat op heipalen; dit was niet noodzakelijk, maar van Weelden wil niet het risico lopen dat de werking van de grondkanaalventilatie in de loop van de jaren vermindert.

 • De stal heeft zes afdelingen met 14 hokken en een restafdeling. Om aan de regels rond ammoniakemissie te voldoen, zijn in de putten schuine wanden geplaatst. Van Weelden wil de stal in drie keer volleggen en heeft op deze manier spreiding in het afleveren.

 • De stal is degelijk gebouwd. Voor de bolle vloer heeft de varkenshouder gekozen voor prefab betonplaten met vloerverwarmingsbuizen. De betonplaten zijn 5 meter lang en 2,30 meter breed. Ze voldoen aan ruwheideisen ( 63 Leroux) die de maatlat duurzame veehouder eist. Via een rondpompsysteem warmen de zware dieren de vloer van de lichtere dieren op.

 • Per twee hokken is er een droogvoerbak met twee vreetplaatsen. De afdeling heeft 14 hokken, aan elke zijde van de voergang zeven. Door in het eerste hok een halve droogvoerbak met toch twee vreetplekken te plaatsen, is er meer hokoppervlak over voor dieren en kunnen er 12 varkens in een hok.

 • Op de zolder voorin de nieuwe stal staat de voerinstallatie. De nieuwe en oude stal (met 640 vleesvarkens) zijn aangesloten op de computergestuurde droogvoerinstallatie (CDI). Geheel automatisch mengt het systeem van de verschillende voersoorten een portie van maximaal 80 kilo voer per voerbak.

 • Er zijn vier silo’s met twee soorten startvoer en twee soorten afmestvoer aangesloten op de menger. Bijzonder aan het systeem is dat er een wisselbak onder aan de menger zit, die het voer naar een van de twee opvangbakken stort. Er zijn twee voercircuits, een voor de oude stal en een voor de nieuwe stal.

 • De voerleiding naar de oude stal is op 4,50 meter hoogte gemonteerd zodat de vrachtwagens voor het lossen en laden van de varkens zonder problemen er onderdoor kunnen rijden. Elke afdeling heeft een eigen deur, zodat de varkens niet door de centrale gang hoeven te lopen, maar meteen de vrachtwagen af en op kunnen.

 • De voerinstallatie is volledig computergestuurd. Per voerbak kan de varkenshouder een rantsoen instellen.

 • Elk hok heeft een eigen voercurve, aangepast op zeugen en borgen. Voordeel van het systeem is het op maat kunnen voeren van de dieren.

 • De voercomputer en de klimaatcomputer zijn aan elkaar gekoppeld. In het kantoor voorin de nieuwe stal heeft Van Weelden een goed overzicht op de voer- en de ventilatiecomputer.

 • Onder de bolle vloer van elke afdeling is een opening van 2,30 breed en 80 centimeter diep.
  De lucht gaat onder de bolle vloer door - via grondkanalen - naar de put onder de centrale gang. De lucht gaat dan via de roosters van de voergang omhoog en stroomt geleidelijk de hokken in.

 • Tussen de ruimte onder de bolle vloer en de voergang zijn - onder de voerbakken - in de mestput gangen gemetseld (bypasses) om op deze manier in de zomerperiode extra lucht in de afdeling te laten.

 • De voeler van de ventilatiecomputer hangt laag in het hok, om zo de juiste temperatuur te meten. Om te voorkomen dat de varkens er aan gaan bijten, is er een roestvrijstalen plaat omheen gemaakt.

 • Er is een centraal afzuigkanaal, maar omdat er schuine putwanden gemonteerd zijn is een luchtwasser niet noodzakelijk. Wel is het mogelijk om in de toekomst zonder veel extra bouwkosten een luchtwasser te plaatsten.

 • De eerste biggen zijn al opgelegd in de goed afgewerkte, nieuwe stal. Voor belangstellenden houdt de familie van Weelden een open dag van de nieuwbouw op woensdagmiddag 24 juni van 13:00 uur tot 17:00 uur aan de Meikampgraaf 12 in Hellouw (Gld.).

Of registreer je om te kunnen reageren.