Varkenshouderij

Foto & video

Pools bedrijf met Franse zeug

Wojciech (40) en Beata (40) Kociotek runnen in het Poolse Dabrowka Wielkopolski een (deels) gesloten bedrijf met 100 zeugen en 450 vleesvarkens. Op 25 hectare bouwland staat voornamelijk graan.

Foto

 • Het bedrijf van de familie Kociotek is een op en top familiebedrijf. Het gezin Kociotek woont met drie kinderen en de ouders van Wojciech in de ruime woning bij het bedrijf. De 73-jarige vader van Wojciech doet dagelijks nog wat klusjes op het bedrijf en springt ook bij tijdens de oogstperiode.

  Foto's: Henk Riswick, tekst: Kees van Dooren

 • Foto vanaf de woning op het erf. De stal achter de tuin links telt 490 vleesvarkensplaatsen. De zeugen- en opfokstal voor biggen staat rechtsachter. Rechts voor is de werktuigenberging. Het bedrijf ligt net buiten het dorp met bijna rondom bouwland.

 • De zeugenstal telt twee kraamafdelingen met allebei drie rijen van vier kraamhokken. De varkenshouder werkt volgens een driewekensysteem met zeven groepen zeugen. Een meerwekensysteem verhoogt de arbeidsproductiviteit.

 • De Naïma-zeugen van de Franse fokkerijorganisatie spenen jaarlijks 25,5 biggen. De zeug stamt af van Chinese voorouders die bekend staan om hun vruchtbaarheid. Pen Ar Lan verkoopt jaarlijks circa 25.000 gelten in Polen.

 • Aansluitend aan de kraamafdelingen volgen twee afdelingen voor gespeende biggen. De gespeende biggen krijgen hun voer met de hand. De overige diergroepen krijgen automatisch voer.

 • De biggen zijn van de P76-eindbeer van Pen Ar Lan. In de afdelingen met gespeende biggen is volop daglicht. De vloer is half rooster, half dicht.

 • Gescheiden door een brandmuur zitten in de kraam- en biggenopfokstal de guste en drachtige zeugen. De stal is in de lengte door een brandmuur gesplitst en telt twee centrale gangen.

 • De drachtige zeugen gaan in de groep op volledig roostervloer. Een metalen afscheiding zorgt ervoor dat iedere zeug een eigen portie voer vreet. Vechten van zeugen vormt geen noemenswaardig probleem op het bedrijf volgens de varkenshouder.

 • De vleesvarkensstal met vier afdelingen van 100 varkens en een restafdeling van 90 varkens wordt verbouwd. Twee afdelingen zijn gereed en liggen vol. De varkens zitten nu op volledig roostervloer in plaats van stro. De afdelingen zijn verdeeld in twee hokken van 50 varkens. De muur is onderaan betegeld.

 • De varkens kunnen onbeperkt vreten. Ramen zorgen voor veel daglicht. De varkens prikken 56,5 procent mager vlees. Omdat Kociotek altijd 100 varkens per keer aflevert, beurt hij – afhankelijk van de zloty-koers - 4,5 eurocent per kilo toeslag voor koppelgrootte. Wegens ruimtegebrek gaan jaarlijks 800 biggen naar een vaste mester. De varkens gaan naar slachterij Duda.

 • Frisse lucht komt via een inlaat in de zijgevel en kleppen in de afdelingsmuur bij de varkens. Op deze wijze is de luchtinlaat in de meeste Poolse varkensstallen geregeld.

 • Rantsoenen maken doet Kociotek zelf, net als de meeste van zijn Poolse collega’s. De varkenshouder verbouwt jaarlijks 100 ton graan en 250 ton koopt hij aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.