Varkenshouderij

Foto & video

Veel aandacht voor ventilatie

Nieuwe stal voor 2.970 vleesvarkens is gebouwd met aandacht voor het milieu en welzijn, maar vooral ook voor werkgemak.

Foto

 • Jan Meulenbroeks (43) heeft samen met zijn vrouw Marion (39) een gemengd bedrijf met 130 melkkoeien en vleesvarkens. De vleesvarkenstak breiden ze nu uit van 600 naar een kleine 3.000 plaatsen.

  Foto’s: Michel Zoeter, tekst: Judith Waninge

 • De bouw van de stal is nog in volle gang: de luchtwasser is geplaatst en de bouwvakkers en installateurs leggen de laatste hand aan de voerleidingen en elektra, voordat de varkens over drie weken in de stal komen.

 • Onder het overstek van het dak, waar de luchtinlaat is, komt nog gaas. “De vogels hebben nu al nesten gemaakt in de stal”, vertelt Meulenbroeks. De boer denkt al na over koeling van de binnenkomende lucht, maar nu vindt hij dit nog te prijzig.

 • Bovenop de Soft-Air-plafond liggen de glaswolplaten van 8 centimeter dikte, waardoor de lucht de afdeling in stroomt.

 • Aan het Soft-Air-plafond, gemaakt van polyester-profielplaten van 5 meter lang, hangen de tl-lampen. Omdat het plafond niet geschikt is om er iets aan op te hangen, zijn er houten latten over het plafond getimmerd waar de tl-lampen aan hangen. De voerleiding hangt niet aan het plafond, maar wordt ondersteund door palen.

  Bekijk ook de fotoreportage over het ventilatiesysteem.

 • De afdeling bestaat uit 12 hokken. Per twee hokken is een droogvoerbak aanwezig. Buiten de stal staan drie silo’s. Via een menger kan Meulenbroeks per droogvoerbak de hoeveelheid en het soort voer laten mengen en uitserveren.

 • De tussenwanden en hokinrichting zijn van kunststof, en dus eenvoudig schoon te maken. Doordat Meulenbroeks samen met een medewerker de vleesvarkens en de melkkoeien verzorgt, moet het werk in de varkensstal makkelijk en snel uit te voeren zijn.

 • Onder de bolle vloer liggen vloerverwarmingsbuizen. Dit systeem werkt via een rondpompsysteem. De buizen en isolatie zijn op de combirooster gelegd en hierop is beton gestort, vandaar dat de bolle vloer een opstaande rand heeft. Voor de voerbak is een coating aangebracht tegen invreten van het beton.

 • De deuren van de afdelingen zijn van hout. De buitenwanden en de wanden van de centrale gang zijn van prefab-beton. De gehele stal ziet er degelijk uit.

 • Het centrale afzuigkanaal is bijna af, de wanden zijn met damwand gemonteerd. Om de kieren en gaten te dichten komt er nog een laag purschuim op de wanden. In het centrale afzuigkanaal zit ook een brandmuur van hout. Deze is ingespoten met finivlam; dit middel zet uit als er brand uitbreekt.

 • De stal heeft een 95 procent chemische luchtwasser van Uniqfill. De luchtwasser werkt met een lamellendoek, waardoor er geen constante spoeling van water nodig is. Hierdoor zijn de kosten volgens de leverancier maar 10 procent ten opzichte van een conventioneel systeem.
  Voor de wasser is een gootje aangebracht om het spatwater van de wasser op te vangen.

 • De varkenshouder heeft gekozen voor deze wasser omdat hij meedoet aan de Vamil/MIA-regeling. Hiermee voldoet hij aan de milieueisen.

  Wilt u de details van de stal bekijken, dan bent u welkom op de open dag op 29 mei, van 13:00 tot 17:00 uur aan de Haarweg 1 in Hooge Mierde ( N.-Br.)

  Bekijk hier de fotoreportage over het ventilatiesysteem.

Of registreer je om te kunnen reageren.