Varkenshouderij

Foto & video 2 reacties

Typisch Duits, met grondbuisventilatie

Jan en Marijke Woltinge in Pesse (Dr.) hebben in 2006 de melkkoeien verkocht en breiden nu verder uit met vleesvarkens. Een nieuwe stal voor bijna 1.800 vleesvarkens is inmiddels klaar.

Foto

 • De vleesvarkenstal van Jan (46) en Marijke (45) Woltinge in Pesse is door een Duitse aannemer gebouwd. Het is een zeer degelijke stal geworden, met aandacht voor functionaliteit, dierenwelzijn en milieu.

  Foto's: Jan Sibon, tekst: Judith Waninge

 • De stal is 65 meter lang en 34 meter breed. De stal heeft donkere sandwichpanelen op het dak en de zijmuren zijn gemetseld. De uitgaande lucht gaat via een luchtwasser naar buiten. De luchtkoker is naar eigen ontwerp gemaakt.

 • In de met grote stenen gemetselde zijmuren zijn ramen van 1,10 x 1,30 meter geplaatst, om daglicht in de stal toe te laten.

 • De gestorte vloer van de stal heeft dubbele bewapening op advies van de Duitse aannemer. Ook de muren zijn degelijk. De spouwmuur is 40 centimeter dik en heeft een dubbele laag met isolatie.

 • De stal heeft grondbuisventilatie met buizen van 500 millimeter doorsnede. De luchtinlaat is 3 meter diep, 1,40 meter breed en 33 meter lang. De 58 buizen liggen op 2 en 3 meter diepte, ze gaan 15 meter door de grond en komen achter in de stal omhoog.

 • De ventilatiecapaciteit is berekend op 60 kuub per varkenplaats. Het voordeel van grondbuisventilatie is dat het de invloed van de schommelingen in de buitentemperatuur op de staltemperatuur verkleint. Het voordeel is vooral 's zomers groot, als de warmere lucht afkoelt in de buizen. In de zomer hoeft er dus minder geventileerd te worden.

 • De binnenkomende verse lucht komt via de grondbuizen boven de afdelingen. Via openingen in het plafond van de centrale gang komt de lucht in die gang.

 • Onder het centrale luchtkanaal is een 26 centimeter hoge ruimte open, waardoor de verse lucht zich kan verspreiden naar de centrale gang.

 • Vanuit de centrale gang gaat de lucht via voergangventilatie naar de hokken. Voordat Woltinge de Topigs 30 x Piétrain-biggen oplegt, schuift hij een plank in de deur van de afdeling, zodat de afdeling goed opgewarmd is.

 • Via een centraal afzuigkanaal gaat de vieze lucht naar de luchtwasser. In het centrale afzuigkanaal hangt een blauwe tl-lamp. Deze blauwe tl-lamp dient als lokmiddel voor vliegen. Als deze eenmaal boven zijn, kunnen ze niet meer naar beneden.

 • In de drukkamer voor de luchtwasser zie je een gedeelte van de 48 houten spanten waarmee de stal is geplaatst. De spanten zijn in delen voorgemonteerd geleverd, met een speciaal transport.

 • De chemische luchtwasser van Uniqfill is volledig inpandig gebouwd en reduceert de ammoniak met 85 procent en de geur met 70 procent. Plaatsing van deze wasser wordt gesubsidieerd door het Europese Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

 • De uitstootkoker met een opening van 4,5 vierkante meter, waar de lucht na de luchtwasser de stal verlaat, is naar eigen ontwerp gemaakt. De Duitse aannemer stond er wel op dat er drie roestvrij stalen geraamtes in kwamen om de stevigheid te garanderen.

 • De 12 afdelingen hebben 12 hokken voor 12 dieren. De restafdeling biedt plaats aan 60 dieren. De voergang is ruim van opzet: 1,35 meter breed.

 • Het hok is 10 vierkante meter. Woltinge heeft voor witte kunststofwanden gekozen om het ruimtelijke effect te benadrukken. De hokwanden zijn van grijs kunststof.

 • Opmerkelijk zijn de tegels aan de wanden. De varkenshouder zegt dat de tegels eenvoudig schoon te maken zijn en het is bovendien goedkoper dan het glad afwerken met cement. Ook in de centrale gang is de onderste 1,20 meter betegeld.

 • Om te voldoen aan de Vamil-/MIA-regeling is het hok 10 vierkante meter groot. Om de ruimte onder de voerbak te compenseren, is de voorwand van het hok 10 centimeter op het voerpad gezet. Onder de afdeling is een gestorte mestput van een meter diep. De mestputten van de afdelingen zijn gescheiden door gestorte muren, hierdoor komt de mest van de verschillende afdelingen niet bij elkaar.

 • Er komen openingen in de vloer van de centrale gang waar de mestafsluiters zitten. Per afdeling zijn er zes afsluiters. Onder de afdeling zijn in de mestput muren gestort, zodat bij het openen van een van de mestafsluiters de mest al iets gemixt naar de 1,40 meter diepe centrale gang stroomt. Onder de mestput van de centrale gang zit een extra mestput met een diepte van 60 centimeter. Onder de gehele centrale gang ligt een rioolbuis met aan de voorkant van de stal een zuigpunt, waar de vrachtwagens de mest kunnen ophalen.

 • Een kegelmenger van 5.000 liter geeft de varkenshouder de mogelijkheid om CCM en tarwe te mengen met aanvullend krachtvoer. Een kleinere menger gebruikt Woltinge voor het mengen van het ontwormingsmiddel door het voer.

  Zaterdag 18 april houdt de familie Woltinge een open dag aan de H. Reindersweg 9 in Pesse van 13:00 tot 16:30 uur.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  harry

  Als oud boer ,
  Werd vroeger ook de ruiten van de boerderij met blauwsel bestrekken om de VLIEGEN buiten te houden.
  Niet beter te weten.

 • no-profile-image

  annie en beene

  jan en marijke van harte gefeliciteerd met jullie nieuwe stal
  we hopen dat het een succes wordt
  jammer dat we er zaterdag niet erbij konden zijn

  beene en annie

Of registreer je om te kunnen reageren.