Varkenshouderij

Foto & video

Nieuwbouw voor 1.000 SPF zeugen

Dankzij de verplaatsingsregeling Intensieve Veehouderij kan de familie Weersink het zeugenbedrijf in Geesteren ( Ov.) uitbreiden van 600 naar 1.000 zeugen.

Foto

 • Niek (20) en Laurens(46) Weersink staan voor het nieuwe bedrijf in Geesteren, waar ze met 1.000 Topigs 20 zeugen SPF gaan opstarten. Niek Weersink zal bij het bedrijf gaan wonen in het nieuw gebouwde woonhuis.

  Foto’s: Ronald Hissink, tekst: Judith Waninge

 • Het bouwblok van 2 hectare is bebouwd met twee stallen en een groensingel. De dierstromen zijn goed gescheiden. Een stal van 40 meter breed en 95 meter lang doet dienst als kraam- en biggenstal. De tweede stal, van 29 meter breed en 104 meter lang, is de dragende zeugen- en dekstal met een wachtstal en quarantainegedeelte voor de gelten.

 • De stal met de kraam- en biggenafdelingen heeft een chemische luchtwasser van Bovema. Die verwijdert 95 procent van de ammoniak uit de lucht. De dragende zeugenstal heeft een chemische wasser die 70 procent van de ammoniak verwijdert.

 • De luchtinlaat zit alleen aan de oostkant van beide stallen, via damwandplaten met gaatjes. De relatieve koelere lucht komt binnen via de 80 centimeter dikke spouwmuur.

 • Aan de westkant van de stal zijn voor een eenduidig aanzicht dichte groene damwandplaten aangebracht.

 • De dragendezeugenstal, goed voor 480 zeugenplaatsen, heeft ligboxen met uitloop. De verse lucht komt via de spouw onder een van de twee ligplaatsen van de zeugen door in de voergang omhoog. Kunststofwanden zorgen ervoor dat de verse lucht volgens het frisseneuzenprincipe alleen via de hekjes voor de zeugen stroomt.

 • De mestput is 1,25 meter diep en heeft een rioolsysteem. Omdat de verse lucht onder een van de twee ligplaatsen doorgaat, is de andere ruimte beschikbaar als mestput. Een groep bestaat uit 40 zeugen, met luchtdruk gaan de boxen automatisch open en dicht.

 • Het voeren gaat semiautomatisch. Een druk op de knop start het voeren en een tweede knop start het vullen van de dosators. Weersink zegt dat hij hierdoor een betere controle heeft op de zeugen. Hij ziet op deze manier goed of de zeugen gaan staan in de boxen en of ze gaan vreten.

 • De gelten en oudereworpszeugen zijn in gescheiden dekstallen gehuisvest. In de dekstal voor de gelten zijn 40 boxen beschikbaar. Daarna gaan de gelten naar een wachtstal waar ook 40 boxen beschikbaar zijn. Als er een groep van 40 zeugen dragend is bevonden, kunnen ze vanaf vier tot vijf weken dracht van de wachtstal naar de dragendezeugenstal.

 • Het bovenste gedeelte van de inseminatiebox is draaibaar. De dekstal heeft boxen met een lage instap, waardoor het insemineren eenvoudig is. In de dekstal van de zeugen zijn 80 boxen beschikbaar. Ook de zeugen gaan via de wachtstal, met 240 boxen, naar de dragendezeugenstal als ze drachtig zijn.

 • Een zoekbeer kan voor de zeug langs lopen. Met behulp van een touw kan de inseminator het hekje voor de zeugen openen. De eindbeer is op dit moment de Tempo. Tl-lampen boven de dekboxen moet de berigheid bevorderen.

 • Ook in de dek- en wachtstal voert Weersink semiautomatisch. In de dek- en wachtstal van de gelten kan met twee voersoorten gevoerd worden. De gelten komen drie weken voor het dekken in de dekstal, eerst krijgen ze opfokvoer en een week voor het dekken gaan ze over op dekvoer.

 • De opfokzeugjes, die van een SPF-bedrijf aangekocht worden, gaan de eerst zes weken in de quarantainestal. Elk hok biedt plaats aan acht opfokzeugen. Vanuit een tweede quarantainestal kan de zeugenhouder willekeurig de zeugjes inzetten.

 • De lucht komt binnen in de gang voor de quarantaineruimte. Met een plank op een rail kan de grootte van de luchtopening geregeld worden.

 • De deur van de quarantainestal is in tweeën gezaagd, zodat de verse lucht via de voergang de hokken in stroomt.

 • De kraamstal heeft afdelingen van 20 hokken. Weersink gaat met een weeksysteem werken.

 • In de kraamhokken zijn om het andere hok roestvrijstalen bakken gemonteerd waar de zeugenmest in kan.

 • De frisse lucht komt binnen via de spouw aan de oostkant van de stal, gaat onder de voergang door en komt via de centrale gang boven de afdeling. In de kraamhokken komen boven de zeugen buizen waardoor de frisse lucht naar beneden stroomt.

 • Boven de kraamhokken hangen aan een ketting de stopcontacten voor de biggenlampen. Zo hoeft de varkenshouder bij het ophangen van de biggenlamp niet het hok in te stappen.

 • Er is gekozen voor een kraambox naar Amerikaans model, met de kop naar de muur. Op de oude locatie, 12 kilometer meter verderop in Manderveen (Ov.), heeft Weersink ervaring opgedaan met dit systeem en hij is er zeer tevreden over.

 • De box is in breedte en hoogt verstelbaar. Omdat er met gedekte opfokzeugjes opgestart wordt, zijn de boxen nu op zijn smalst gezet. De box heeft geen afwijzers zodat alle spenen goed toegankelijk zijn.

 • Na een hygiënesluis in de centrale gang van 1,90 meter breed, waar een andere kleur overall en laarzen aantrokken moeten worden, bevinden zich de biggenafdelingen.

 • De frisse lucht komt onder de bolle vloer in de biggenafdeling binnen en gaat via de centrale gang boven de afdelingen. Boven de centrale gang is het centrale afzuigkanaal. Een opening van 50 centimeter breed tussen het afzuigkanaal en de 3 meter hoge afdelingsmuur zorgen ervoor dat de frisse lucht boven de afdeling komt.

 • De hokafscheiding van kunststof moet nog geplaatst worden. Weersink is op de toekomst voorbereid: de bolle vloer kan dan eventueel dienst doen als voergang van kraamhokken.

 • De frisse lucht in de biggenafdeling komt, net als bij de quarantainestallen, binnen via luchtkleppen; dit wordt ook wel het Oolman-systeem genoemd.

 • Hygiëne speelt een grote rol op het bedrijf. Aan de achterkant van de biggenstal is een afleverplaats gemaakt, zodat de vrachtwagen niet voor de deuropening hoeft te laden en er geen ‘vies’ zaagsel de stal in waait.

  Op zaterdag 25 april van 10:00 tot 16:00 uur houdt de familie Weersink een open dag voor belangstellenden.

Of registreer je om te kunnen reageren.