Varkenshouderij

Foto & video 821 x bekeken

Nieuw plafond-ventilatiesysteem

De nieuwe stal voor 2.970 vleesvarkens van de familie Meulenbroeks in Hooge Mierde krijgt een nieuw type plafond-ventilatie.

Foto

 • De bouw van de nieuwe vleesvarkenstal van de familie Meulenbroeks in Hooge Mierde (N.-Br.) is in volle gang. In anderhalve dag is een afdeling voorzien van een Soft-Air-ventilatieplafond met het Ventu-flow-systeem.

  Foto’s: Jan Willem Schouten, tekst: Judith Waninge

 • De stal heeft 19 afdelingen, waaronder een halve afdeling en een ziekenboeg. Het nieuwe Ventu-flow-systeem hangt boven de voergang. Het bestaat uit een kunststofprofiel van 35 millimeter breed. De frisse lucht mengt zich met de warme lucht boven in de afdeling, waarna deze gemengde lucht naar beneden en dan over de hokafscheiding naar de varkens stroomt.

 • De afdeling is 10 meter breed en 15,50 meter diep. Het Soft-Air-plafond is gemaakt van polyester-profielplaten van twee keer 5 meter, voorzien van 3 millimeter brede sleufjes. Genugten Agri zegt dat de sleufjes als voordeel hebben dat bij het reinigen van het plafond met de hogedrukspuit de glaswol niet beschadigd raakt.

 • Op het plafond komt 8 centimeter glaswol. De glaswol is bewerkt met een siliconenlaag zodat het geheel waterafstotend is en veerkrachtig blijft. Meulenbroeks heeft goede ervaringen met plafondventilatie met glaswol in de bestaande stal. Daarom heeft hij voor deze nieuwe stal ook voor dit systeem gekozen.

 • Aan de zijkanten van de afdeling heeft het plafond over een lengte van ongeveer 80 centimeter geen sleufjes. Door dit dichte gedeelte in het plafond wordt de gewenste luchtstroom langs de wand naar boven bevorderd. Vooraan in de afdeling bestaat het plafond uit een sandwichplaat van 1,30 meter. Het plafond heeft deze breedte omdat de meet-smoorunit nog in dit gedeelte gemonteerd wordt.

 • Het kunststofprofiel is boven de voergang gemonteerd. De smalle luchtstroom door het profiel zorgt ervoor dat de frisse lucht goed mengt met de warme lucht uit de afdeling en dat de verse gemengde lucht goed circuleert in de afdeling.

 • In de halve afdeling is de kunststofplaat tegen de muur gemonteerd, zodat de lucht hier ook op de voergang terechtkomt om vervolgens opgewarmd de hokken in te gaan. Het ventilatiesysteem is berekend op 80 kubieke meter per uur per plaats.

 • Meulenbroeks heeft op advies van ventilatiedeskundigen ervoor gekozen om het Ventu-flowsysteem 30 centimeter boven het plafond uit te laten steken. Genugten Agri adviseert om de profielen aan de bovenkant gelijk te houden met het plafond.

 • De balken waar de monteurs het plafond tegenaan monteren, zijn geïsoleerd met noppenfolie om condens tegen te gaan en luchtlekken te voorkomen.

 • De stal heeft een centraal afzuigkanaal van 16 vierkante meter. Het kanaal loopt uit naar 25 vierkante meter aan het eind van het kanaal. De drukkamer voor de chemische luchtwasser beslaat 30 vierkante meter.

 • De stal is 90 meter lang en 33 meter breed. De lucht komt binnen aan de voorzijde en achterzijde van de stal onder het overstek van het dak. Ook kan de lucht binnenkomen via de verhoging van het dak Doordat de lucht aan meerdere kanten in de dakruimte komt, is de kans op over- en onderdruk nihil.

 • Twee spantvakken van het dak van de stal zijn een meter verhoogd. Dit is een voorschrift van de welstandscommissie van de gemeente. Meulenbroeks maakt van deze nood een deugd door van deze opening een extra luchtinlaat te maken.

  Bekijk hier de verdere details van de stal.

 • .

Of registreer je om te kunnen reageren.