Varkenshouderij

Foto & video 1 reactie

Fitte zeug in nieuw type kraamhok

Gebroeders Walter en Paul van Vechel in Oostelbeers ( N-Br.) hebben een kraamafdeling met acht kraamhokken gerenoveerd met een nieuw type kraamhok: de Watras.

Foto

 • Walter van Vechel houdt samen met zijn broer in Oostelbeers 520 zeugen. Ze zijn bezig met de bouw van een nieuwe vleesvarkensstal om gesloten te worden. De oudere kraamstallen zijn ruim 20 jaar oud en aan vervanging toe. Voordat de broers een nieuwe kraamstal bouwen, hebben ze een afdeling gerenoveerd om een nieuw type kraamhok te testen.

  Foto’s: Henk Riswick, tekst: Judith Waninge

 • De zeug ligt in de kraambox op een verlaagde, verzonken vloer van staal en gietijzer.
  Daarnaast is de onderste buis van de kraambox horizontaal verstelbaar. De eerste twee weken hebben de biggen hierdoor vrije toegang tot de spenen en de zeug heeft maximale bewegingsvrijheid.

 • Na twee weken kan de onderste buis omhoog en tegelijk draait de beugel en de afwijzer naar beneden. De groter wordende biggen krijgen hierdoor meer ruimte aan de uier en de zeug, die dunner is geworden, heeft meer steun.

 • De kraamvloer en box zijn ontwikkeld door praktiserend varkenshouder Willie van Bommel, met medewerking van Adri Frenken, Piet van den Boomen en Theo Everink. De roostervloer onder de zeug en de box wordt als een geheel geleverd.

 • Doordat de zeug in een verlaging ligt die in het middengedeelte een holle vorm heeft, ligt de uier van de zeug meer omhoog en is goed bereikbaar voor de biggen. Bij het zogen kunnen de biggen de voorpoten gestrekt in een kniegootje plaatsen, zodat ook - bij oudereworps zeugen - de onderste spenen goed bereikbaar zijn en minder knietjes beschadigen.

 • In deze kraamstal liggen nu zesde- tot negende-worpszeugen. De zeugenhouder selecteert de Topigs 20-zeugen op uier en op productie, niet op leeftijd. Van Vechel merkt op dat alle biggen de eerste dagen de buik beter vol hebben met biest, ook de kleinere biggen. Hij hoeft minder biggen over te leggen naar pleegzeugen. Bij het spenen zijn de biggen duidelijk zwaarder dan in zijn andere kraamstallen.

 • De vloer bestaat uit drie segmenten waarvan twee van hoogwaardig gietijzer. Het achterste gedeelte is van driekant rooster. Aan beide zijkanten van het gietijzeren middensegment lopen twee gegalvaniseerde strips die vertand op elkaar staan, zodat de zeug meer grip heeft bij het opstaan en het gaan liggen.

 • Het voorste gietijzeren gedeelte is vlak verlaagd met een schouderplaat, zodat de schouder van de zeug steun heeft bij het liggen.

 • Volgens van Vechel biggen de zeugen vlotter af in deze kraamstallen. De vorm van de vloer verklaart mogelijk dat de geboorteweg beter openblijft. Daarnaast heeft de 110 kilo zware gietijzeren vloer een koelende werking op de zeug. De zeugenhouders stellen dat vaak een aantal biggen snel na elkaar geboren worden. Wel is daarom toezicht bij het biggen wenselijk.

 • Alle zeugen biggen af op vrijdag en blijven tot het spenen in deze kraamhokken. De totale uitval voor het spenen op het bedrijf ligt laag, gemiddeld op 7 procent. In de andere, drie jaar oude kraamstallen heeft de varkenshouder balanskraamhokken. Deze balanshokken gebruikt hij als poliklinisch kraamhok. Na tien dagen verplaatst de zeugenhouder de zeug met biggen naar de oude kraamhokken die nog niet gerenoveerd zijn.

 • Een aantal varkenshouders is op bezoek bij varkenshouder van Vechel om het nieuwe kraamhok in de praktijk te bekijken. De eerste reacties op het nieuwe welzijnsvriendelijke kraamhok zijn positief. De kosten van dit kraamhok liggen ongeveer op hetzelfde niveau als bij een balanskraamhok. Het renoveren is een kostbare klus en de meesten geven toch de voorkeur aan nieuwbouw. Binnenkort gaan Paul en Walter van Vechel de biggen zelf afmesten. Door een hogere biestopname, minder verplaatsingen en dus meer rust verwachten ze een betere gezondheidstoestand en een hogere groei van de vleesvarkens.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Mari van genugten

  Wij zijn ook altijd in voor goede ideeen. Ik zou graag over 50 worpen willen weten wat het verschil in geboortesnelheid, uitval en speengewicht is tussen de 3 systemen, oud, balans en watras.

Of registreer je om te kunnen reageren.