Varkenshouderij

Foto & video

Familiebedrijf met hart voor de dieren

Vader en zoon Grösbrink hebben in Noordrijn-Westfalen tegen de Nederlandse grens aan een echt traditioneel Duits familiebedrijf.

Foto

 • Franz (54) en Alexander (26) Grösbrink hebben in Gesher een bedrijf met 250 vermeerderingszeugen en 1.700 vleesvarkens. Er is 40 hectare bouwland in eigendom en 40 hectare wordt gepacht. Hierop verbouwen zij op de helft Corn Cob Mix (CCM) en op de rest tarwe en gerst. Dit voeren zij aan de varkens.

  Foto’s: Henk Riswick, tekst: Martin ten Hooven

 • Erf en stallen liggen er zeer verzorgd bij. Voor de regio heeft het bedrijf van de familie Grösbrink een normale omvang. Niet alleen het bedrijf is netjes verzorgd, maar ook de dieren in de stallen zien er zeer verzorgd en gezond uit.

 • Grösbrink heeft een gesloten bedrijf waarmee hij zeer tevreden is. Naar zijn mening is een gesloten bedrijf economisch altijd beter geweest. De dekstal heeft 25 voerligboxen en een hok voor drie dekrijpe opfokzeugen. Twee dagen na de inseminatie gaan de boxen weer open.

 • De lege sachets en pipetten steekt Alexander in de buis van de voerligbox. Op het etiket staan de gegevens van de gebruikte beer.

 • Als alle zeugen zijn geïnsemineerd, loopt Alexander rond met de handheld en voert de gegevens van de zeug, de dekdatum en de gegevens van de beer in. Dit werkt erg snel.

 • De familie Grösbrink produceert varkens volgens het Animal Welfare-concept van slachterij Westfleisch. Dat concept stelt extra eisen aan het welzijn van de varkens. Zo is bijvoorbeeld 40 procent van de vloer in de voerligbox dicht. Ook hangt er overal afleidingsmateriaal en schuurborstels om eens lekker tegenaan te kunnen schuren. De toeslag bedraagt 2 cent per kilo geslacht-gewicht.

 • Vier weken na de inseminatie gaan de zeugen naar de wachtstal. Hierin zijn voerligboxen met uitloop. De varkenshouder streeft naar 26 dragende zeugen per twee weken of 28 dekkingen. Grösbrink werkt met een tweeweeks-managementsysteem. Opvallend is het vele licht in de stal door de ramen en het kunstlicht.

 • Grösbrink werkt met Topigs-20 zeugen. De zeugen geven 12,1 levend geboren biggen per worp. De uitval in de zoogperiode bedraagt 9 procent en het aantal gespeende biggen per zeug per jaar was 26,3 in 2008.

 • De zogende zeugen liggen op een gietijzeren rooster. De rest van het hok bestaat uit een geplastificeerd metalen rooster.

 • Het biggennest bestaat uit een aluminium plaat met vloerverwarming. Gedurende de eerste week na de geboorte hangt er een biggenlamp boven het nest. In de kraamstal ligt een leiding voor het bijvoeren van de biggen met kunstmelk in drinkcups.

 • De gespeende biggen liggen op een volledig roostervloer. Een gedeelte is van volkernkunststof en een gedeelte bestaat uit betonrooster. Dit betonrooster is toegepast om de klauwen gelijkmatig en voldoende te laten slijten. De stal heeft kelderafzuiging.

 • Het bedrijf heeft zes afdelingen voor 110 gespeende biggen, twee afdelingen voor 250 biggen en een afdeling voor 80 stuks. De biggen ogen erg gezond.

 • Op het bedrijf worden de opfokzeugen zelf aangefokt. Op een leeftijd van zes maanden komen de opfokzeugen in quarantaine in een zeecontainer. Die is voorzien van verwarming en ventilatie.

 • In de container liggen de opfokzeugen in een flink pak stro. Ze hebben het er uitermate naar hun zin. De opfokzeugen zijn goed ontwikkeld, met een goed exterieur. De opfokzeugen verblijven zes weken in de container.

 • De vleesvarkens liggen op een volledig roostervloer met zogenoemde Öko-roosters. Deze hebben procentueel minder spleetoppervlak dan de normale betonroosters. De varkens worden onbeperkt gevoerd met sensorvoedering.

 • De vleesvarkens scoorden in 2008 een groei per dag van 780 gram. De voederconversie was 2,82 en de uitval bedroeg 1,3 procent. De indexpunten per kilo geslacht-gewicht bij AutoFOM-classificatie was 0,98.

 • De familie Grösbrink heeft geen mogelijkheden voor uitbreiding van de varkenstak op de huidige locatie, omdat de bebouwing van het dorp te dichtbij is. Voor uitbreiding denken ze aan een biogasinstallatie of het plaatsen van windmolens.

Of registreer je om te kunnen reageren.