Varkenshouderij

Foto & video 3 reacties

Varkens kijken, ruiken en voelen

Op het varkensbedrijf van Conny en Wim van Gorp komen regelmatig schoolklassen op bezoek, het bedrijf is een gecertificeerde Educatie-boerderij.

Foto

 • Elke woensdagmorgen komen er schoolklassen op bezoek op het varkensbedrijf van Conny en Wim van Gorp in Udenhout (N.-Br.). Deze keer komt groep 5 van de 1e Jan Ligthartschool in Tilburg op bezoek.

  Foto's: Henk Riswick, tekst: Judith Waninge

 • De morgen begint met een film over Flip in de clip, waarin spelenderwijs boer Wim het varkensbedrijf uitlegt. De film is met medewerking van onder andere ZLTO gemaakt en geeft de situatie weer die ze ook op dit bedrijf gaan zien. De 27 kinderen zijn tijdens dit kwartier muisstil en hebben wel door dat het dansen van Flip, het biggetje in de film, nep is.

 • In de film is ook spelenderwijs uitgelegd dat laarzen en stofjas aan moeten omdat anders de varkens ziek kunnen worden.

 • Een investering die Van Gorp heeft gedaan voor de schoolbezoeken, is een laarzenrek met de meest voorkomende schoenmaten. Het werken met plastic overschoenen werkt niet doordat deze snel kapot gaan.

 • De excursie op het bedrijf met 150 zeugen en 800 vleesvarkens begint bij de vleesvarkens. De kinderen kunnen door de ramen de dieren bekijken. Boer Wim geeft een duidelijke uitleg over wat de Piétrain-varkens te eten krijgen, maar ook waarom ze geen krulstaarten hebben.

 • Dan gaat de stoet verder de stal in, naar de dragende zeugen. Een aantal kinderen vindt het stinken, maar iedereen gaat toch mee de stal in naar de mamavarkens, zoals boer Wim het zo simpel mogelijk probeert uit te leggen.

 • In de dragendezeugenstal staan de zeugen nog in boxen. De varkenshouders staan nog voor de keus om het bedrijf te moderniseren. Maar ze willen wel een familiebedrijf blijven naast de zorgtak en de boomteelttak.

 • Het ‘papavarken’, Beer Knor, heeft een apart hok en heeft alleen weekenddienst. De kinderen zijn een en al oor.

 • Niet te dicht bij komen want beer Knor heeft grote slagtanden. De Van Gorps ontvangen al sinds 2001 groepen kinderen en andere belangstellenden op het bedrijf. Ze hebben een cursus Boerderijeducatie gedaan. Door deze cursus, maar vooral ook door eigen ervaring, weten ze precies de boodschap over te brengen.

 • Boer Wim vraagt nog even aan de ouders of hij ki mag uitleggen aan de kinderen die 9 en 10 jaar oud zijn. Deze groep komt vooral voor de beleving op de boerderij, oudere kinderen krijgen een ander lesprogramma waarin de nadruk op het product vlees ligt.

 • Dan is er tijd voor het knuffelen van de biggetjes. In een aparte ruimte tussen de twee stallen in heeft Van Gorp strobalen neergelegd waar de kinderen op kunnen zitten.

 • Boer Wim legt uit hoe de kinderen de biggetjes vast moeten houden. Dan kan het knuffelen beginnen.

 • Voor de meeste kinderen, die in de stad Tilburg wonen, is dit de eerste keer dat ze een varken zien en vasthouden.

 • Boer Wim vertelt dat deze biggetjes een dag oud zijn en dat ze drie weken bij de moeder blijven.

 • Het is ook best spannend om een big van ruim een week oud vast te houden.

 • De volgende stap is de afdeling voor gespeende biggen. De biggen houdt Van Gorp in groepen van 60 dieren.

 • In de kraamstal moeten de kinderen eerst heel stil blijven, zodat de zeugen niet schrikken. Het is een voorbeeldige klas. Juf Marlies van Cleef kan dan ook heel trots op ze zijn.

 • Na de rondleiding krijgen de kinderen meerkeuzevragen om te testen of ze goed geluisterd hebben. Bijna alle vragen waren goed beantwoord. Dit is meteen ook een goede test voor de educatieboer, namelijk of het verhaal is overgekomen.

 • Wim en Conny van Gorp hebben heel bewust de keuze gemaakt om mensen op het bedrijf toe te laten en niet alleen achter het glas kijken, maar om ze ook te laten voelen en ruiken. Een boerderijbezoek aan De Klasseboeren duurt 1,5 – 2 uur en levert het boerenbedrijf €120 op.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Maaike

  Leuk dat veehouders nog steeds de moeite nemen om kinderen rond te leiden op hun bedrijf.

  De PVE, LTO en NVV hebben promotie materiaal bedacht die van pas kunnen komen bij een bezoek op een varkensbedrijf. Informatie en promotiemateriaal voor een bezoek op het bedrijf kun je vinden op:www.devarkenshouder.nl

  Wanneer je de volgende stappen op de site volgt, kom je vanzelf bij de bestellijst van promotiemateriaal terecht: www.devarkenshouder.nl > devarkenshouder.nl > promotie > bestelformulier > online bestellen.

  Het is zeker handig om een draaiboek te bestellen, daarin staat aangegeven waar je allemaal rekening mee moet houden wanneer er groepen bezoekers op het bedrijf komen en een aantal handige tips. Dit scheelt een hoop tijd en geregel. Succes!

 • no-profile-image

  Ria Klein Zieverink

  Hallo,graag had ik wat informatie over u boerderij, Is het rolstoeltoegankelijk,is het leuk voor een groep dementerende ouderen. Is er plaats voor een groep van ongeveer 25 personen.incl. een aantal rolstoelers. Is er een mogelijkheid voor koffie en gebak. En wat zijn de kosten voor een middagje van 2 tot 4.
  Wij zijn in april op bewonersvakantie in Bergeyk en zouden dan een middagje kunnen komen. Ik hoop op een reactie van u. Groetjes Ria

 • no-profile-image

  wim rieswijk

  ik hoop dat jullie nog vele kinderenmogen ontmoeten in jullie leven op jullie bedrijf veel geluk ermee het ga jullie goed grt wimmm nog een zalig nieuwjaar in jaar 2010

Of registreer je om te kunnen reageren.