Varkenshouderij

Foto & video 1373 x bekeken

Investering in no-time terug

Ben Leisink past op zijn bedrijf sinds september 2008 fermentatie van het voer toe.

Foto

 • Ben Leisink heeft in Tanna in de Duitse deelstaat Thüringen een voormalig vleesvarkensbedrijf gekocht. Hij heeft de stallen omgebouwd voor de huisvesting van 800 zeugen en er zijn 6.000 plaatsen voor opfokzeugen. Hij produceert Topigs-20 opfokzeugen met een hoge gezondheidsstatus.

  Foto's: Henk Riswick, tekst: Martin ten Hooven

 • Het bedrijf is aangekocht in 1998 en pas in 2003 waren de vergunningen binnen voor de verbouw en het houden van varkens.

 • De stallen zijn volledig opgetrokken uit beton. De stallen ogen grijs en grauw, maar ze zijn onverwoestbaar.

 • Links op de foto staan de silo’s voor de opslag van granen en droge bijproducten. In de geïsoleerde tanks wordt het voer gefermenteerd.

 • Een tankauto lost 25 ton zoete kaaswei. Op de kaasfabriek is aan de wei al een vloeistof met melkzuurbacteriën toegevoegd.

 • Aan elke vracht kaaswei wordt met een voorlader 7,5 ton bierbostel toegevoegd.

 • Om 23.00 uur start het aanmaken van het fermentatievoer. Aan het mengsel van kaaswei en bierbostel worden nog toegevoegd: gemalen tarwe en gerst, tarwezemelen, biergist, tarwegistconcentraat en bijproducten uit de bio-ethanolproductie. Afhankelijk van diercategorie worden synthetische aminozuren, vitamines en mineralen toegevoegd. Om 01.00 uur is de fermentatie voltooid.

 • De opslag van de vloeibare aminozuren, zoals methionine, lysine, threonine en tryptofaan in plastic tanks. Afhankelijk van de diercategorie voegt de ondernemer verschillende hoeveelheden aan de voeders toe.

 • De totale investering in de fermentatie bedroeg ongeveer €5.000. Dat zijn de kosten voor het isoleren van de fermentatiesilo’s en een regelkast. Na de start met het geven van gefermenteerd voer zijn de resultaten op het bedrijf verbeterd.

 • Het aantal levend geboren biggen per worp steeg sinds het geven van gefermenteerd voer van 13,0 naar 13,3 stuks. Het aantal gespeende biggen steeg van 29,7 naar 31,2 stuks.

 • Bij de vleesvarkens en de opfokzeugen steeg de groei van 780 naar 840 gram. De voederconversie daalde met 0,2 naar 2,4. De uitval daalde met 1 procent naar 1,2. Zo is de voor fermentatievoer gedane investering dus in no time terugverdiend.

 • Het bedrijf heeft een centrale gang van 5 meter breed en 200 meter lang. Een fiets is hier dus geen overbodige luxe. Haaks op de centrale gang staan aan beide zijden zeven stallen. Twaalf van de veertien stallen zijn 53 meter lang en twee zijn zelfs 85 meter lang.

 • De gespeende biggen liggen in groepshokken voor 21 biggen.

 • Elke kraamafdeling bestaat uit 30 kraamhokken op een rij. De zeugen staan met de kop naar de muur.

 • Leisink heeft hoofdzakelijk zuivere Nederlands Landvarken zeugen voor de topfokkerij en voor de productie van Topigs-20 vermeerderingszeugen.

Of registreer je om te kunnen reageren.