Varkenshouderij

Foto & video

Zeugen met 100 procent uitloop

Eric van Zutphen verplaatst zijn bedrijf binnen de gemeente Veghel en breidt uit van 300 naar 500 zeugen. De nieuwe stal met zichtstal geeft hem een goed gevoel.

Foto

 • Op de nieuwe bedrijfslocatie van Eric van Zutphen (43) in Zijtaart (N.-Br.) liggen de eerste Topigs 50-zeugen al in de nieuwe dragendezeugenstal. De bouwwerkzaamheden in de kraam- en biggenstal zijn nog in volle gang.

  Foto’s Bart Nijs, tekst: Judith Waninge

 • De stallen zijn netjes afgewerkt met damwand en hout aan de voorzijde. Van Zutphen koos voor een groenlabelsysteem. Hij bespaart hiermee op de jaarlijkse kosten van een luchtwasser. De luchtinlaat gaat via de roosters in de kop- en achtergevel van de stal.

 • Er zijn vijf kraamafdelingen met 24 kraamhokken. De zeugenhouder gaat met weekgroepen werken. De zeug ligt op een gietijzeren rooster en de biggenroosters zijn van kunststof, met een verwarmde ligplaats. Onder de kraamhokken zijn IC-mestpannen gemonteerd.

 • De frisse lucht komt de kraamstal binnen via het centrale luchtinlaatkanaal boven in de stal en gaat via een interne ‘spouwmuur’ van 50 centimeter naar beneden onder de mestpannen.

 • De frisse lucht gaat onder de mestpannen door; via een opening onder de voerbak van de zeugen stroomt de opgewarmde frisse lucht omhoog naar de neus van die dieren.

 • Er zijn acht biggenafdelingen voor 270 biggen per afdeling en een ziekenboeg. “Ik zit ruim in de biggenhokken, maar dat geeft extra lucht in de planning van het afleveren”, zegt Van Zutphen. De biggenafdelingen zijn ‘groen label’ gebouwd. De zeugenhouder heeft gekozen voor ondiepe putten waarin elke nieuwe ronde 10 centimeter water in de put komt te staan. Een vlotter bepaalt of er genoeg water in de put staat om ammoniak uit de mest te binden.

 • Om aan het groenlabelsysteem in de biggenstallen te voldoen zijn er per afdeling watermeters geïnstalleerd.

 • De biggenafdelingen werken met een combi-plafond. De lucht komt binnen via plafondventilatie en een extra luchtinlaat van 1,5 centimeter breedte boven de voergang. Voor verkoeling van de biggen in de zomer en voor inweken bij het schoonmaken is er een vernevelingsinstallatie gemonteerd.

 • De biggenhokken hebben volledig kunststofrooster en de hokinrichting is van PPE-kunststof. De voerinstallatie van VDL moet nog geïnstalleerd worden.

 • De dekstal biedt plaats aan 53 zeugen. De voerinstallatie met voerdosators heeft Van Zutphen van de oude locatie meegenomen, om kosten te besparen. De boxen van leverancier Van der Lee zijn handmatig te openen.

 • Per tien zeugen is een poortje gemonteerd dat handmatig is te bedienen, zodat de beer voor de zeugen blijft staan tijdens het insemineren. In de dekstal gaat de frisse lucht onder de ligruimte door en komt aan de rand van het voerpad voor de zeugen binnen.

 • In de dekstal is veel licht en lucht aanwezig. Bovenin de dekstal is een aantal ramen gemonteerd waardoor de bezoekers vanuit de zichtruimte een kijkje kunnen nemen in de dekstal.

 • Een aanblik van de dekstal vanuit de zichtruimte. “We willen de sector in een positief daglicht laten zien, vandaar de zichtstal”, zegt Van Zuthpen. “Met deze ruimtes hoeven we ook geen extra overalls en laarzen aan te schaffen, voor als er bijvoorbeeld een schoolklas op bezoek komt”.

 • De bezoekers kunnen via de voorkant van de stal twee ruimtes betreden om een blik te werpen op de varkens. Een ruimte geeft zicht op een kraamafdeling, en daarnaast is er een trap naar boven die toegang geeft tot de ruimte boven de dragendezeugen- en dekstal. De extra investering van 50.000 euro voor de zichtruimtes krijgt van Zutphen grotendeels vergoed van Stichting Varkens in zicht en de provincie Noord Brabant.

 • Vanuit de zichtruimte zijn de Topigs 50-zeugen in het stro te bekijken. In de stal hangen energiezuinige Agrilight-lampen. De zeugen kunnen als het nodig is in drie groepen ingedeeld worden.

 • Elke dag haalt Van Zutphen de mest uit de mestgang weg met een shovel. En één keer per week krijgen de zeugen extra stro in de ligruimte. De zeven voerstations, Intec Mac van Pigtek (voorheen Mannebeck), hebben toegangsherkenning en een selectiepoort. In de stal bevinden zich twee berenhokken met berigheidsdetectie.

 • Voor de opfokzeugjes heeft Van Zutphen een aanleerstation, zodat de dekrijpe gelten kunnen wennen aan het voerstation voordat ze de grote groep ingaan.

 • De opfokzeugen koopt de zeugenhouder op 25 kilo aan en hij vangt ze op in een interne quarantainestal met droogvoerbakken. Rond de 80 kilo gaan de zeugjes naar de stal met het aanleerstation.

 • Van Zutphen heeft de stal voor ongeveer €2.500 per zeugenplaats kunnen plaatsen. Wel komen hier nog de kosten bij van de vergunningen en MER-onderzoek, ruim 50.000 euro.
  Vrijdag 11 december houdt de familie Van Zutphen een open dag van de nieuwe zeugenstal voor 500 zeugen met zichtstal. Dit gebeurt aan de Heisteeg 9 in Zijtaart (Veghel), van 13.00 uur tot 18.00 uur.
  Bekijk hier de video »

Of registreer je om te kunnen reageren.