Varkenshouderij

Foto & video 1086 x bekeken

Veel welzijn in zeugenstal

Britse boer groeit tot 810 zeugen gesloten. Voor de zeugen is het met veel stro, licht en ruimte goed toeven in de stal. De kraam- en biggenstal zijn heel ‘Nederlands’.

Foto

 • Samen met zijn vader en broer houdt Rick Buckle (38) in Withernsea, 370 zeugen. Op een huurbedrijf liggen nog eens 210 zeugen. Op het eigen bedrijf wordt volop gebouwd om 600 zeugen te houden. De ondernemers blijven alle biggen zelf mesten.

  Foto's: Henk Riswick, tekst: Kees van Dooren

 • Bij het bedrijf in eigendom hoort 480 hectare bouwland. Bij het huurbedrijf ligt nog eens 380 hectare bouwland. Dus voldoende plaatsingsruimte voor mest. Opmerkelijk misschien: de varkens krijgen volledig mengvoer; het graan wordt allemaal verkocht.

 • In Groot-Brittannië is het sinds 1999 verboden zeugen individueel te huisvesten. Dat geldt ook voor guste zeugen. Ondanks dat een volledig-roostervloer is toegestaan, houdt Buckle de zeugen op stro. Stro vindt hij mooi en is er genoeg op het eigen bedrijf. Het uitmesten is volledig gemechaniseerd.

 • Eenmaal per dag zakken de gele voerbakken op de strobodem en kunnen de zeugen vreten. Het voer valt geleidelijk uit de bakken zodat de grootste vreters niet alles naar binnen werken en de andere zeugen niets krijgen. Een voerbeurt duurt ongeveer een uur.

 • De aanfok van zeugen (rotatiekruising Landras x Large-White van fokkerij-organisatie PIC) doet de varkenshouder op het eigen bedrijf. De eerste inseminatie vindt op 250 dagen leeftijd plaats.

 • De kraamstal doet heel ‘Nederlands’ aan. De vloer is volledig kunststof rooster met een verwarmd biggennest. Zowel voor als achter de zeugen is een controlegang. De extra vierkante meters maken het bouwen duurder. Daar staat tegenover dat een extra controlegang het werk makkelijker maakt.

 • Het aantal levend geboren biggen is 12,8 per worp. De zeugen spenen 11,3 biggen op 26 dagen leeftijd en de worpindex is 2,28.

 • De zeugenstal staat er. De bouw van de kraam- en biggenstal is gestart. In april 2010 moet de vleesvarkensstal gereed zijn zodat voldoende stalruimte ontstaat om 600 zeugen inclusief vleesvarkens te houden. A.M. Warkup ontwerpt en bouwt de stallen. Eenmaal boven het maaiveld is alles prefab.

 • De gespeende biggen lopen in groepen van 100 dieren op volledig-roostervloer. Op een gewicht van 38 kilo gaan de biggen naar de vleesvarkensstal. In de opfokstal groeien de biggen 600 gram per dag.

 • In het midden van elk hok zit een verwarmd nest. Biggen in grote groepen houden drukt de bouwkosten. Het klimaat is ook beter te regelen met minder hokafscheiding, is de ervaring van Buckle. De lucht komt via ventielen rechtstreeks in de stal.

 • De biggen lopen via een verharding van de biggen- naar de vleesvarkensstal.

 • De vleesvarkens liggen in groepen van 25 dieren op volledig-roostervloer. Een koppel biggen uit de opfokstal worden dus vier koppels in de meststal. Castreren doen de Britten niet. In de stal liggen beren en gelten door elkaar. De stal is geïsoleerd en glad afgewerkt en de lucht komt via ventielen rechtstreeks in de stal.

 • In een afdeling hangen bij wijze van proef camera’s boven de varkens. Niet zozeer om het gewicht van de varkens te schatten, maar als management-instrument. De camera’s en bijbehorende software geven inzicht in het groeiverloop en de ontwikkeling van de varkens.

 • De varkens groeien in het traject 38-110 kilo dagelijks 870 gram. Eindbeer is de ‘Geneconverter 750’ van fokkerijorganisatie JSR. Deze beer verving een half jaar geleden de Hampshire. Sinds Buckle de biggen vaccineert tegen circo nam de ziektedruk op het bedrijf af. Hij durft daarom een beer die garant stond voor vitale biggen in te wisselen voor een beer die gefokt is om varkens te produceren die efficiënt met voer omgaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.