Varkenshouderij

Foto & video 1992 x bekeken 3 reacties

Tevreden over luchtwasser

In 2007 kwamen de provincie en de gemeente met het verzoek bij Martien Donker in Elsendorp ( N.-Br.) om de biologische wasser te vervangen door een gecombineerde luchtwasser, om het gebruik ervan te optimaliseren.

Foto

 • Martien Donkers (45) in Elsendorp ( N.-Br.) houdt 500 JSR-zeugen met 700 vleesvarken en opfokzeugen voor eigen aanfok. De dragende zeugenstal is aangesloten op de nieuwe gecombineerde chemische en biologische luchtwasser van Bovema S Air.

  Foto's: Henk Riswick, tekst: Judith Waninge

 • Donkers kent de mogelijkheden van een luchtwasser. Voor deze nieuwe, gecombineerde luchtwasser werkte hij met een biologische luchtwasser die niet voldeed omdat deze vaak door stof verstopt raakte. Vandaar dat hij nu een luchtwasser heeft gekozen die chemisch en biologisch combineert.

 • De dragende zeugenstal heeft een centraal afzuigkanaal aan de zijkant van de stal. De luchtwasser staat in het midden van de stal, zodat deze de vieze lucht van twee kanten aantrekt.

 • In het centrale afzuigkanaal zitten meet-smoor units, die aan de klimaatcomputer gekoppeld zijn. Donkers wil graag alle gegevens van de klimaatcomputer en de luchtwasser verzamelen in een computerprogramma. Later kan bijvoorbeeld de gemeente inloggen zien of de luchtwasser werkt. De varkenshouder heeft geen geheimen voor de overheid.

 • De lucht gaat eerst langs het 60 centimeter brede chemische filter. In dit gedeelte is het water vermengd met zwavelzuur, dat de ammoniak uit de stal bindt tot ammoniumsulfaat. Voor 800 kuub water is 800 liter zwavelzuur nodig. Bedrijven die zwavelzuur aanbieden zijn nog beperkt. Donkers betrekt het zwavelzuur bij Brenntag, waar de prijzen vorig jaar rond de €37,50 per 100 kilo liggen. Brenntag geeft aan dat de prijzen nu rond de 20 euro per 100 kilo liggen.

 • Het biologische gedeelte heeft een filter van 60 centimeter breed. De buis in het water meet de waterhoogte. Als het chemische gedeelte water nodig heeft, dan gaat water van het biologische gedeelte naar het chemische gedeelte. Alleen in het biologische gedeelte komt er nieuw schoon water bij. Dit is een automatisch proces.

 • De biologische filter bevat bacteriën die de geur reduceren. De filter mag niet worden schoongemaakt, want dan verdwijnen met het ‘snot’ ook de bacteriën.

 • Na het biologische gedeelte gaat de lucht naar buiten. Hier hangt in het kader van het proefproject meetapparatuur van de Animal Sciences Group(ASG). Onder andere worden ammoniak, pH en temperatuur geregistreerd.

 • Per jaar produceert de gecombineerde luchtwasser ongeveer 40 kuub spuiwater. Dit spuiwater voert Donkers af naar akkerbouwers in de buurt. In het mineralenonderzoek van vorig jaar gaf de uitslag 55 kg N per ton spuiwater aan. Vorig jaar heeft afvoer geld gekost, maar de varkenshouder geeft aan dat hij verwacht dat het spuiwater geld gaat opleveren, het is tenslotte een kunstmestvervanger.

 • Waarschuwingsbord bij de ruimte met de opslagtank van het zwavelzuur. Zwavelzuur is een gevaarlijk zuur. Dit heeft Donkers ondervonden toen een druppel op zijn nylon sok een gat brandde.

 • Donkers huurt een opslagtank met zwavelzuur met 800 liter, dit is 1600 kilo. Een pomp aan de muur voegt een juiste hoeveelheid zwavelzuur aan het water toe.

 • De ruimte waarin het zwavelzuur in opgeslagen is goed afgesloten voor bezoekers en kinderen.

 • Het werken met zwavelzuur is gevaarlijk. Er is een oogdouche aanwezig voor noodgevallen. De voordelen van een chemisch gedeelte wegen voor Donkers zwaarder dan de nadelen. Het reduceren van de ammoniak werkt perfect, het eerste jaar zijn er al metingen gedaan met een reductie van 99,9 procent. De uiteindelijke uitslagen moeten nog komen, maar het geeft vertrouwen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bert

  waarom lees ik nooit wat de jaar kosten zijn van de luchtwassers?
  aanschaf + afschrijving + onderhoud + stroomkosten. gedeeld door de aantal zeugen en vleesvarkens

 • no-profile-image

  samen

  Martien, informeer eens bij UniFar voor zwavelzuur. Kon nog wel eens goedkoper zijn. www.unifar.nl

 • no-profile-image

  john

  Welk merk biologische luchtwasser was er eerst? Komt deze klacht (verstopt raken) vaker voor?

Of registreer je om te kunnen reageren.