Varkenshouderij

Foto & video 1471 x bekeken 1 reactie

Opmerkelijke stal met groepsaccommodatie

De gebroeders Rooijakkers bouwden in het Brabantse Beek en Donk voor ruim 3.000 vleesvarkens. Er zijn zeven afdelingen met groepen van 400 varkens en drie restafdelingen voor 182 dieren.

Foto

 • Bij het ontwerp van de stal is veel aandacht geschonken aan de inpasbaarheid in het landschap. Dat is ondermeer terug te zien in de bruine damwand in potdekselprofiel aan de kopgevel en het schild in het dak aan de voor- en achterzijde van de stal.

  Foto's: Bart Nijs , tekst: Kees van Dooren

 • Maarten Rooijakkers (48), houdt samen met zijn broer 750 zeugen in Aarle-Rixtel (N.-Br.) plus eigen aanfok. De broers hebben ook een stal voor 1.600 vleesvarkens en huren tot eind 2010 een stal voor 3.000 vleesvarkens. De nieuwe stal telt 3.346 vleesvarkensplaatsen.

 • Over de hele lengte van de stal zijn ramen gemonteerd. De lichtinval die dat geeft voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. Onder de luchtinlaatventielen wordt nog een 1,5 meter brede strook damwand gemonteerd, met hetzelfde profiel als aan de kopgevel. Dat geeft de stal een nostalgische aanblik.

 • Op het dak liggen geen golf- maar dakpanplaten. Ook dat geeft een stal iets nostalgisch. Rooijakkers wil niet dat buren zich storen aan de stal. Hij investeert daarom in een aantal extra’s om een mooie stal te bouwen die niet als ‘storend’ wordt ervaren in het landschap en waar hij zelf ook van geniet.

 • 2.800 vleesvarkens komen in zeven groepen van 400 dieren te lopen. De stal draait mee in een pilot van LNV. De vloer mag daarom 80 procent rooster zijn. Het benedenwettelijke deel dichte vloer was voor de ondernemers een belangrijk argument om voor grote groepen te kiezen.

 • Het dichte deel vloer is verplaatsbaar. De betonnen platen liggen los op de roosters. Mochten de varken de platen verschuiven, dan maakt Rooijakkers de platen die op de hoek liggen, vast met purschuim. In eerste instantie is er voor gekozen het deel dichte vloer langs de wand te maken.

 • Om te vreten moeten de varkens door de sorteersluis met weger. De weger geeft de garantie dat de varkens binnen het gevraagde gewichtstraject worden geleverd. De sluis heeft drie uitgangen. De varkens krijgen twee soorten voer. De derde uitgang wordt benut om een ziek varken te separeren of een paar koplopers uit de groep te halen. De zwaarste dieren kunnen dan door de opening voor de sluis, de centrale gang in met volledig roostervloer.

 • In de vreetruimte wordt volgens een verdringprincipe gewerkt. Varkens mogen niet in de voederruimte gaan liggen. De varkens die vol zijn, moeten via het poortje plaats maken voor een hongerige collega.

 • Frisse lucht komt via inlaatventielen binnen. Met grote groepen varkens valt plafond- en voergangventilatie af; er is geen voergang. Door de onderdruk mengt de binnenkomende lucht zich met stallucht tot circa 15 meter ver in de afdeling. Boven de kleppen komt een leiding om bij warm weer water te vernevelen zodat de lucht afkoelt.

 • Per zes varkens is een vreetplek. De troggen zijn speciaal ontwikkeld voor deze stal met grote groepen. Twee voorraadbakken hangen boven een trog.

 • Een blik in een afdeling voor 400 varkens in een groep. De ruimte is kolossaal. De bouwkosten bedragen €410 per plaats. Voor dat geld heeft de stal veel extra’s zoals een skybox om burgers varkens te laten kijken, veel nostalgische elementen, een bijzonder ruim kantoor en omkleedruimte en afleverruimte. Als varkens vanaf 2013 ieder een vierkante meter ruimte moeten krijgen, geldt dat niet voor dieren in grote groepen.

 • Er komt nog een afscheiding tussen de lig- en vreetruimte. De sorteersluis dirigeert slachtrijpe varkens voor levering naar de separatieruimte. De belangrijkste drijfveren voor Rooijakkers om te kiezen voor grote groepen zijn arbeidsverlichting en -besparing. Dat komt vooral bij het afleveren tot uiting.

 • In iedere afdeling hangen vier hogedruk-gaslampen (SON-lampen van 250 watt. Deze zijn energiezuinig. Een lamp gaat op dag/nacht-ritme van de varkens branden.

 • In de afdeling is gastoevoer om bij lage temperaturen jonge biggen bij te kunnen verwarmen.

 • Als afleidingsmateriaal worden zwenkwielen van rolcontainers op de vloer gemonteerd. Rooijakkers kocht een krat tweedehands wieltjes die omgerekend 50 cent per stuk kosten.

 • Per afdeling wordt een container gevuld met stro. Dat is ook bedoeld als afleidingsmateriaal om de varkens bezig te houden. De mazen zijn zo fijn dat de varkens hun best moeten doen het stro er uit te krijgen en het daarna opvreten zonder te vermorsen.

 • De stal telt drie conventionele afdelingen voor 182 varkens. Deze worden gebruikt als restafdeling.

 • De achterzijde van de stal. Onder de kap is de luchtwasser geplaatst. De afleverruimte is daardoor direct overdekt. Om te laden is er een afleverplateau waar de vrachtauto op laadhoogte tegen komt te staan. Onder de afleverruimte is opslag voor spuiwater van de biologische luchtwasser.

  Zaterdag 19 december houdt het bedrijf een open dag om de stal te bekijken. Voorafgaand is er een symposium met als thema: ‘Vleesvarkens in groepsaccommodatie’.

Eén reactie

 • no-profile-image

  jopiesnel

  goed initiatief,alleen oppassen dat de biggen cq varkens niet met de poten in de zwenkwielen komen,daartussenin is n.l. een kleine ruimte,zou vervelend zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.