Varkenshouderij

Foto & video 1 reactielaatste update:12 okt 2012

Nieuwe stal voor 2.100 SPF-varkens

De familie Timmerhuis in Almelo (Ov.) verplaatste het varkensbedrijf binnen die plaats naar een LOG-gebied en bouwde daar een nieuwe vleesvarkensstal voor SPF-vleesvarkens.

Foto

 • Johan (51), Ruud (20) en Hermien (49) Timmerhuis poseren voor de nieuwe vleesvarkensstal. Zoon Koen en dochter Carlijn staan niet op de foto. Het duurde vier jaar voordat de familie binnen Almelo het bedrijf kon verplaatsen. In de tussentijd is er veel aandacht besteed aan onderzoek naar de details van de nieuwe stal en aan een goede opvang van de SPF-biggen.

  Foto’s: Ronald Hissink, tekst: Judith Waninge

 • De nieuwe vleesvarkensstal voor 2.100 vleesvarkens is bijna klaar. De stal is in Duitse, degelijke stijl gebouwd, en met verrassende details: geconditioneerde luchtinlaat, stoffen voersilo’s en overdekte sleufsilo’s voor opslag van CCM.

 • De kap van de stal is gemaakt van houten spanten. De houten overspanning kan de geplande zonnepanelen voor alternatieve energieopwekking zeker dragen.

 • De nieuwe vleesvarkensstal is in de plaats van een oude ligboxenstal gebouwd. De nieuwe stal is tegen een bestaande vleesvarkensstal voor 660 dieren geplaatst, zodat de voerleidingen en ventilatie gecombineerd kunnen worden.

 • In het midden van de houten kap bevindt zich een centraal luchtkanaal met aan het eind een biologische luchtwasser van Devrie.

 • Vanuit het centrale luchtkanaal gaat de vieze stallucht naar de volledig inpandige biologische luchtwasser.

 • De vieze stallucht komt via de vijf ventilatoren binnen in de drukkamer onder de luchtwasser. Er zijn twee pakketten van 60 en 30 centimeter waar de lucht is gewassen. De luchtwasser heeft iets overcapaciteit en weinig weerstand, en hierdoor is het stroomverbruik minimaal.

 • De biologische luchtwasser zorgt voor 70 procent ammoniakreductie.

 • De luchtinlaat is aan één zijde van de stal. Via een opening van 80 centimeter met geperforeerd damwand komt de lucht binnen in de spouw. Ook de opening van de overstek is van damwand met gaatjes.

 • De lucht gaat via de spouw van 50 centimeter breed onder de bolle vloeren van de afdelingen door naar de centrale gang. De gestorte bakken in de spouw geven het daglicht van de grote ramen door naar de afdelingen.

 • Onder de bolle vloeren is een sprinklerinstallatie aangelegd. Die is aangesloten op de klimaatcomputer. Bij een bepaalde vooraf ingestelde temperatuur en relatieve luchtvochtigheid gaan de sprinklers aan, zodat de binnenkomende lucht afkoelt.

 • De frisse lucht komt via de bolle vloeren onder de gehele centrale gang binnen en komt dan via openingen aan de zijkanten van de vloer van de centrale gang naar boven.

 • Via 1,40 meter brede deuren met schuiven gaat de frisse lucht de afdeling binnen. Met een klep is de luchthoeveelheid te sturen.

 • Timmerhuis heeft vanuit de stallen op de oude locatie goede ervaringen met een extra luchtinlaat boven de afdelingdeuren. Met een klep kan hij die extra luchtopening boven de deur open en dicht zetten.

 • De stal heeft afdeling met 12 hokken met elk ruimte voor 12 dieren op 0,8 vierkante meter. De afdeling heeft rondom Duitse tegels als wandbekleding. Dit voorkomt het ‘invreten’ van de kalkzandstenen. De tussenwanden zijn van prefab-betonplaten met kunststofwanden er bovenop.

 • Door tien dieren in een hok te plaatsen gaat de ruimte per dier naar 1 vierkante meter. Per twee hokken is er een ventiel om het voer aan te sturen. De varkenshouder gaat zeugen en beren gescheiden opleggen en afmesten. De biggen komen van een vermeerderaar die SPF-zeugen houdt.

 • Onder de roosters en voergang is ruimte voor mestopslag. Aan de andere zijde van de stal, waar geen luchtinlaat is, is de gehele stal onderkelderd. Er is in totaal voor ruim14 maanden mestopslag aanwezig. Een rioolsysteem leidt de mest naar de voorkant van de stal.

 • In een gedeelte van de machineloods zijn drie sleufsilo’s gemaakt voor de opslag van CCM. De sleufsilo’s zijn 25 meter lang en 5 meter breed. Met een druk op de knop kan Timmerhuis de deuren openen en met de shovel overdekt de CCM laden.

 • In de voerkeuken is een kegelmenger van 10 kuub inhoud geplaatst. De aanvullende grondstoffen en mengvoer slaat Timmerhuis op in stoffen voersilo’s. Er zijn drie silo’s van 20 ton inhoud en twee met 14 ton inhoud.

 • De gehele stal, inclusief voerkeuken, heeft Timmerhuis voor €460 per vleesvarkensplaats kunnen bouwen.
  Op vrijdag 11 december kunt u deze en meerdere details bekijken op de open dag van 13.00 tot 17.00 aan de Weitemansweg 55 in Almelo.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Theo

  Op zich een leuke stal, alleen 460 euro veel en veel te duur gebouwd. Nu bouw je eenn nette degelijke stal voor 340 euro incl voerkeuken. Kegelmengel + silozakken kost veel te veel tijd. Maar misschien met 3000 spf biggen de kost wel te verdienen?

  SUcces met de stal

Of registreer je om te kunnen reageren.