Varkenshouderij

Foto & video

Met speeksel ziektes opsporen

Kijk hoe ziektekiemen eenvoudig zijn op te sporen, door biggen op een stuk katoen te laten bijten.

Foto

  • Het werken aan een hogere gezondheidsstatus staat op veel bedrijven hoog op de agenda. Om die status te bereiken is het van belang ziektekiemen vroegtijdig te ontdekken. Om virusdeeltjes en bacteriën snel en gemakkelijk op te sporen, gebruikt mengvoerbedrijf De Heus op zijn proefbedrijf katoen. Doordat de biggen erin hebben gebeten, zit het vol met speeksel. Het speeksel wordt vervolgens geanalyseerd op de aanwezigheid van ziektekiemen.

    Foto's: Ronald Hissink, tekst: Guus ten Hove

  • De nieuwsgierige biggen duiken massaal op het stuk katoen. Dierenarts Groenland laat het stuk stof een half uur in het hok hangen. Daarna knipt hij het katoen af.

  • Vervolgens doet de dierenarts het stukje katoen in een plastic zakje. De stof zit vol met speeksel. Deze eenvoudige en snelle manier om kiemen te verzamelen is een aanvulling op bloedonderzoek.

  • Vervolgens giet de dierenarts een oplosmiddel in de plastic zak. De eventueel aanwezige virusdeeltjes en bacteriën lossen zo op in de vloeistof.

  • Als het speeksel goed in de vloeistof is opgelost, knipt de dierenarts de plastic zak open.

  • De vloeistof gaat in een reageerbuis die naar het laboratorium wordt verstuurd. Op deze manier is het mogelijk om met een eenvoudige en goedkope methode ziektekiemen vroegtijdig te ontdekken. Dat kan erger voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.