Varkenshouderij

Foto & video 1864 x bekeken 6 reacties

Lucht van 2.600 varkens gewassen

Bernadet Beltman controleert en registreert de gegevens van de biologische, gecombineerde luchtwasser elke week. Dat kost haar 10 minuten extra per week. Ze doet het in het kader van een proefproject.

Foto

 • Bernadet (37), Jan Willem (38), Diny (60) en Jan (62) Beltman hebben in Lievelde (Gld.) een gemengd bedrijf met 220 melkkoeien, 300 zeugen met eigen aanfok en 2.600 vleesvarkens. De vleesvarkensstal (bouwjaar 2007) is voorzien van een biologische, gecombineerde luchtwasser. In overleg met Dorset bv. en Senter Novem doet Beltman mee aan een pilotproject om de werking van de luchtwasser te optimaliseren. Op deze manier dragen de Beltmans bij aan verantwoord ondernemen.

  Foto’s: Ronald Hissink, tekst: Judith Waninge

 • Regelmatig komen groepen boeren op excursie naar het bedrijf om de werking en effect van de luchtwasser te bekijken – en ruiken. Deze keer waren er medewerkers van het ministerie van landbouw op bezoek. In 20 afdelingen zitten 130 vleesvarkens, 13 per hok. De ventilatie gaat via directe luchtinlaat naar een luchtslurf met gaatjes die de lucht gelijkmatig in de afdeling verdeeld.

 • Per afdeling is er een meetwaaier die de lucht naar de luchtwasser sluist. De wasser werkt met een verticale luchtstroom. Met een geurreductie van 75 procent heb je buiten de stal geen idee dat er varkens in de stal liggen. Dit is met een toekomstige wandelroute langs het bedrijf nu net de bedoeling van Beltman.

 • Boven de afdelingen is een tussenruimte met schone lucht. Hier lopen de ventilatorkokers van de afdelingen naar het bovenste gedeelte in de top van de stal waar de vieze lucht zich bevindt. In het schone gedeelte zijn de tussenbunkers voor het voer geplaatst. Voor elke twee afdelingen kan Beltman met een hendel mechanisch start-, tussen- of eindvoer in de voorraadbunker van de afdeling laten lopen. Het systeem is simpel, degelijk en weinig gevoelig voor storingen. Het gebruik ervan is ook gemakkelijk uit te leggen aan de medewerkers. Ook aan de luchtwasser stelt Beltman deze aspecten overigens als voorwaarde.

 • Beltman heeft gekozen voor een biologische, gecombineerde luchtwasser van Dorset Milieutechniek. Deze luchtwasser werkt met een verticale luchtstroom.

 • De luchtwasser is een biologische, gecombineerde luchtwasser. Gecombineerd wil zeggen dat deze wasser ammoniak, geur en stof reduceert. Bacteriën in de wasser verwijderen de geur en zetten de ammoniak om in nitriet en nitraat. De stofdeeltjes blijven in het opgesproeide water zitten. De bruine kleur van het water komt door het gebruik van glucose en melasse als voedingsbodem voor de bacteriën.

 • Deze luchtwasser werkt met een verticale luchtstroom. De sproeiers zijn boven het filterpakket van kunststof geplaatst. De wasser heeft drie lagen met filters. Beltman koos voor een biologische luchtwasser omdat hij niet met chemische stoffen in aanraking wil komen. Ook wil hij de medewerkers niet blootstellen aan het zuur dat men wel gebruikt in chemische wassers.

 • De stofmeter geeft aan dat de luchtwasser goed werkt.

 • In een ruimte middenin de stal worden het klimaat en de voercomputers aangestuurd. Een voorbeeld van de filter ligt hier ter demonstratie voor excursies. Via een deur kunnen monteurs naar de luchtwasser voor reparaties.

 • Per tien afdelingen is er een klimaatcomputer. De lucht komt binnen via luchtslurven waar gaatjes in zitten. Op koude dagen verwarmt een kachel de binnenkomende lucht. De bolle vloer bij de biggen wordt opgewarmd via water dat in de bolle vloer onder de zware varkens is opgewarmd. Bij heel koud weer schakelt een cv-ketel bij.

 • In de hygiëneruimte staan de twee motoren en de pijlbuizen. Op deze manier is het simpel om de waterdruk van de luchtwasser te controleren.

 • De twee motoren voor de luchtwasser hebben nu overcapaciteit, maar mocht één motor een storing vertonen, dan kan de andere motor het overnemen.

 • Beltman werkt met een systeem dat water reduceert en de-nitrificeert (waarbij het nitraat en nitriet omzet naar stikstof). De luchtwasser sproeit met leidingwater, het grondwater is niet geschikt voor de wasser vanwege het te hoge mangaangehalte. Dit systeem is optioneel bij de luchtwasser.

 • Een blik in het filtervat met water dat uit de luchtwasser komt. Beltman heeft dit vat in een ander gebouw staan naast de stal. Het vat neemt extra ruimte in en heeft bij deze proefopstelling het voordeel dat de onderzoekers niet in de stal komen om de resultaten te noteren. Na het filter gaat het spuiwater naar een opvangput. Aan het overgebleven water voegt het systeem opnieuw glucose en melasse toe, waarna het teruggaat naar de luchtwasser.

 • Een computer houdt bij wat de onder andere de pH-waarde, het waterverbruik en het energieverbruik zijn geweest. De extra energiekosten van de luchtwasser schat Beltman op circa € 2.000 per jaar. Het project loopt drie jaar. Daarna publiceert ASG alle resultaten van de proeflocaties.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Mari van Genugten

  Een mooie nieuwe stal. Jammer dat er geen foto's zijn van het luchtinlaatsysteem. Slangen met gaatjes hadde we 30 jaar terug ook al. Kan iemend mij nog wat foto's mailen en vertellen of dit goed werkt: info@genugten-agri.nl
  Verder vindt ik de extra energiekosten zeer interessant. Eigenlijk moeten we naar een getal van KwH/afgeleverd varken voor de gehele stal om de stal en het reinigingssysteem te kunnen beoordelen.

 • no-profile-image

  Robert Bodde

  Mari, prima voorstel, dat kengetal kWh/afgeleverd varken. En ook eenvoudig te bepalen. Dat kleine beetje privé gebruik is wel te standaardiseren, daar zal de fout niet zitten. Tip jij Agrovision of doe ik dat?

 • no-profile-image

  Henk Haaring

  Het stroomverbruik bij de fam. Beltman is 3.41 Kwh bij 2.600 plaatsen.
  De denitrificatie verbruikt 0,75 Kwh.
  Tegendruk voor de ventilatoren is te verwaarlozen, zoals op de ene foto te zien is. Kengetal kWh/dierplaats lijkt me ook juist want het maakt voor de wasser niet uit hoeveel ronden per jaar worden gehaald

 • no-profile-image

  Karel

  Verwijderd wegens niet terzake doende (RB).

 • no-profile-image

  Merlijn De Paepe

  Pagina 8/15: "De stofmeter geeft aan dat de luchtwasser goed werkt."
  Alleen jammer dat er een foto van een drukmeter is bijgeplaatst... (Hij meet namelijk tussen 0 en 500 Pa = Pascal)

 • no-profile-image

  Boer

  Volgens mij laat die pascal meter zien hoeveel weerstand de lucht ondervind om door het filter te komen. Hoe lager de meting hoe schoner het filter?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.