Varkenshouderij

Foto & video 1131 x bekeken 1 reactie

Van maiskorrel tot Agrubrij

Op zijn op- en overslagbedrijf in Doetinchem (Gld.) heeft voerleverancier Agruniek ruimte om 40.000 ton grondstoffen op te slaan en om daar Agrubrij van te maken.

Foto

 • Agruniek produceert in Doetinchem (Gld.) het bijproduct Agrubrij, een mengsel van CCM en tarwegistconcentraat. Conabij, een dochteronderneming van Agruniek, verkoopt het Agrubrij-product aan de varkenshouders. Het maken van Agrubrij begint met het storten van maiskorrels in een stortbunker van het op- en overslagbedrijf.

  Foto’s: Henk Riswick, tekst: Judith Waninge

 • Van elke vracht die binnenkomt, neemt een medewerker een monster voor onderzoek naar het drogestof- en vochtgehalte. Als de vracht te nat is, kunnen de grondstoffen desgewenst gedroogd worden in de fabriek.

 • Bij elke vracht komt er een ontvangstbewijs met weegbon van de in totaal geleverde kilo’s. Voor het logistieke werk in het bedrijf, om alle aan- en afvoer in goede banen te leiden, zijn er vier medewerkers werkzaam.

 • Er zijn 200 cellen beschikbaar voor de verschillende grondstoffen. Ook andere voerleveranciers kunnen hier tijdelijk hun grondstoffen opslaan. Naast de piekleveringen van granen en mais van boeren uit de buurt komen er dagelijks ongeveer twee schepen aan met onder meer granen, soja en tapioca. De granen en maiskorrels van naburige boeren komen meestal met trekkers en kiepwagens. De medewerker moet elke vracht toewijzen aan een bunker, voor verdere verwerking.

 • De medewerker controleert alle monsters van de grondstoffen die binnenkomen op drogestof- en vochtgehalte.

 • Het apparaat bepaald automatisch het vochtgehalte, het hectolitergewicht en de temperatuur van de (in dit geval) maiskorrels. De uitslagen gaan samen met de weegbon en het monster in een bewaarkast.

 • Van elke vracht bewaart Agruniek de monsters en uitslagen zes maanden nadat de grondstoffen afgeleverd zijn. Mochten er vragen komen over het afgeleverde product, dan kunnen de medewerkers eenvoudig met het bonnummer het betreffende monster opzoeken.

 • De volgende stap in het proces om Agrubrij te maken is het malen van de maiskorrels tot CCM. Het proces van maiskorrels naar CCM is geheel geautomatiseerd. Tijdens het malen worden tevens twee soorten melkzuurbacteriën toegevoegd. Er is veel onderzoek gedaan naar de juiste melkzuurbacterie, zodat een goede fermentatie plaatsvindt. Het gevormde zuur verlaagt de pH in de CCM en zorgt er voor dat gisten geen kans krijgen.

 • Een loonwerker is ingehuurd om de gemalen CCM met melkzuurbacteriën te vervoeren van de malerij naar de sleufsilo aan de andere kant van het terrein.

 • Twee maalmolens werken tegelijkertijd om aan de capaciteit te kunnen voldoen. De CCM kan onder een goede, luchtdichte laag plastic eenvoudig een jaar bewaard worden. Agrubrij kan tot drie maanden bewaard blijven en dient iedere twee uur geroerd te worden om ontmenging tegen te gaan. Na menging van CCM en tarwegistconcentraat blijft het mengsel nog 24 uur staan alvorens het wordt uitgeleverd, dit om een stabiele fermentatie te waarborgen.

 • De CCM in de kuil moet minimaal tien weken luchtdicht afgesloten zijn om het fermentatieproces goed af te ronden.

 • Het Agrubrij is een goede vervanger voor granen in het basisrantsoen. Varkenshouders hebben geen voormenger nodig om het product te kunnen voeren. Een goed roerwerk is wel belangrijk. Het EW-gehalte in Agrubrij per kilo droge stof is 138, het drogestofpercentage is gemiddeld 35 procent en de pH ligt gemiddeld op 3,7. De kosten van Agrubrij zijn €1,70 per kilo drogestof.

 • Het advies van Conabij is om in het brijrantsoen bij de biggen 5 tot 7 procent Agrubrij bij te mengen, bij vleesvarkens tot 35 procent en bij zeugen tot 12 procent. Meer bijmengen is niet gewenst in verband met het aandeel tarwegistconcentraat.

 • De voordelen van Agrubrij zijn volgens Conabij de positieve invloed op de darmgezondheid, de groei van de vleesvarkens en de voederconversie. De minder goede smaak van het tarwegistconcentraat wordt door vermenging van CCM opgeheven; dit bevordert de voeropname.

 • Agrubrij is goed te combineren in een rantsoen met wei en aardappelstoomschillen. Er is veel aandacht voor een constante samenstelling.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Peka

  Zou Agrubrij ook gezond zijn voor pluimveer? Zijn daar al testen op gedaan?

Of registreer je om te kunnen reageren.