Varkenshouderij

Foto & video 2106 x bekeken 1 reactie

Standaardstal met bijzondere keuzes

Johan van Hal bouwde op het eerste gezicht een standaardstal. Maar de ventilatie wijkt af van gangbaar, en Van Hal werkt met twee troggen per hok.

Foto

 • Johan van Hal (40) houdt met zijn vrouw Helmie (37) op meerdere locaties rond Boxtel 2.700 fokzeugen, 1.200 opfokzeugen en in aanbouw is een stal voor 200 melkkoeien. In Poortvliet (Zld.) breidt hij uit van 2.700 naar 5.600 vleesvarkens.

  Foto's: Roel Dijkstra, tekst: Robert Bodde

 • Het bedrijf in Poortvliet telt drie stallen. De stal in de voorgrond wordt nu afgebouwd. In de bestaande stallen (1998) liggen spoelgoten. De nieuwe stal is voorzien van een Uniqfill-luchtwasser en telt 20 afdelingen voor 144 varkens. De bouwkosten: circa €1,4 miljoen.

 • Op het eerste oog een standaardopzet: voerpad in het midden, luchtinlaat via de eindgevel naar het voerpad, betonnen hokinrichting en een brijvoerinstallatie. “Door te werken met één systeem is de arbeidsbehoefte te drukken. De controle van de varkens neemt straks minder dan twee uur per dag'', stelt Van Hal. Het voeren en de klimaatbeheersing worden via internet aangestuurd vanuit de thuislocatie in Boxtel. “De medewerkers hoeven niets te doen dan te controleren op ziekte en voeropname.''

 • In elk hok zitten twee troggen, dus één meer dan gangbaar. Daarmee komt de vreetbreedte op ruim 35 centimeter per varken. ,,Dat geeft veel rust tijdens het voeren. Daarnaast krijgen de zwakste dieren veel meer kans om ook voldoende voer op te nemen, waardoor minder verschillen ontstaan in het koppel.'' De varkenshouder heeft er al ervaring mee bij zijn gespeende biggen. Van mensen die ermee werken bij vleesvarkens, hoort hij er heel positieve geluiden over.

 • Ook afwijkend: de uitstroom van brij in de trog. Standaard wordt zo gedoseerd dat het voer naar het einde van de trog stroomt. Hier stroomt de brij van de buitenzijde naar het midden. ,,Zo vreten de varkens de troggen veel beter leeg.'' De extra kosten: misschien €1.000 voor de hele stal. ,,Verwaarloosbaar, zeker als je werkt met personeel.''

 • Midden boven elke trog hangt een waternippel. ,,De wet schrijft het voor, blij ben ik er niet mee. Maar er komt wel water op te staan.''

 • Het hele hok is onderkelderd, middenin staat een draagmuur. De vloer is voorzien van een dicht deel en ligt iets onder afschot.

 • De tl's zijn niet aan het plafond bevestigd, maar hangen aan een staaldraad. ,,Ik schrik elk jaar weer hoeveel tl's we op onze bedrijven vervangen die doorgesmolten zijn. Dit is veel minder brandgevaarlijk.'' Bijkomend voordeel: de lampen zijn nu makkelijker te vervangen. De hoeveelheid licht is ruim: één armatuur per hok. ,,Goed licht is essentieel voor een makkelijke controle.

  De lampen worden per afdeling geschakeld, dus niet centraal voor de hele stal. ,,Controle vraagt een minuut per afdeling. Dan is het verspilling om ze allemaal tegelijk te laten branden. Daarnaast geeft het te veel onrust.''

 • Van Hal koos voor een centrale aanvoerleiding voor het brijvoer. Dat heeft de minste kans op storingen, een belangrijk punt bij een stal op afstand.

 • Ook bekende techniek: een recirculatieventilator. Deze mengt, als warmte gevraagd is, de afdelingslucht met binnenkomende lucht. Daardoor kan de minimumventilatie lager en treedt er minder warmteverlies op.

  De verticale pvc-buis is voor de wateraanvoer naar de vernevelingsinstallatie in de ruimte onder het voerpad. Daarmee is de stal enigszins te koelen. Deze vernevelaar wordt niet gestuurd op basis van de afdelingstemperatuur, maar op basis van de temperatuur van de binnenkomende lucht. Daardoor reageert de installatie sneller op (dreigende) warmte.

 • Geen meetventilatoren, maar een simpele uitlaatklep bij het centrale afzuigsysteem van Sommen. Dat werkt met constante onderdruk in het centrale afzuigkanaal. De hoeveelheid afzuiging is daarbij recht evenredig met de opening van de klep. ,,Dat is veel nauwkeuriger dan het werken met meetventilatoren, de minimumventilatie kan hiermee ook verder teruggeregeld.'' Het systeem wordt veel toegepast op grote bedrijven die werken met Vleuten Voeders.

 • Ook afwijkend: de ventilatoren komen uit de aardappelwereld, van Tolsma bewaartechniek. De vier ventilatoren zijn elk goed voor 52.000 kuub per uur. Ze genereren een constante onderdruk in het centrale afzuigkanaal. Ze schakelen in op 30 hertz. Draaien ze alle vier, dan gaan ze tegelijk in stappen van 10 hertz omhoog.

  Van Hal koos deze ventilatoren omdat ze nauwelijks werveling veroorzaken in de drukkamer bij de luchtwasser. ,,De lucht komt als een balk in de drukkamer. Met standaard ventilatoren komt de lucht als een schroef binnen, wat een ongelijkere belasting van de luchtwasser geeft.''

 • Eenvoud ten top: de klep gezien vanuit het centrale afzuigkanaal.

 • Nu (18 november) liggen er nog wat bouwmaterialen, maar over enkele dagen is de centrale gang een heel kale ruimte. Er hangen alleen twee regelkasten aan de muren.

 • Aan beide zijgevels zit een winddrukkap, met dwarsschotten om de meter. ,,Ik weet niet of dat voldoende is, het wil hier op de vlakte nogal eens waaien. Als er toch stuwing in de afdeling ontstaat, zullen we extra schotten plaatsen.''

Eén reactie

 • no-profile-image

  klaas wubs

  Beste Johan
  compliment voor het leuke artikel en het mooie bedrijf dat je hebt opgebouwd; 1 vraag; waarom heb je gekozen voor een chemische luchtwasser ?
  groet, k. wubs

Of registreer je om te kunnen reageren.