Varkenshouderij

Foto & video

Lagere voerkosten met Agrubrij

Sinds vier maanden voert Marco Roording in Wehl (Gld.) Agrubrij aan zijn varkens. Dit is een van de maatregelingen die hij neemt om de groei en gezondheid te verbeteren.

Foto

 • Marco Roording (40) houdt op zijn gesloten varkensbedrijf 180 zeugen. Hij voert al bijna 30 jaar brijvoer aan zijn varkens. Omdat tarwezetmeel moeilijker te verkrijgen is en de aangeboden partijen sterk wisselen, ging hij op zoek naar een alternatief. Sinds vier maanden heeft de varkenshouder naast wei, stoomschillen, structuurmix en aanvullend krachtvoer Agrubrij in zijn brijrantsoen. Agrubrij is een mengsel van gefermenteerde CCM met tarwegistconcentraat.

  Foto’s: Hans Prinsen, tekst: Judith Waninge

 • De Topigs 30 x Tempo-vleesvarkens groeien 820 gram per dag, met een vleespercentage van 57,2 procent. De EW-conversie ligt op 2,66. Roording wil volgend jaar de groei met minimaal 30 gram verbeteren. Hiervoor is hij, naast het voeren van Agrubrij, ook gaan enten tegen Mycoplasma en Circo.

 • De Topigs 30-zeugen produceren 26,8 gespeende biggen per jaar en 12,3 levend geboren biggen. De varkenshouder is bezig om te schakelen naar Topigs 20-zeugen om de biggenproductie te verhogen. De Topigs 30-zeugen krijgen momenteel twee keer per dag brijvoer in de kraamstal en één keer per dag brij in de dracht, maar zonder Agrubrij. De zeugen hebben met het mengsel een 'te goede' conditie na het spenen.

 • Roording combineert ongeveer twee tomen samen in een biggenhok. Er is geen selectie op grootte of geslacht, ook niet bij opleg naar de vleesvarkens. "Dan blijf je aan het selecteren en nu vechten de biggen maar één keer", vertelt Roording. De biggen krijgen bij de zeug en de eerste twee weken na spenen een luxe babybiggenkorrel, daarna twee weken half korrel en half brijvoer. Vanaf 15 kilo krijgen de biggen volledig brijvoer.

 • Dit is de enige voerkar die op het bedrijf staat. Hiermee voert Roording handmatig de pas gespeende biggen.

 • Om te zorgen voor een goede hygiëne, spoelt de varkenshouder dagelijks de voerbak met korrelresten schoon met water. De biggen krijgen vanaf 15 kilo tot 60 kilo 15 procent Agrubrij in het rantsoen. Van 60 tot 80 kilo krijgen de dieren 21,5 procent Agrubrij en vanaf 80 kilo 27,5 procent Agrubrij. De diameter van de voerleidingen is 50 millimeter bij de biggen en 63 millimeter bij de vleesvarkens en de zeugen.

 • Elke diergroep heeft een eigen restloos brijvoercircuit. Elke dag spoelt de varkenshouder de leidingen door met wei.

 • Er zijn vijf silo's voor droogvoer aanwezig en drie silo's voor natte bijproducten. De liggende silo wil Roording binnenkort vervangen door een staande. Belangrijk voor de opslag van Agrubrij is dat de silo een goede menger heeft die elke twee uur het mengsel mengt.

 • Eén keer in de zes weken rekent Roording samen met zijn voorlichter het rantsoen door. Bij nieuwe grondstoffen past hij het rantsoen zelf aan. De reden dat hij voor Agrubrij heeft gekozen, is dat het de voerkosten omlaag moet brengen. Deze zijn afgelopen vier maanden gedaald met € 1,50 per 100 kg. Deze week gaan de eerste vleesvarkens die de hele mestronde Agrubrij hebben gehad naar de slachterij.

 • Elke vracht controleert de varkenshouder zelf op het drogestofgehalte. Daarnaast meet hij de pH. Tot nu toe heeft Roording nog geen afwijkingen gevonden in de gegevens op de bon en zijn eigen metingen van Agrubrij. Tevens is het product volgens de varkenshouder constant van kwaliteit en goed te verkrijgen. Het drogestofgehalte ligt rond 35 procent en de pH ligt rond de 3,7.

Of registreer je om te kunnen reageren.