Varkenshouderij

Foto & video 1241 x bekeken 1 reactie

Buffervat plaatsen

Loonbedrijf Kriesels plaatst een buffervat van gestort beton van ruim 30 kuub inhoud bij varkenshouder Jansen in Wehl (Gld.). Het vat komt 6 meter diep in de grond naast de nieuwe vleesvarkensstal voor 900 vleesvarkens.

Foto

 • De bouw van de nieuwe vleesvarkensstal voor 900 vleesvarkens bij varkenshouder Jansen in Wehl (Gld.) gaat verder met het plaatsen van een bufferput. De bufferput dient als extra opslag voor de mest van 900 vleesvarkens voordat deze afgevoerd kan worden.

  Foto's: Hans Prinsen, tekst: Judith Waninge

 • Rond het gat dat de kraan graaft hebben de bouwvakkers een ringleiding voor bronbemaling aangelegd om het grondwater weg te pompen. De put komt dicht tegen de achterkant van de stal te liggen. Hier kunnen de mestvrachtwagens vanaf de weg de mest weghalen.

 • Het gat moet bijna 6 meter diep worden om de gestorte bufferput te plaatsen, zodat de mest vanuit het rioolsysteem in de bufferput kan lopen. Volgens planning moet het gat in een dag worden uitgegraven. Op dit perceel is er weinig zwart zand te bekennen en graaft de kraan meteen in het gele zand.

 • Tijdens het graven peilen de bouwvakkers de diepte van het gat. Doordat er te veel grondwater te voorschijn komt, stort een deel van het gegraven gat weer in. Oppassen geblazen dus.

 • Deze dag kan de kraan niet verder in de diepte graven, het zand blijft door het vele grondwater instorten. Eerst moeten de bouwvakkers een tweede ringleiding met bronbemaling aanleggen.

 • Het zand dat de kraan op de kiepers gooit, komt een paar meter verderop op een grote hoop te liggen. Dit gebruikt Jansen weer voor het dichtgooien van het gat als de bufferput geplaatst is.

 • Na een tweede dag graven met extra bronbemaling is het nog steeds lastig om te bepalen of de bodem goed waterpas ligt. Ondertussen komt de hoogwerker al aangereden om de bufferput te plaatsen.

 • Een wirwar van buizen en slangen om het grondwater weg te pompen. Aan de afvoerbuizen zitten twee watermeters. Deze meten de hoeveelheid water die de bronbemaling wegpompt. De provincie stelt dit als voorwaarde.

 • De bufferput komt op een dieplader op de bouw aan. De put is 7 meter lang, 2 meter breed en ongeveer 2 meter diep. Doordat de put bij de aannemer gestort is en daarna in het geheel naar de bouw is vervoerd, zijn dit de maximale afmetingen.

 • De put kan door het vervoer niet meer dan 40 ton wegen, de dieplader kan tot 7 meter lengte vervoeren. Hierdoor is de inhoud niet meer dan 30 kuub. Het voordeel van de zelfgestorte put is dat het een stuk voordeliger is dan het kopen van prefab betonplaten.

 • Een grote hoogwerker tilt de put van de dieplader in het bijna 6 meter diepe gat. Een aantal bouwvakkers houdt met latten de put zo recht mogelijk.

 • Langzaam laat de hoogwerker de put zakken. Als de put eenmaal op de grond staat, is deze meteen vastgezogen in de modder en is het bijna onmogelijk om hem alsnog te verplaatsen. Nadat de put op de plaats staat laat de varkenshouder er water van de bronbemaling inlopen. Zo voorkomt hij dat de put weer gaat drijven door het grondwater.

 • De bufferput staat op de plaats. Nu kunnen de bouwvakkers de buizen van het rioolsysteem aansluiten op de put. Een gestort deksel komt boven op de put. De put heeft naast extra mestopslag ook het voordeel dat de mest al iets gemixt is als deze vanuit de afdelingen via het rioolsysteem in de bufferput terecht komt.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Marcel

  Hoe word de mest uit deze put gehaald? Zo diep zuigen is bijna niet te doen volgens mij.

Of registreer je om te kunnen reageren.