Varkenshouderij

Foto & video 1636 x bekeken

Biggen optimaal voorbereid op mestronde

Met veel aandacht voor de zeugen en biggen en met CCM als extra voer voor de biggen, levert varkenshouder Beuzel in Zelhem (Gld.) gezonde biggen af met een hoge groei.

Foto

 • Ben (59) en Wilma (56) Beuzel houden in Zelhem (Gld.) 300 zeugen voor de productie van Topigs 20 x Tempo-biggen. Veel aandacht gaat uit naar het voeren van de biggen om ze zo gezond mogelijk af te leveren, zodat dit een plus oplevert bij de verkoop.

  Foto's: Hans Prinsen, tekst: Judith Waninge

 • De Topigs 20-zeugen speent Beuzel op drie weken en hij insemineert ze met sperma van een Tempo-beer. De resultaten van de zeugen liggen al bijna vier jaar boven de 30 gespeende biggen, met een worpindex van 2,44.

 • Na de inseminatie komen de zeugen in een wachtstal. Boven elke zeug hangt een zeugenkaart met de resultaten. Na acht worpen worden de zeugen, op een hoge uitzondering na, afgeleverd. Oudere zeugen met een goed resultaat krijgen nog een kans. De zeugenhouder gebruikt geen hulpmiddelen, zoals hormonen, ook niet bij het dekken. Het vervangingspercentage ligt rond de 40 procent.

 • In de dragendezeugenstal liggen de zeugen in groepen van 24 dieren in boxen met uitloop. Tijdens het voeren sluit Beuzel de boxen en loopt achter de zeugen langs voor controle.

 • De zeugen komen een week voor het werpen in de kraamhokken. Tot 112 dagen krijgen ze half lacto- en half drachtvoer, daarna gaan ze helemaal over naar lactovoer. Overleggen van de biggen doet Beuzel zo min mogelijk, de zeugen moeten het zelf presteren. De zeugen brengen gemiddeld 14,1 levend geboren biggen en 0,9 doodgeboren biggen ter wereld.

 • Drie dagen na de geboorte krijgen de biggen een melkmeel bijgevoerd, een halve week voor het spenen gaan de biggen over naar een speenkorrel die ze na het spenen ook krijgen. Beuzel werkt met een weeksysteem en het streven is om elke week 192 biggen op te leggen.

 • De biggenafdeling spuit de zeugenhouder na elke levering schoon. Daarna ligt de biggenafdeling een week leeg. Dit is een bewuste keus om ziektes zo min mogelijk kans te geven.

 • De biggen gaan op drie weken leeftijd naar de biggenafdeling, in hokken van tien biggen. De tomen blijven bij elkaar. Van elke toom gaan de kleinste biggen in een apart hok voor in de afdeling, zodat deze extra aandacht en iets langer een speenkorrel krijgen.

 • Na het spenen verhuizen de voerbakken van de kraamstal mee naar de biggenstal, waar de biggen de eerste week ook speenkorrel kunnen vreten.

 • Beuzel koopt CCM in 25 kilo-zakken aan om aan de gespeende biggen te voeren. De voersnelheid is niet hoog genoeg om een eigen kuil aan te leggen en in de zakken blijft de kwaliteit minstens een half jaar goed. De kosten van CCM in zakken zijn €34 per 100 kilo.

 • De CCM in de zakken is vacuüm verpakt. Om het rul te maken gebruikt Beuzel een betonmixer aan een boormachine. Per dag voert hij een 25-kilo pak aan de biggen.

 • Per afdeling krijgen de gespeende biggen in totaal 50 kilo speenkorrel, die ook in de kraamstal wordt gevoerd. Twee keer per dag krijgen de biggen over de speenkorrel een handje CCM gestrooid. De zeugenhouder controleert op deze manier meteen of de biggen gezond zijn.

 • Als de speenkorrel na ongeveer een week op is, krijgen de biggen een biggenkorrel via de vijzel. Na tweeënhalve week krijgen ze biggenkruimel erbij, met CCM gemengd. Dit mengen doet Beuzel in een voerwagen. Hij start met bijmenging van circa 5 procent CCM. Dat loopt op tot 10 procent vlak voor het afleveren.

 • De biggen krijgen onbeperkt voer. Handmatig schept de varkenshouder twee keer per dag een CCM-mengsel in de voerbakken. Daarnaast draait de vijzel twee keer per dag biggenkorrel in de droogvoerbakken. De valbuizen zijn laag in de voerbakken gemonteerd, zodat de bakken halfvol biggenkorrel komen. De rest vult Beuzel aan met het CCM-mengsel.

 • Op een leeftijd van 63 dagen zijn de biggen rond de 24 kilo en kunnen de dieren naar een van de twee vaste vleesvarkenhouders, die de biggen afmesten. Elk kwartaal laat Beuzel ook het bloed van zeugen en biggen onderzoeken op antistoffen. Ook de mester voert bloedonderzoek uit. Via de dierenarts volgt Beuzel de resultaten van zijn gezonde biggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.