Varkenshouderij

Foto & video 1709 x bekeken

Drie waterleidingen in de stal

In 42 procent van de varkensstallen is de waterkwaliteit onvoldoende. Joep van Beers in Wintelre (N.-Br.) liet zijn nieuwe vleesvarkensstal met 1.800 ligplaatsen daarom voorzien van drie watertoevoersystemen.

Foto

 • Uit onderzoeken van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en de Brabantse mengvoercoöperatie Brameco Zon blijkt dat in 42 procent van de varkensstallen de waterkwaliteit niet in orde is. Bij varkenshouder Joep van Beers in Wintelre (N.-Br.) bevatte het water in de oude vleesvarkensstal een (veel) te hoog kiemgetal. Oorzaak: medicijnresten. Daarom liet de ondernemer zijn nieuwe vleesvarkensstal met 1.800 ligplaatsen voorzien van drie watertoevoersystemen: één voor normaal water, één voor water met medicijnen en één voor het toevoegen van zuren (Nutri Acid pH Extra).  Foto’s en tekst: Guus Queisen

 • Een waterontijzeringsinstallatie ontdoet het bronwater van ijzer. Vervolgens stroomt het water met een druk van 4 bar door de stal.

 • Naast het water uit eigen bron heeft Van Beers steeds de mogelijkheid om te schakelen op regulier leidingwater. Ter voorkoming van een terugloop van bronwater in het waterleidingnet van Brabant Water heeft Van Beers een reserve-watervat moeten installeren.

 • In één watercircuit kan Van Beers een zuur toevoegen en via de andere medicijnen.

 • Drie leidingen lopen in de gang langs de stal. Bij iedere afdeling is er een aftakking met een rode (medicinaal water), groene (water met zuren) of blauwe (normaal water) kraan.

 • Met het open en dicht draaien van kranen in de gang bepaalt Van Beers per afdeling de toevoer van normaal, medicinaal water of water met organische zuren. Door de scheiding van de waterstromen reinigt de varkenshouder de leidingen zonder dat dit water bij de varkens komt.

 • Een reduceerventiel verlaagt bij elke afdeling de waterdruk van 4 naar 1 bar.

 • In hoeken, doodlopende punten, versmallingen en verdunningen in de leidingen hopen resten van toevoegingen zich gemakkelijk op.

 • De toevoeging van medicijnen is een belangrijke vervuilingsbron. Medicijnresten kunnen gemakkelijk neerslaan in de leidingen, terwijl zuren bij onjuiste doseringen of bij verkeerde combinaties zorgen voor vastzittende drinknippels.

 • Twee keer per jaar neemt Jan Beekmans watermonsters in de stal die vervolgens worden onderzocht op mogelijke schadelijke bestanddelen. De watermonsters worden voor in de stal maar ook in de afdelingen bij de drinknippels genomen. Daar worden de meeste bevuilingen geconstateerd.

 • Jan Beekmans van Brameco Zon adviseert varkenshouders de leidingen regelmatig en zeker na iedere medicijnverstrekking door te spoelen met een reinigingsmiddel op basis van gestabiliseerd waterstofperoxide. Een dergelijk middel lost alle achterblijvende deeltjes in de leidingen op.

 • Van Beers: „Voor mij is duidelijk dat dieren ziek kunnen worden van een te hoog kiemgetal. Je kunt de varkens hiertegen medicineren, maar dit heeft geen zin als je de besmettingsbron niet aanpakt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.