Varkenshouderij

Foto & video 1827 x bekeken

31 biggen per zeug per jaar

In drie jaar tijd een sprong van 24 naar 31 gespeende biggen per zeug per jaar.

Foto

 • René van den Berg (38) is sinds drie jaar zelfstandig varkenshouder. Op zijn vermeerderingsbedrijf in Orvelte (Dr.) houdt hij 420 Topigs-20-zeugen. De zeugen worden geïnsemineerd met een Tempo-eindbeer.

  Foto's: Fotopersburo Theresa Tielman, tekst: Guus ten Hove

 • In de kraamstal liggen bij elke zeug grote koppels biggen. Gemiddeld speent René van den Berg 31 biggen per zeug per jaar. Voor het nauwkeurig bijhouden van de technische resultaten gebruikt de varkenshouder een handcomputer.

 • René van den Berg werkt zelf 70 tot 80 uur per week. Daarnaast krijgt hij hulp van zijn vrouw (25 uur) en een bedrijfshulp, die werkt één dag in de week. Samen met deze hulp is het René van den Berg gelukt om in drie jaar tijd de productie met 7 biggen per zeug per jaar op te voeren.

 • Vanwege de grote aantallen biggen is overleggen noodzakelijk. Daarbij maakt hij pleegzeugen die altijd zes eigen biggen blijven houden. De redenering daarbij is dat een pleegzeug een eigen big nooit laat stikken. Daar profiteren de aangelegde biggen ook van.

 • Om tot de hoge productie te komen verving Van den Berg drie jaar geleden de Topigs-30-zeugen door een Topigs-20-zeug. De Topigs-30-zeugen bleken namelijk te veel te vreten tijdens de dracht. Daardoor kwamen de dieren in een te ruime conditie in het kraamhok en gaven ze onvoldoende melk.

 • Ook verplaatste hij de drinkplaats van de dragende zeugen naar de andere kant van het hok. Zo zit er meer tijd tussen brokken eten en water drinken. Dat zorgt voor een sneller gevoel van verzadiging.

 • De zeugenhouder had in het eerste jaar een hoog percentage terugkomers. Mede dankzij het verstrekken van extra vitamines en mineralen liep het aantal herinseminaties terug van 11,4 naar 4,8 procent.

 • Van den Berg koopt de gelten op dekrijpe leeftijd. Het vervangingspercentage ligt op 40.

 • De gespeende biggen krijgen een luxe speenvoer van Denkavit. De dieren groeien gemiddeld 339 gram per dag. Een snelle groei is belangrijk omdat Van den Berg geen ruimte heeft om biggen lang op zijn bedrijf te houden. Om de gestegen productie te kunnen opvangen bouwde de zeugenhouder bovendien kraamafdelingen om tot biggenopfok.

 • Sinds kort experimenteert Van den Berg met het aanzuren van het drinkwater. De eerste indrukken zijn positief.

 • De biggen zitten kort in het haar en hebben een goede conditie. Alle biggen gaan naar een vaste mester.

 • Net als in de stal, is het ook buiten erg opgeruimd. Daardoor kan Van den Berg gestructureerd en netjes werken.

Of registreer je om te kunnen reageren.