Varkenshouderij

Foto & video 1 reactie

Vleesvarkensstal met ‘pendelsysteem’

Ad van de Borne bouwde een nieuwe stal voor 2.000 varkens. Daarbij gaat hij werken met brijvoer met een pendelsysteem. Dat wordt snel voeren met drie voersoorten.

Foto

 • Ad (42) en Lianne (36) van de Borne in Reusel (N.-Br.) houdt 4.000 varkens. Een nieuwe stal voor 2.000 varkens is bijna klaar. Doordat veel zelf gebouwd is, zijn de kosten per plaats maar iets meer dan €360. Van de Borne houdt van simpel maar functioneel werken.
  Foto's: Eric van der Burgt, tekst: Judith Waninge

 • De nieuwe stal past qua plaatje bij de twee oudere stallen.

 • De brijvoerkeuken is uitgebreid. Er zijn nu 2 rvs-bakken van 5 kuub die drie soorten voer, start tussenvoer en eindvoer mengen. Vooral aardappelstoomschillen, optitar-lactose en bondamix worden gevoerd. Het wordt aangevuld met droogvoer.

 • Voeren met brijvoer is een precisieklus. Elke keer als er een nieuwe grondstof geleverd wordt, zal Van de Borne het rantsoen aanpassen. Er kunnen drie soorten voer tegelijk gemengd worden in de twee voorraadbakken. Terwijl de ene voersoort ‘onderweg’ is naar de voerbakken van de varkens, zijn de twee voorraadbakken bezig de twee andere voersoorten te mengen. Dit wordt het ‘pendelsysteem’ genoemd.

 • Een opvangbak, waar het restvoer na een voerronde in terecht komt, hangt boven de 2 mengbakken. Het restvoer wordt weer gemengd in het volgende rantsoen. Op deze manier is er uiteindelijk geen restvoer. Drie keer per dag, om 05:30, 12:00 en 18:30 uur, wordt het brijvoer verstrekt.

 • Voor brijvoedering zijn extra silo’s nodig. Van der Borne wil nieuwe plaatsen om volle vrachten voer te ontvangen en extra voordeel te halen uit de bulkkorting.

 • De nieuwe stal heeft een centrale gang in het midden, met afdelingen aan beide zijden. Overbodige zaken zijn niet aanwezig in de gang. In de vloer van de centrale gang zijn gaten geboord zodat het spuitwater na het schoonmaken van de afdeling weg kan lopen.

 • De stal heeft een rioolsysteem. Onder elke afdeling is een mestput met een muur in het midden. Achter in de mestput zit een opening van een meter in de muur, zodat de mest meteen gemixt is bij het weglaten naar de grote opslag. Iedere afdeling heeft een afsluiter en deze kan in de centrale gang, met een hendel open worden gezet. De mest loopt dan, gemixt, in de 33 centimeter dikke buizen, naar de 200 kubieke meter mestopslag onder de voorkant van de stal. Onder de hele stal zit een mestopslag van 2500 kuub, genoeg voor een jaar.

 • Elke afdeling telt 12 hokken, goed voor 144 varkens. De inhoud is iets meer dan gangbaar, 2,71 kubieke meter per dier. Doordat gebruik gemaakt wordt van plafondventilatie, wordt de lucht gelijkmatiger verdeelt over de varkens.

 • De voergang is met roosters gelegd. Van de Borne verwacht geen problemen met de luchtstroom van de plafondventilatie in combinatie met de roosters. ,,Er kunnen altijd nog matten op de gang gelegd worden”, zegt de varkenshouder.

 • De stalinrichting is van beton. Dat is duurzaam. De prijs van aanschaf van beton of kunststof is nagenoeg gelijk. Eigenlijk wilde de varkenshouder kunststof-voorpanelen, die helemaal open kunnen. ,,Dat is makkelijker met varkens laden”, volgens van de Borne. De kunststofpanelen kunnen niet vastgemaakt worden aan de betonnen zijwanden, want de betonnen zijwanden zijn zwaar en hebben steun nodig. Nu zijn in de betonnen voorwanden deuren van trespa geplaatst.

 • Onder de voerbak is een coating aangebracht om invreten te voorkomen.

 • De voerbak is van rvs (roestvrij staal). Alle vleesvarkens krijgen brijvoer. De buizen die het voer verdelen moeten nog geïnstalleerd worden.

 • Aan de zijkant van het hok zit een mestspleet van 7 centimeter. Als de spleet tussen 3 en 6 centimeter groot is, komen de biggen vast te zitten. Bij deze breedte gaat het goed, vertelt van de Borne uit ervaring.

 • De stal is uitgevoerd met centrale afzuiging met plafondventilatiesysteem. De lucht komt op deze manier gelijkmatig neer op de varkens.

 • Het plafondventilatiesysteem heeft de mogelijkheid om in de zomer extra frisse lucht binnen te laten. Boven de voergang hangen blauwe flappen. Hier kan in de zomer extra koele lucht naar binnen komen.

 • In elke afdeling zit een meetunit. Boven de afdelingen is een centraal afzuigkanaal dat de lucht naar de luchtwasser leidt.

 • In elke afdeling hangt in het midden boven het hok een temperatuurvoeler die aan een centrale klimaatcomputer is gekoppeld.

 • Voor de nieuwe stal is er één klimaatcomputer voor alle afdelingen.

 • Een afdeling doet dienst als ziekenboeg. De hokken zijn kleiner en hierdoor is er meer welzijn voor de varkens.

 • Op het gaatjesplafond ligt isolatie. De lucht komt aan de achterkant van de stal, naast de luchtwasser, binnen en stroomt door het isolatieplafonds met gaatjes de afdeling binnen. De lucht gaat langs een meetunit naar het centrale afzuigkanaal en via smoorunits naar de luchtwasser.

 • De chemische luchtwasser (70 procent) is bouwkundig in de stal geïntegreerd.
  De luchtwasser is ondertussen al geplaatst.

 • Aan het eind van het luchtkanaal, voor de luchtwasser, zijn de smoorunits geplaatst.
  Van de Borne houdt op 19 september een open dag.

Eén reactie

 • no-profile-image

  piet

  ik zou de mestspleet onder de trog gemaakt hebben en dan 12 cm breed. dan heb je zeker geen kwetsuren aan de varkens. heb er goede ervaring mee.

Of registreer je om te kunnen reageren.