Varkenshouderij

Foto & video 463 x bekeken 1 reactie

Hokinrichting voor 2.000 varkens

Bij Jan en Marian Michels in Heide (L.) is de bouw van de nieuwe vleesvarkensstal bijna klaar. Volgens de planning komen de eerste biggen 1 oktober in de nieuwe stal. Bekijk hoe bouwvakkers de laatste hand leggen aan de stal.

Foto

 • De laatste betonnen hokinrichting staat buiten klaar. Michels heeft voor beton gekozen om de duurzaamheid. Naast duurzaam zijn de betonnen wanden ook sterk.

  Foto's: Michel Zoeter, tekst: Judith Waninge

 • De zijwanden van het hok zijn 4,85 meter lang. Deze lengte is volgens Michels bij uitvoering in kunststof niet stevig genoeg. Michels ziet geen nadelen bij het schoon maken van de betonnen wanden. ,,Bij kunststof ben je net zo veel tijd kwijt met schoonmaken omdat er buizen bovenop het kunststof zitten.”

 • De afdeling heeft een bolle vloer met achter in de hokken een gietijzeren rooster. Een schuine wand in de put onder de gietijzeren roosters geeft minder ammoniakuitstoot. Elk hok heeft een eigen droogvoerbak die met een voercomputer afzonderlijk aangestuurd kan worden. In een hok komen 12 dieren.

 • Op de betonnen roosters, voor in het hok, is coating aangebracht. Hier worden de droogvoerbakken geplaatst. De coating is tegen het inbijten van de roosters.

 • Elke afdeling heeft een ‘alarmlicht’. Deze is niet voor het alarm van de ventilatie, maar voor het licht in de afdeling. De stal heeft geen ramen, met de rode lamp kan Michels snel zien of er nog licht brandt in de afdeling. De varkenshouder heeft via een tijdsschakeling een dag- en nachtprogramma voor het licht in de afdelingen. In de nacht branden er 2 tl-lampen in de afdeling. Bij de controle kunnen alle lampen aangedaan worden en gaat het rode lampje branden. Als het licht vergeten is uit te doen, kan Michels bij de avondcontrole de rode lamp zien branden en alsnog de lampen uitdoen.

 • Elke afdeling heeft een eigen watercircuit. Elke droogvoerbak heeft twee drinknippels zodat er genoeg water genuttigd kan worden.

 • Het watercircuit is zo aangelegd dat er simpel medicijnen of andere producten door het water gemengd kunnen worden. Op de foto zijn drie leidingen te zien. De leiding met de blauwe hendel is de ’normale‘ waterleiding. De rode hendel is de medicijnenleiding. De derde, nu nog rode hendel, wordt vervangen door een groene hendel, voor andere producten zoals onder meer zuur.
  Tussen de waterleiding zit een ronde witte drukverdeler, een lage-drukreduceerventiel, die de druk op de waterleiding altijd gelijk houdt.
  Als de afdeling is schoongemaakt kan Michels met de blauwe hendel boven de drukverdeler de leiding doorspoelen.

 • Michels maakt gebruik van twee Aquados-doseerpompen. Hiermee kunnen de medicijnen in de juiste droomstroom hoeveelheid toegevoegd worden.

 • Boven de luchtinlaat zijn damwandplaten met gaten gemonteerd.

 • De lucht komt binnen aan één kant van de stal, gaat onder de bolle vloer door en komt via de voergang naar boven de hokken in.

 • De bouwvakkers monteren langs de ruim 58 meter lange stal damwandplaten met gaatjes.

 • De stal heeft centrale afzuiging, maar geen luchtwasser. De eerste biggen komen op 1 oktober in de stal. Voor die tijd moeten de voerleidingen gemonteerd zijn.

Eén reactie

 • no-profile-image

  VDE

  jan en marian proficiat met jullie nieuwe vleesvarkensstal

Of registreer je om te kunnen reageren.