Varkenshouderij

Foto & video 2769 x bekeken 2 reacties

Duurzame stal voor 960 vleesvarkens

Jaap en Jan Kreuger bouwden een stal met 960 vleesvarkensplaatsen. Die voldoet, zonder grote aanpassingen, aan de maatlat duurzame veehouderij en komt daarmee in aanmerking voor MIA en VAMIL.

Foto

 • Jaap (55) en Jan (21) Kreuger in Woerden (U.) hebben in maatschap 370 zeugen en 550 vleesvarkens. Ze breiden uit met een nieuwe vleesvarkensstal met 960 plaatsen. Die is in eigen beheer en met veel eigen arbeid gebouwd.

  Foto’s: Hans Prinsen, tekst: Judith Waninge

 • De schuur staat op 313 houten heipalen en telt acht afdelingen van 120 vleesvarkens met een centrale gang in het midden. Elke afdeling heeft 8 hokken voor 15 dieren op 0,8 vierkante meter. De groepsgrootte van 15 geeft al het eerste punt voor de dierenwelzijnsmaatlat. Nog meer dieren in een hok geeft een mindere groei volgens Kreuger.

 • Per twee hokken is er een brijbak waar de dieren droogvoer gevoerd krijgen. Onder de bakken ligt een rubber mat om invreten te voorkomen.

 • Kreuger zweert bij een mestspleet achter in de hokken. Daardoor hoeft hij bij het schoonspuiten niet eerst de overtollige mest te verwijderen. De roosters liggen hiervoor dwars in de hokken. De lateien liggen in het hok, niet onder de hokinrichting. Hierdoor blijft er geen mest onder de hokafscheiding liggen. De lateien verhoogden de bouwkosten met €1.850, de benodigde extra arbeid leverden de maten zelf.

 • Een schuurvoorziening geeft voor de maatlat 2 punten. Kreuger heeft de werking en stevigheid eerst getest in zijn bestaande stal. Borstels met lange haren, die gebruikt worden in de melkveehouderij, werden opgevreten door de varkens. Deze borstels met kortere haren zijn afkomstig van de onderkant van een laarzenborstel. Ze bleven tijdens de testfase (twee rondes) onbeschadigd. De borstels zijn met bouten in de muur bevestigd.

 • De bolle vloer is stroef afgewerkt (63 leroux) om twee punten te scoren op de maatlat. Er is geen bedrijf dat deze stroefheid kan garanderen of meten. Kreuger nam voor het afwerken van de vloeren een professioneel bedrijf in de arm. ,,Dat doe ik bij een volgende keer weer, want de kwaliteit van de vloer is vele malen beter dan wanneer je deze zelf aanlegt of laat aanleggen door een bouwploeg.’’

 • In de afdelingen is het op deze grauwe dag opvallend licht, en dat terwijl de tl-lampenuit zijn. Om aan 2 procent lichtinlaat te komen (2 punten) heeft Kreuger een driedubbele lichtplaat in het dak gemaakt. Ook buiten de eisen van de maatlat om zou hij deze plaatsen. In zijn andere stallen werkt hij namelijk ook met lichtplaten. ,,Het geeft veel arbeidsvreugde als je in een lichte stal werkt." De witte wanden en de lichte kleur van het isolatiemateriaal versterken het effect.

 • De ventilatoren zijn weggewerkt in het plafond. Dat is handig bij het schoonmaken. De stal is te hoog om de units van onderen schoon te kunnen maken. Daarom zijn ze op de kop geplaatst.

 • In het kanaal voor de centrale afzuiging kan Kreuger de smoorunits eruit halen als hij ze schoon wil maken.

 • De ventilatoren zijn geplaatst voor de drukkamer, waarna de lucht door de luchtwasser naar buiten gaat. De stal heeft een combiluchtwasser met 85 procent ammoniakreductie en 70 procent geurreductie. Dit levert 90 punten op voor de ammoniakmaatlat.

 • DDe luchtwasser wordt in week 36 geplaatst. Deze staat niet los op palen, zoals op veel plekken het geval is. Kreuger metselde er een ruimte onder. Daar staat het gebruikte zuur vorstvrij, en is het bij te vullen zonder dat monteurs het bedrijf hoeven te betreden. Dat scheelt tijd en kosten, want alle bezoekers moeten op het bedrijf met A-status onder de douche. Bijkomend voordeel is dat het een mooier aanzicht geeft, iets wat de gemeente eiste.

 • Om ruimte te besparen is de ruimte voor de drukkamer in de laatste afdeling gemaakt. De ruimte zou maar de helft van de afdeling groot hoeven zijn, maar voor het aanzicht is het plafond in de hele afdeling lager gemaakt. Bij binnentreden van deze afdelingen valt direct op dat hij minder licht is. Het plafond verhindert namelijk lichtval vanuit de lichtplaat.

 • De lucht komt binnen aan een kant van de stal via een ‘konijnenhok’ en gaat onder de bolle vloer naar de centrale gang. Op de korte zijde aan de zuidkant (hier in zicht) komt een dichte damwandplaat.

 • De lucht komt in de centrale gang naast de ingang van de afdeling naar binnen. Via voergangventilatie gaat de lucht rustig naar de varkens. Die rust is gegarandeerd door de maximale ventilatie van 60 kuub per varken en een 1,2 meter breed voerpad.

 • Zo’n krappe luchtverversing kan alleen als een stal veel inhoud heeft. Die is er. De muurplaat ligt op 2,4 meter, het hoogste punt in de afdeling is ruim 5,3 meter boven peil. Dat brengt de inhoud op 3,5 kubieke meter per varken. Slechts weinig stallen komen boven 3,0 kuub per vleesvarken uit.

 • Bij de afdeling is de ventilatie maar beperkt regelbaar: uit, gestuurd via de computer of maximaal. De fijnregeling gaat alleen via het programma op een pc.

 • Netjes afgewerkt: de kabelgoot is van draadstaal. Dat maakt kans op aanvreten van leidingen door ongedierte kleiner dan bij een dichte goot.

 • De hokinrichting is van kunststof. De bovenste buis is gegalvaniseerd en 5/4 duim dik. Standaard is deze duims, maar dan moet er ergens extra stevigheid gecreëerd worden bij de grote lengte (ruim 4,5 meter) van het element.

 • De vleesvarkenstallen zijn in vier stappen gebouwd. Het bouwblok is nu ongeveer vol, maar er is nog energie genoeg bij Kreuger voor een volgende stal. De mestsilo zal dus nog wel een keer verhuizen. Op die plek past nog een stal voor 1.300 varkens.

 • Voor de bouw is speciaal deze tweedehands Manitou-verreiker aangeschaft en die staat nu weer te koop. Hij is 3 jaar oud en heeft een reikwijdte van 10 meter.


  Op 20 september 2008 houdt de maatschap Open Dag.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  harm

  proficiat met de nieuwe stal,ziet er goed uit, veel succes in de toekomst.

 • no-profile-image

  gertjan

  staat de verrijker nog steeds te koop
  en zo ja voor welke prijs ?

  mvg Gertjan

Of registreer je om te kunnen reageren.