Varkenshouderij

Foto & video 1953 x bekeken 4 reacties

Nieuwbouw met betrouwbare systemen

Helmich en Willemien Ruitenberg in Giethoorn (Ov.) moesten verplaatsen voor woningbouw. Ze bouwden nieuw voor 350 zeugen op basis van de bekende en betrouwbare systemen in hun bestaande bedrijf.

Foto

 • Helmich (47) en Willemien (45) Ruitenberg hielden aan de rand van het Giethoornse kerkdorp Zuidveen 150 zeugen en hebben 900 vleesvarkens op voergeld. In 2001 werd duidelijk dat de gemeente op hun locatie woningbouw wilde. 7 jaar en flink wat procedures later hebben ze een nieuwe stal voor 350 zeugen. Het aantal vleesvarkens op voergeld willen ze binnen 3 jaar uitbreiden tot het bedrijf weer gesloten is.

  foto's: Jan Willem Schouten, tekst: Robert Bodde

 • De nieuwbouw is op een locatie waar voorheen een bedrijf met 90 zeugen zat. In een straal van 3 kilometer is geen verzuringsgevoelig gebied. Binnen 5 kilometer zitten geen varkens. Toch gaat Ruitenberg niet naar SPF, wel naar varkens met een hoger dan gemiddelde gezondheidsstapel. ,,Ik wil makkelijk kunnen werken, rustig thuis kunnen koffiedrinken zonder me te hoeven douchen’’, stelt Helmich .

  De bouw van de nieuwe stal startte in augustus 2007. Vanaf januari 2007 zijn geen dieren meer aangevoerd op het oude bedrijf, in december 2007 verlieten de laatste zeugen en biggen dat bedrijf. Op 20 juli zullen dragende zeugen worden aangevoerd van een bedrijf met hoge gezondheidsstatus.

 • Alle dieren zitten onder één dak. De centrale gang zit middenin de stal. Rechts ervan eerst algemene ruimten als hygiënesluis en kantoor, dan 5 afdelingen met 2x7 kraamhokken, dan een dekstal met 2 rijen van 16 boxen en 2 berenhokken, dan een afdeling dragende zeugen, 6 rijen van 19 zeugen. Links eerst de ziekenboeg en daarachter de quarantainestal, dan 7 afdelingen met 7 hokken voor gespeende biggen, tot slot een afdeling met 5 rijen van 22 dragende zeugen.

 • Ruitenberg gaat verder met systemen waarmee hij op zijn oude locatie goede ervaring heeft: Topigs 20-zeugen, tempo-eindberen, het weeksysteem en voerligboxen met uitloop. Grootste wijziging is de aandacht voor de aanvoer van gelten. Die komen in een quarantaineruimte voorin de stal. Die ruimte bevat vijf hokken en 15 voerligboxen (nog te monteren) en heeft een eigen omkleedruimte. De luchtinlaat van de quarantainestal is volledig gescheiden van de rest van de stal. Ook de mestput is volledig gescheiden van die van andere dieren.

  Ruitenberg verwacht eenmaal per 12 weken dekrijpe gelten aan te voeren en de dieren als groep ruim na dekken te verplaatsen. Daarna kan de quarantainestal gereinigd en ontsmet worden. Volledig all-in, all-out dus.

 • Enige minpunt aan de quarantainestal is de deur naar de ziekenboeg. Ruitenberg wil de gedekte gelten binnendoor kunnen verplaatsen naar de dragende zeugenstal. Dat moet dan door de ziekenboeg. De deur sluit echter nooit luchtdicht af, en dat terwijl erachter de meest risicovolle groep dieren op het bedrijf zit. Ruitenberg realiseert zich dit risico terdege en overweegt zelfs nog vóór de open dag (op 4 juli 2008) de deur dicht te laten metselen en een scheidingswand in de ziekenboeg te plaatsen. Daardoor ontstaat een corridor zodat de gelten nooit in rechtstreeks of indirect contact met de zieke en achterblijvende dieren kunnen komen.

 • De ziekenstal is gedacht met zes hokken voor in totaal zo’n 30 gespeende biggen die achterblijven bij leveren. Ruitenberg wil er all-in all out werken. ,,Niet teveel biggen erin. Ik mest ze in principe zelf af, dan moet je de zwakste biggen niet teveel kans geven. Beter doodspuiten dan de hele mestronde trammelant.’’

 • De kraamafdelingen hebben aan beide zijden van het voerpad zeven hokken. Die meten 2,50 x 1,80 meter, en zijn dus erg ruim. ,,In de oude stal hadden we hokken van 2,0 x 1,7 meter. We wilden ruimte, dus kozen we kraamhokken van 2,40 x 1,80 meter. Het voerpad was gepland op 110 centimeter. Dat was me in de bouw te ruim, we hebben daar 20 centimeter van afgehaald en aan de hokken toegevoegd.’’

  In de kraamhokken werkt Ruitenberg met het frisse neuzensysteem. Er is wel naverwarming in de vorm van deltabuizen in de kraamafdelingen. ,,Ik hoor teveel verhalen over dichtleggen van de buizen met bloempotten in de winter. Dat wil ik niet.’’

 • De Amerikaanse kraamboxen zijn makkelijk in breedte verstelbaar, zowel aan het kopeinde als aan de achterzijde. Bovenaan is de box smal, waardoor de zeug zich niet in een keer kan laten neerploffen.

  De onderste buis is niet voorzien van afhouders. ,,Die zijn me op de oude locatie slecht bevallen. Er bleef nogal eens een big aan haken, of de zeug bezeerde haar beenwerk eraan.’’

  De vloer is grotendeels van kunststof. Onder de zeug ligt gietijzer, zodat ze goed grip heeft. Onder de staart ligt driekantrooster (betere mestdoorlaat) met een opening zodat de mest makkelijk is weg te schuiven.

 • Bij alle kraamhokken is een extra watervoorziening aangebracht. ,,Ik wil de zeugen op de dag na werpen volop water kunnen geven. Ik moet ervoor het hok in, maar dat is niet bezwaarlijk.’’ Een enkele zieke zeug of zeug met flinke koorts zal ook de tweede dag water krijgen, maar dat is incidenteel.

 • Bij elk kraamhok is een contactdoos geplaatst. Ruitenberg wil niet structureel biggenlampen plaatsen na de geboorte, alleen bij de allerzwakste biggen. ,,Biggenlampen zijn niet goed schoon te maken, het zijn hygiënische rampen.’’

 • Alleen bij het spenen wil Ruitenberg de koppels mengen: 2 koppels bij elkaar. In elk hok komen dan ongeveer 24 biggen die ruim 0,4 meter ter beschikking hebben. De hokken meten 2,05 meter x 4,6 meter (0,6 m waterkanaal plus 2,4 meter dichte vloer met vloerverwarming en 1,6 meter gietijzeren roosters).

  Op het waterkanaal liggen MIK-kunstofroosters omdat die in de bestaande stallen goed bevielen.

 • In de put zit het Sondag schuine-plaatsysteem om de ammoniakemissie te beperken. Ook bij de dragende zeugen is dat systeem geplaatst. Onder de kraamhokken zit het Delvris-systeem. ,,Geen bewegende delen, geen onderhoud en geen gevaarlijk zuur. Dat is dé manier om arbeid te besparen, ik moet het bedrijf straks alleen runnen.'

 • De biggen krijgen voer via dubbele Laka-droogvoerbakken. ,,Biggen aan droogvoerbakken waren altijd een week eerder weg dan op brijbakken.’’ Daarnaast zijn ze beter schoon te houden.

  De bakken worden gevuld via een droogvoercircuit dat twee voersoorten kan verwerken. Alle dieren krijgen droogvoer, de zeugen via dosators. ,,Een bedrijfszeker systeem, weinig storingen. Ik ben geen techneut en wil ook niet sleutelen. Als dit systeem een dag uitvalt, kan ik altijd nog met de kruiwagen voeren.''

 • Geen drinkbakjes maar nippels, op circa 25 centimeter hoogte. ,,In dit gebied zijn de mestafzetkosten nog laag. Dan liever een paar kuubs mest meer om af te zetten, maar ik ben dan wel zeker van hygiënisch water. Drinkbakjes zijn voor mij uit den boze. Ze geven dan wel minder mest, maar de waterkwaliteit is vaak matig.’’

  Ook in hoogte verstelbare nippels vielen af. ,,Ze worden een of twee keer versteld, daarna zitten ze vast.’’

 • Per afdeling een aparte pomp op de vloerverwarming. De temperatuur van de vloerverwarming wordt geregeld via de klimaatcomputer.

  Op de centrale gang is al een waterleiding aangelegd voor gemedicineerd water. De pomp is er niet geplaatst. ,,Ik hoop dat ik die niet nodig heb, ik wil met zo min mogelijk medicijnen werken. Maar als drinkwatermedicatie nodig is, is dat in een dag te realiseren.’’

 • De dekstal telt twee rijen van 16 boxen met 2 beerhokken aan het eind. De beer kan voor de zeugen langslopen en daar opgesloten worden bij insemineren van de zeugen. Een vrij standaard, efficiënte en makkelijke opstelling. De zeugen gaan de dag na inseminatie naar de dragende zeugenstal.

 • In de dekstal, bij de dragende zeugen, en bij de gespeende biggen is het Oolman-systeem geplaatst. De lucht komt binnen via een smalle, regelbare spleet boven het voerpad. Dat is ongeveer een meter breed. De lucht verdeelt zich daar en gaat van daaraf naar de dieren.

 • De dragende zeugen komen in voerligboxen met uitloop. Het voeren gaat met dosators. Die kocht Ruitenberg tweedehands. ,,Daar kan toch niks aan kapot.’’

 • Het voer komt in roestvrijstalen lengtetrog. Waterverstrekking gaat via de nippels in de trog. ,,Geen drinkbakjes, ook niet bij de dragende zeugen. Ze moeten drinken daar waar ze vreten, dat geeft meer rust in de stal.’’

 • De stal werkt met centrale afzuiging, eventueel is een luchtwasser te plaatsen.

 • De afzuigunits met de smoorkleppen zijn aleen vanuit de centrale afzuiging bereikbaar voor onderhoud. Daardoor hoeven er geen monteurs in de afdelingen te werken. De ruimte bij die units is goed verlicht. Eventueel benodigd onderhoud of reparatie van de units is daardoor eenvoudig uit te voeren onder goede arbeidsomstandigheden.


  De Ruitenbergs houden 4 juli van 13 tot 17 uur Open Dag aan de Jan van Nassauweg in Giethoorn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  X

  Ziet er goed uit.
  Hier kun je weer jaren met plezier in vooruit. (als de biggen weer wat duurder worden natuurlijk)
  Veel succes.

 • no-profile-image

  Leo en Helma

  Mooie foto's, maar in het eggie is het nog mooier!!
  Tot vrijdag!
  Groetjes Leo en Helma.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Allereerst gefeliciteerd met de opening van jullie nieuwe bedrijf . Ziet er allemaal keurig en degelijk uit . Een bedrijf waar weer voor jaren gemakkelijk en plezierig gewerkt kan worden . Wat ik echter heel jammer vindt is dat in Nederland varkenshouders de indruk wordt gegeven dat het houden van SPF varkens moeilijk omslachtig en tijdrovend is. Als ik robert Bodde moet geloven moet hygiene je tussen de oren zitten . Dat is waar , maar wel op een heel andere manier dan hij bedoeld . Het komt ongeveer hier op neer . Als ik mijn vrouw die toevallig ook dierenarts is vertel dat ik in de ochtend voor ik de stal in ga moet douchen omdat ik s nachts in bed wat opgelopen kan hebben wat de varkens ziek maakt zul je begrijpen dat ze daar de humor niet van in ziet. Daarmee wil ik zeggen dat als je niet op risico locaties komt er weinig reden is om in te douchen.Je kan dus gewoon naar huis voor de koffie. Wordt vervolgd

 • no-profile-image

  W Geverink

  Vervolg 5 juli . Hoewel het een uitstekend idee is om een quarantaine stal te hebben is het geen goed idee deze te huisvesten onder het zelfde dak als de investering die je probeerd te beschermen . Mijn Ervaring is dat 95% van ziektes van varken naar varken gaan en binnenkomen met de nieuwe gelten en beren . Mijn advies zou zijn : Bouw of huur een gebouw op afstand . Koop een keer in de vier maand gelten en stop die daarin . Haal een koppel biggen en of slachtzeugen van thuis en stop die er ook bij in. Deze dieren dienen als verklikkers en mogen als het goed is niet ziek worden van de aangekochte gelten . Worden ze dat wel is er nog steets niets aan de hand want ze zijn immers niet op je bedrijf . Onder normale omstandigheden gaat alles goed . De gelten worden terwijl ze in quarantaine zitten gedekt en door de verklikkers alvast naar de gezonheidsstatus gebracht die heerst op het bedrijf . (bv van PRRS Negatief naar PRRS +) . Na ongveer drie maand bel je de dierenarts van het bedrijf van herkomst . Zijn daar in de tussentijd geen gezondheidsproblemen geconstateerd en heb je in de quarantaine ook niets ongewoons gezien kun je de gelten naar huis halen . De biggen zijn intussen slachtrijpe vleesvarkens en gaan naar de slachterij . De quarantainestal hoefd daarna in dit geval niet schoongemaakt of ontsmet . Wij hebben op deze manier twee keer in vijf jaar een ernstige ziekte buiten de deur weten te houden terwijl tegelijkertijd de bedrijven die hun Quarantainestal onder het zelfde dak hadden werden besmet .
  In nederland is het met de regels niet zo makkelijk als hier en als ik in nederland zou boeren met binnen een straal van 5 km geen andere varkensbedrijven dan wist ik het wel. Zondermeer SPF en zondermeer alle gelten en "zoek"beren zelf aanfokken nadat de stal is volgelegd enzondermeer alleen douchen als ik de stal uitkom .

Of registreer je om te kunnen reageren.