Varkenshouderij

Foto & video 4 reacties

Puntjes op de i bij ventilatie

Roel van Hoof (36) in Moergestel (N.-Br.) deed acht jaar geleden de zeugen de deur uit en kwamen er vleesvarkens voor in de plaats. Hij heeft nu 3.700 vleesvarkens. De nieuwe stal met 2.500 plaatsen is bijna klaar.

Foto

 • Roel van Hoof is ‘sterk op brij’, zoals hij zichzelf typeert. “Ik hou van de handel in bijproducten”. Met de uitbreiding heeft hij 6.200 vleesvarkensplaatsen. Hij wil verder groeien met het bedrijf. De nieuwe stal heeft net als de bestaande stallen plafondventilatie, maar dan wel met een kleine aanpassing.
  Foto's: Jan Willem Schouten, tekst: Martin ten Hooven

 • De stal is in dezelfde kleur gehouden als de bestaande stallen. De nieuwe stal is niet van gemetselde stenen, maar van betonpanelen met steenstripmotief. Hierdoor is een snelle bouw van het rompgebouw mogelijk.

 • Over de volle lengte van de stal is tussen de zijgevel en de kap de luchtinlaat gemaakt. De opening van de inlaat wordt met een kunststof doek automatisch geregeld, zodanig dat er boven het ventilatieplafond altijd een onderdruk van 5 pascal ontstaat.

 • Om te voorkomen dat vogels in de ruimte onder de kap komen, is de luchtinlaat afgedicht met gaas. Aan deze zijde van de stal is het kunststof doek helemaal opgedraaid. De inlaat is nu helemaal open naar de ruimte onder de kap.

 • Net achter de inlaatopening zijn om de meter metalen platen haaks op de inlaat geplaatst. Dit dwingt de binnenkomende lucht zich goed over alle afdelingen van de stal te verdelen. Op het ventilatieplafond ligt een glaswoldeken van 6 centimeter dikte, om de luchtsnelheid af te remmen.

 • Het ventilatieplafond is gemaakt met geperforeerde kunststof damwandprofielen. Het plafond is langs alle muren van de afdeling 1,5 meter dicht. Dit voorkomt val van ‘koude’ lucht langs de muren. De binnenkomende lucht mengt zich met opstijgende warme lucht uit de stal en zakt naar beneden. De afgewerkte stallucht gaat via de centrale afzuiging naar de luchtwasser.

 • Midden boven de voergang is over de volle lengte van het plafond een extra inlaatopening gemaakt. Zo wordt er extra lucht naar de voergang getrokken. Frans Lemans, klimaatspecialist bij Boerenbond Deurne en bedenker van deze aanpassing, noemt dit een ‘luchtinjectie’ en de ‘puntjes op de i’ voor plafondventilatie.

 • De extra inlaatopening is gemaakt van de kunststof panelen die gebruikt worden voor scheidingswanden of hokafscheidingen. Deze extra inlaat steekt 30 centimeter boven én 30 centimeter onder het plafond uit. Zo wordt de lucht recht naar beneden naar de voergang gestuurd.

 • Op deze foto steekt de extra inlaat, die boven de voergang uitkomt, 30 centimeter boven de glaswoldeken uit. Links de metalen platen om de lucht goed te verdelen over het hele plafond.

 • De hokafscheidingen worden in beton uitgevoerd. Van Hoof houdt van ‘lompe degelijkheid’, zoals hij het uitdrukt. Tegen de afdelingswanden is onderaan de hokafscheiding een uitsparing gemaakt. Dit is handig bij het schoonspuiten van de afdeling.

 • De stal is volledig onderkelderd en heeft een inhoud van 3.500 kuub. Het hok is 5 meter diep. 2 meter ervan is betonrooster en 3 meter dichte vloer met platen met gaatjes. De dichte vloer ligt onder een helling van 7 procent. Er zitten kieren tussen de platen, die niet aangesmeerd worden.

 • De wanden tussen de afdelingen zijn tot een hoogte van een meter van gestort beton. Dit is nodig om de betonnen hokafscheidingen aan te kunnen bevestigen. De varkens krijgen brij in een lange trog, via de bestaande brijvoermachine. De totale investering komt ongeveer uit op €385 per plaats.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  cornelis

  Mooi stalleke Roel

 • no-profile-image

  ronald

  handig zo'n vorm van media, kunnen wij in wapse ook zien wat voor mooie stal het aan t worden is. vooral t luchtventilatiesysteem ziet er indrukwekkend uit.

 • no-profile-image

  Wim

  Lijkt een mooie degelijke stal met een accent naar nieuwe ventilatie techniek. Succes ermee.

 • no-profile-image

  A.de Boer

  Een interessant artikel.
  Echter wordt er ten onrechte geschreven dat de hr. leemans de bedenker van dit systeem is.
  DIT SYSTEEM IS BEDACHT DOOR DEBO- MONTAGE TECHNIEK TE ASTEN (NB)
  Ook is het geheel niet kompleet.
  Wij kunnen de inlaatoppervlakte van de kunststof sturen door middel van een gestuurde klep zodat de opening ten alle tijde te regelen is.

  Vriendelijke groeten,
  A. de Boer
  DeBo Montage techniek Asten

Of registreer je om te kunnen reageren.