Varkenshouderij

Foto & video 1 reactie

Nieuwe boxloze dekstal

Maatschap Ter Mors in Buurse (Ov.) heeft jarenlange ervaring met het houden van guste zeugen in groepshuisvesting. Het is dan ook geen verrassing dat de nieuwe dekstal geen voerligboxen heeft, maar hokken.

Foto

 • Vader Gerbert (50) en zoon Wouter (22) ter Mors houden samen met moeder Dinie (46) 600 Topigs 50-zeugen. Om alle guste en dragende zeugen op één plek te hebben, besloot de maatschap een nieuwe stal te bouwen.

 • De dekstal (onderste gedeelte op de tekening) heeft 20 hokken. In elk hok gaan drie tot vier dieren. De dragende zeugen, 520 dieren, lopen in één grote dynamische groep.

 • Om het overstappen van hok naar hok te vergemakkelijken, zijn in de afscheidingen verlagingen aangebracht. De zeugen blijven tot anderhalve dag na het insemineren in de hokken. Daarna komen ze in de grote groep.

 • De zeugen krijgen brijvoer in een lange trog. Ter Mors kan met het automatische voersysteem met een druk op de knop het voer toedienen en zo eventueel wat bijsturen. Per trog zijn er vijf plaatsen. In het verleden vervoerden de varkenshouders de zeugen in een veewagentje achter de trekker van en naar de kraamstallen. In de nieuwe situatie lopen de dieren er zelf naar toe.

 • Een zoekbeer heeft de ‘vrije ruimte’. In deze 1 meter brede gang komt per twee hokken een hekje om de beer tijdens het insemineren in de buurt van de inseminator te houden.

 • Om berigheid van de guste zeugen te stimuleren hangt boven elk hok een tl-balk.

 • Bovenin de stal hangen grote lampen om voldoende licht op de dieren te geven.

 • De grote groep zeugen heeft de beschikking over 10 Insentec-voerstations. Aan de linkerkant van de stal komt een separatieruimte. De maatschap kan ervoor kiezen de stal op te delen in kleinere groepen. Het argument van de varkenshouders om één grote groep te houden, is dat de hormoonhuishouding van de zeugen afzonderlijk rustiger blijft dan bij kleine stabiele groepen.

 • Net als de guste zeugen krijgen de dragende dieren brijvoer. Dit is een eenvoudig rantsoen met weinig kwaliteitswisselingen. Besparing van voerkosten is voor de varkenshouders het argument om voor brijvoer te kiezen.

 • Een grote ruime stal zorgt dat de temperatuur niet te veel schommelt. Vier voelers in de stal en een weersafhankelijke regeling bewaken een evenwichtig klimaat.

 • De stal heeft aan beide zijgevels inlaatventielen. Die worden in de pluimveehouderij al veelvuldig toegepast, maar zijn in de varkenshouderij nog relatief onbekend.

 • Om de ingekomen lucht meer naar het midden van de stal te sturen, komen er tot aan de onderste gording geleideplaten.

 • De dichte hokafscheidingen aan het einde van een rij zijn wat hoger gelaten dan de rest. De ventilatielucht kan dan niet direct over deze afscheiding schieten.

 • De ventilatoren in de eindgevel zuigen de lucht af naar een chemische luchtwasser die 70 procent van de ammoniak uit de geventileerde lucht afvangt.

 • De stal is grotendeels opgetrokken uit prefab-betonelementen. Omdat op het hele bedrijf geen gemetselde muur te zien is, koos de maatschap voor een kiezelstructuur.

 • Voor in de stal komt de voerkeuken en de luchtwasser. Belangstellenden kunnen woensdag 21 mei tussen 11.00 uur en 16.00 uur de nieuwe stal bekijken. Maandag 26 mei gaan de eerste zeugen de nieuwe stal in.

Marc Dijkerman

Eén reactie

 • no-profile-image

  mario minten

  wat is het adres en postcode van maatschap ter mors (om naar de opendag te gaan)

Of registreer je om te kunnen reageren.