Varkenshouderij

Foto & video 1431 x bekeken

Minimale meters, maximaal varkens

Theo Lohuis in Geesteren (Ov.) heeft 2 jaar geleden de melkveetak afgestoten. Hij had al 1.200 vleesvarkens. Nu is de nieuwe stal klaar met 2.500 plaatsen.

Foto

 • Theo Lohuis (51) heeft geen opvolger voor het bedrijf. Toch breidde hij zijn bedrijf met 1.200 vleesvarkens uit met 2.500 plaatsen in een nieuwe stal. Enkele belangrijke uitgangspunten van Lohuis voor de stal: op zo min mogelijk vierkante meters het maximale aantal varkens. Ook moet de stal zo weinig mogelijk arbeid vragen.
  Foto's: Henk Riswick, tekst: Martin ten Hooven.

 • De buitenmuren van de stal zijn van prefab-beton met steenstrip-motief. Het dak is bedekt met sandwichpanelen. De stal heeft stalen spanten en metalen gordingen. De stal is volledig onderkelderd met een inhoud van 3.200 kuub. Dat is voldoende voor ruim 15 maanden opslag. De keldermuren zijn gemaakt van in het werk gestort beton. De ruwbouw was zodoende vlot klaar.

 • De computergestuurde droogvoermachine staat in een silohut. Lohuis gaat multifase-voedering toepassen; eerst met alleen krachtvoeders. Vanaf dit najaar wordt het rantsoen aangevuld met corn cob mix (CCM). Bij de silo’s staat ook een grote opslagtank voor het spuiwater van de luchtwasser.

 • In het overstek van de oostelijke topgevel is de luchtinlaat gemaakt. De verse lucht komt zo boven de afdelingen. Lohuis heeft bewust niet gekozen voor conditionering van lucht via grondkanaalventilatie. Dat is in zijn ogen een te duur systeem.

 • De luchtaanvoer is volgens het Oolman-principe. Recht boven de voergang is een inlaatopening voor de verse lucht gemaakt. De breedte van de opening is verstelbaar. De ‘inlaatbak’ steekt 40 centimeter boven het plafond uit en 60 centimeter er onderuit. Dit dwingt de lucht recht naar beneden naar de voergang.

 • In de kap van de stal boven de voergang is het kanaal voor de centrale afzuiging. In elke afdeling zit een meet-smoorunit om de hoeveelheid af te voeren stallucht te sturen. Links en rechts van het kanaal zijn de ruimtes voor de inlaat van de verse lucht.

 • In totaal tien ventilatoren moeten straks de afgewerkte stallucht van 3.700 varkens gaan afvoeren. Nu doen in eerste instantie zeven ventilatoren het werk voor de 2.500 plaatsen in de nieuwe stal. De ventilatoren drukken de lucht door een combi-luchtwasser van Inno+.

 • In een aparte technische ruimte staat de techniek voor de gecombineerde luchtwasser van Inno+. Lohuis krijgt hiervoor 35 procent EU-subsidie. De luchtwasser bestaat uit een chemisch gedeelte met gebruik van zwavelzuur en een biologisch deel. De luchtwasser zuivert 85 procent van de ammoniak en 75 procent van het stof uit de afgewerkte stallucht.

 • De chemische luchtwasser bestaat uit twee pakketten. Continu brengen pompen een oplossing met zwavelzuur door het pakket kunststof materiaal, wat enigszins lijkt op een honingraat. Het spuiwater gaat naar een polyester silo vóór de stal en moet als meststof afgevoerd worden.

 • Na de chemische luchtwassing volgt een biologische zuivering. Dit gebeurt met houtwortels. Het raamwerk waarin de houtwortels komen is gedeeltelijk al opgesteld. Van bovenaf wordt het pakket houtwortels met water besproeid voor een goede bacteriegroei in het pakket.

 • Het wortelhout voor het biologische deel is al aangevoerd. In totaal 78 kuub. Lohuis moest een luchtwasser plaatsen om de benodigde vergunningen te verkrijgen voor de bouw. Nu ligt het emissiepunt op 130 meter van een categorie-4 woning.

 • Onder de brijbak met twee vreetplaatsen zijn de spleten van de roosters dichtgemaakt met pur-schuim. Zo was het mogelijk om nadien op dit gedeelte een epoxylaag aan te brengen. Dit voorkomt het aanvreten van het beton door het zure voer.

 • Op de betonnen muren van de mestkelders liggen betonnen elementen met een deel dichte vloer en een deel rooster. Vanaf het midden van de dichte vloer loopt het 7 procent af naar het midden van de voergang en naar de afdelingswand. In de dichte vloer zit geen verwarming. De eerste dagen na opleg zorgt een heater voor extra opwarming.

 • De epoxylaag is aangebracht onder de brijbak en op de dichte vloer. Zo zijn alle naden afgedicht in de dichte vloer en bij de hokafscheiding van kunststof. Ook de afdelingswanden zijn van kunststof. Zo zijn de afdelingen snel te reinigen met de hogedrukspuit. Deze is vast opgesteld voorin de stal en heeft per afdeling een aansluiting.

 • De voergang is op de roosters gestort. Zodoende ligt deze zeven centimeter hoger. Bevuiling met mest onder de hokafscheiding door zal dus weinig voorkomen. De voergang is 70 centimeter breed.
  Vrijdag 9 mei is er een open middag van 13.00 tot 17.00 uur.

Of registreer je om te kunnen reageren.