Varkenshouderij

Foto & video 320 x bekeken

Herrie op varkensveiling

Uit onvrede over de prijs legden Franse varkenshouders donderdag 15 mei de veiling Marché du Porc Breton in Plérin stil. De veiling fungeert als dé referentie voor de varkensprijs in heel Frankrijk.

Foto

  • Tweemaal per week, op maandag en donderdag, wordt er geveild. De handel gaat tot 3 cent achter de komma nauwkeurig. Dit systeem van varkens handelen is uniek in Europa. Wekelijks wisselen hier zo’n 70.000 varkens van eigenaar.
    Foto's: Henk Riswick, tekst: Kees van Dooren

  • Onder de inkopers bevinden zich alleen slachterijen, gemiddeld ongeveer 17 per veiling. Voor handelaren is de veiling tot dusver geen werkterrein. Het is ook mogelijk via internet op afstand te kopen.

  • Een paar A4’tjes geven een omschrijving van het aanbod: de aantallen, de leverancier of de leveranciersvereniging.

  • Nadat 10.000 varkens zijn verkocht, legt de voorzitter van de leveranciersverenigingen de veiling stil. Gemiddeld boden de inkopers 3 cent per kilo meer dan de voorgaande week. In de ogen van de boeren is dat veel te weinig, omdat het prijsverschil met Duitsland tegen de 20 cent per kilo geslacht-gewicht zit.

  • Onder leiding van Jean-Pierre Joly, directeur van de veiling, gaan de boeren in overleg om te bepalen hoe sterk hun positie is.

  • Cijfers over de varkensmarkt in heel Europa zijn in ruime mate voorhanden. Veilingdirecteur Joly zit hier naast de voorzitter van de producentenverenigingen.

  • De inkopers overleggen of bellen met hun superieuren op de slachterij. ‘Hoeveel varkens hebben we nodig zodat de vleesvraag afgedekt is?’ Ongunstige bijkomstigheid is dat de keurmeesters in de slachterijen staken, zodat onzeker is of er überhaupt wel geslacht kan worden.

  • Uiteindelijk gaan de inkopers overstag en betalen voor het volledige aanbod van 45.000 varkens 5 cent per kilo meer. De prijs staat nu vast, vanaf nu is het alleen belangrijk hoeveel varkens er naar welke slachterij gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.