Varkenshouderij

Foto & video 1009 x bekeken 2 reacties

Bakken en braden van beren

Slachterij Westfort slacht sinds het begin van dit jaar beren volgens Milieukeurconcept De Hoeve. De slachterij verhit een stukje van de geslachte dieren om de beren met de karakteristieke berengeur te ontdekken.

Foto

 • Westfort in Gorinchem (Z.-H.). slacht jaarlijks 800.000 varkens. De slachterij is sinds 2004 operationeel en opgericht door Lunenburg Vlees bv en Vee- en vleeshandel Kruiswijk bv. De slachterij verwerkt ongecastreerde beren van het Milieukeurconcept De Hoeve. Een groot deel van het vlees gaat naar de binnenlandse retailmarkt.
  Foto’s: Michel D. Boulogne, tekst: Marc Dijkerman.

 • Direct na de slacht worden alle beren die onder het milieukeur vallen gecontroleerd op een afwijkende geur. Dat doet de slachterij door een zelfontwikkelde bak-en-braadtest.

 • Een gasbrandertje met daaraan een ijzeren voetje wordt op een stukje vet en vlees van de geslachte dieren geplaatst.

 • Door de hitte schroeit het vlees wat. De schroeilucht heeft bij de meeste varkens een braadgeur.

 • Bij beren die de zogenoemde berengeur bij zich dragen, geeft dit echter een afwijkende geur. Deze dieren worden uit het proces genomen en komen niet op de binnenlandse markt terecht.

 • Westfort controleert sinds de jaarwisseling al 7.500 beren op deze manier. De testresultaten laten zien dat gemiddeld 3 procent van de beren deze geur nog bij zich draagt. Dat is onder de 5 procent die het bedrijf had verwacht.

 • Geslachte dieren die de berengeur bij zich dragen, gaan naar Groot-Brittannië. Daar wordt het vlees nooit gebraden, maar vaak gezouten of gekookt. De Britten hebben daarom minder problemen met dit vlees. Volgens analyse komt berengeur vooral voor bij varkens die zwaarder zijn dan 100 kilo, maar ook bij beren die minder dan 80 kilo wegen. Volgens Westfort zijn het in het laatste geval dan varkens die een groeiachterstand hebben opgelopen.

Marc Dijkerman

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  Voila, is dat nu zo moeilijk.

 • no-profile-image

  jan van tienen

  Westfort/Kruiswijk past bestaande kennis toe met enige uitbreiding hiervan en dat is lovenswaardig. Veel succes met de verdere ontwikkeling !

Of registreer je om te kunnen reageren.