Varkenshouderij

Foto & video 1229 x bekeken 1 reactie

Zelf stal uit kunststof optrekken

De broers Vergeer in Oudewater (U.) wilden hun oude stallen vervangen door een nieuwe. Door zelf te bouwen hebben ze veel kosten kunnen drukken.

Foto

 • Vanaf de weg is de stal nauwelijks te zien. Pas op het erf doemt de grote stal op. Er staan geen hoge kranen of bouwketen bij. De broers Vergeer bouwen de stal eigenhandig voor 1.100 vleesvarkens.

 • De stal staat op heipalen. Daarvoor is €30.000 uitgetrokken. Een bedrag dat op andere punten terugverdiend moet worden. De broers stortten zelf het beton voor de kelders.

 • De hokinrichting moet nog worden geplaatst. De hokken krijgen een gescheiden mest-waterkanaal. Daartussen ligt een gestorte bolle vloer met een niveauverschil van 5 centimeter. De varkens krijgen vrijwel onbeperkt droogvoer in Groba-brijbakken. De betonroosters rond de bakken worden voorzien van een coating.

 • De stal lijkt haast eindeloos. Eerst gaan de varkenshouder het dak isoleren met purschuim. Daarna kunnen ze de afdelingswanden en de hokinrichting plaatsen.

 • Het grote rooster is van gietijzer. Daaronder ligt een kleine put met een rioleringssysteem. Nadat de varkens uit de afdeling zijn, wordt de mest afgelaten in een tussenopslag onder de stal. Daarna wordt alle mest in een grotere put van 1.100 kuub gepompt. Er is voldoende opslag voor bijna 1 jaar.

 • Het ventilatiesysteem is iets anders dan gebruikelijk, doordat de broers de putten volledig benutten voor mestopslag. Via de eindgevel stroomt de lucht de stal binnen. Windbreekgaas, dat nog wordt aangebracht, moet voorkomen dat de lucht naar binnen schiet.

 • De lucht komt terecht in een tussenplafond. Daar zit zoveel ruimte dat de snelheid eruit gaat. Daarna stroomt de lucht naar de centrale gang.

 • Via een rooster in de centrale gang wordt de lucht vervolgens onder de voergang geleid.

 • Smoorunits zuigen de lucht af naar een centraal ventilatiekanaal. De lucht hoeft niet door een luchtwasser te worden geleid. Het ventilatiekanaal gaan de broers nog isoleren.

 • Een deur sluit het centrale afzuigkanaal af. De verschillende luchtstromen komen niet met elkaar in aanraking.

 • Aan de andere eindgevel komt de lucht naar buiten. Grote ventilatoren voeren hier de lucht af. De varkenshouders voorzien de buitenwand eerst van pur-schuim. Dan metselen ze er een muurtje van 60 centimeter hoog omheen. Vanaf die hoogte bekleden ze alles met damwandprofiel.

 • Het is nog een hele klus om alles af te krijgen. De ondernemers hopen er een jaar over te doen. Vorig jaar augustus ging de eerste schop in de grond. Ze willen zich echter niet vastpinnen op een strakke planning. Het buitenseizoen komt eraan, dan zullen ze ook minder tijd in de stal doorbrengen.

 • Het kunststof voor de afdelingswanden en de hokinrichting ligt klaar om te worden geplaatst, nadat alles is geïsoleerd.

 • De slangen voor het rondpompsysteem liggen op grote rollen. De Nijborg bv in Renswoude (U.) levert de broers alle materialen die zij nodig hebben voor de stal. Het plaatsen van de spanten en de dakplaten heeft De Nijborg voor zijn rekening genomen.

 • Zoals bijna alles zijn ook de deuren van kunststof. De levensduur van dit materiaal heeft zich volgens de broers Vergeer al lang bewezen. Bouwen met kunststof is goed te doen. Eén man kan een wand van 100 meter in 1 dag zetten, mits het bij op maat zagen en plaatsen blijft. Een wand met deuren kost wat meer tijd.

 • Hier komen de slangen voor het rondpompsysteem uit de afdeling. Die moeten de broers nog verder aansluiten. De investering per varkensplaats is begroot op €400 inclusief btw.

Marc Dijkerman

Eén reactie

 • no-profile-image

  F. Lemans

  mooie stal en een paar goede ideen. Welk groenlabel systeem wordt hier gewerkt?

Of registreer je om te kunnen reageren.