Varkenshouderij

Foto & video 1209 x bekeken

Nette stal zonder veel poespas

Jeroen Vehof heeft een deeltijdbaan bij een zeugenhouder en thuis heeft hij 520 vleesvarkens. Hij wil naar meer zelfstandigheid en breidt uit met 1.476 vleesvarkensplaatsen.

Foto

 • Jeroen Vehof (34) uit Ambt Delden (Ov.) verviervoudigt zijn bedrijf door uitbreiding met 1.476 vleesvarkensplaatsen. Hij stond voor de beslissing: stoppen of doorgaan. De nieuwbouw betekent voor de jonge ondernemer een ‘grote stap’.
  Foto's: Ruben Keestra, tekst: Martin ten Hooven.

 • De stal bestaat uit tien afdelingen voor elk 144 vleesvarkens en 12 dieren per hok. Er is een restafdeling met 72 plaatsen. Deze wil Vehof intensief gebruiken om afdelingen snel leeg te kunnen draaien. De hokken bestaan voor bijna 65 procent uit dichte vloer. Mest- en waterkanaal hebben betonroosters. De stal is Groen-Label-waardig met een rioleringssysteem.

 • Op het waterkanaal staat de brijbak met twee vreetplaatsen. Per twee hokken is er een brijbak. De uitstroomhoeveelheid is instelbaar met een handel. Er zitten twee drinknippels in de roestvast stalen trog.

 • Op het mestkanaal is een zogenoemd ‘contacthekje’ geplaatst. Per twee hokken een hekje. Dit moet het mestgedrag van de varkens sturen naar het mestkanaal. Ook komt op het mestkanaal het afleidingsmateriaal. Vehof weet nog niet welk afleidingsmateriaal hij gaat gebruiken.

 • De afdelingswanden zijn gemetseld tot een hoogte van 1,10 meter boven de roosters. Tegen de afdelingswand is een mestspleet van 8,5 centimeter. Veel mest verdwijnt daardoor direct in de put. Er is onder één dichte bolle vloer mestopslag en de andere ruimte onder de bolle vloer dient voor luchtaanvoer.

 • Voor verwarming van de bolle vloer is een rondpompsysteem geïnstalleerd. De warmte die zware varkens afgeven aan de vloer en dus ook de verwarmingsleidingen verwarmt weer de vloer bij jonge biggen. Het bespaart veel energiekosten.

 • De medicijndosator hangt in de centrale gang middenin de stal. Indien nodig kan Vehof hiermee afdelingen medicineren of standaard de biggen ermee ontwormen.

 • De computergestuurde voermachine hangt bovenin de stal. De machine kan snel voeren. Als een portie aangemaakt voer klaar is, wordt deze uitgedoseerd naar de afdelingen. Tegelijkertijd wordt een nieuwe portie afgewogen en gemengd.

 • Onder de voermachine gaan de leidingen links en rechts naar de twee rijen afdelingen. Het systeem, geïnstalleerd door Stegehuis in Borne, bestaat uit een spiraalvijze. Deze vijzel heeft een diameter van 90 mm. Daardoor heeft de installatie een grote capaciteit (3.000 kg/uur).

 • Naar elke afdeling gaan drie aanvoerleidingen voor water. De zilverkleurige kraan is voor het medicineren, de oranje kraan voor aangezuurd water en de blauwe is voor water alleen. Aanzuren doet Vehof om de darmgezondheid te verbeteren en om Salmonella zoveel mogelijk te beperken.

 • De verse lucht komt via een geperforeerde damwandplaat in de verbrede spouw. Vervolgens gaat de lucht naar een van de twee ruimtes onder de bolle vloer. Vervolgens onder het waterkanaal door naar de ruimte onder de voergang. Via betonroosters komt de lucht in de afdeling. De afgewerkte lucht gaat via een centraal afzuigkanaal uit de afdeling. De ventilatie is frequentiegestuurd.

Of registreer je om te kunnen reageren.