Varkenshouderij

Foto & video 4 reacties

Wasser in nok geplaatst

Dorset Milieutechniek in Varsseveld fabriceerde zijn grootste luchtwasser. Een reportage over het plaatsen van het enorme gevaarte.

Foto

 • Vroeg in de ochtend komt de vrachtwagen met de forse biologische luchtwasser op de plaats van bestemming aan. Transporten van deze afmetingen moeten 's nachts plaatsvinden om het overige verkeer zo min mogelijk te hinderen.
  Foto's: Jan Willem Schouten, tekst: Marc Dijkerman.

 • Chauffeur Frank van Wessel maakt de luchtwasser, ruim 12 meter lang en 4 meter breed, klaar voor de takelklus. Overal zitten extra steunen om de gehele constructie tijdens takelen in één stuk te houden.

 • Omdat het gevaarte ruim 9 meter hoog in de takels komt te hangen, worden sjorbanden van de ene naar de andere zijde bevestigd. Het evenwicht verbetert erdoor.

 • Bouwvakkers maken de plaats waar de luchtwasser komt te staan alvast gereed. Het geheel weegt kaal ongeveer 4,5 ton. In bedrijf zal de luchtwasser flink veel zwaarder zijn door het spoelwater dat de ammoniak uit de geventileerde lucht afvoert.

 • Dan is het zover om de wasser te takelen. De banden zijn goed geplaatst: de wasser hangt mooi recht. De capaciteit is berekend op een totaal van 77.400 kuub lucht. Om tot dit totaal te komen is rekening gehouden met een maximale ventilatie van 60 kuub per vleesvarken per uur.

 • De stal is nog open om het plaatsen makkelijk te maken. Op de plek waar de wasser moet staan, zitten geen gordingen. De wasser zelf is in Varsseveld in anderhalve week door drie medewerkers geproduceerd.

 • De kraan laat de wasser voorzichtig zakken. Het gewicht van de wasser is voor de kraan niet zo'n groot probleem, de afmetingen ervan des te meer.

 • Zodra de wasser staat, blijft deze nog iets in de takels hangen. De luchtreiniger staat aan de eindgevel. De positie is zo gemaakt dat er in de toekomst ook nog een stal met gespeende biggen en een stal met vleesvarkens op aangesloten kan worden.

 • De positie van de wasser is belangrijk. Meten is weten. Zodra het geheel op zijn plaats staat, kan het gevaarte uit de takels.

 • Communicatie tussen kraanmachinist en bouwvakkers gaat via portofoons. Eén kleine fout kan grote gevolgen hebben.

 • Een deel van het filterpakket is verwijderd om makkelijker te kunnen werken. Als alles goed is, koppelen de bouwvakkers de banden los.

 • Dan kan de kraanmachinist de stempels van de kraan weer intrekken. Het presicieklusje is geklaard.

 • In het onderste gedeelte van de wasser komen nog meer filterpaketten. Links zijn houten paaltjes te zien die het geheel tijdens het transport hebben ondersteund. Het kunststof is flexibel, maar kan niet naar alle kanten krachten opvangen.

 • De wasser gefotografeerd vanuit de centrale afzuiging. De stal biedt ruimte voor 1.290 plaatsen. Nu de wasser staat, kan de rest worden afgebouwd.

Marc Dijkerman

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Marc Hiddink

  Een mooie oplossing voor elke varkenshouder.
  Goed dat het de biologische kant opgaat.
  Fantastische wasser om te zien.

 • no-profile-image

  Teigetje rules

  En zo is het maar net

 • no-profile-image

  Frank van Wessel

  Hallo,

  Ik ben de chauffeur van het transport van de luchtwasser die gemaakt is door Dorset Milieu uit Varsseveld.

  Ik had gevraagd om de foto's van deze actie maar heb nog niets van jullie gehoord en nu staat het al op jullie site.

  Kan ik op de één of andere manier aan die foto's komen?

  Vriendelijke groeten,

  Frank van Wessel - UTO

 • no-profile-image

  bert

  ik heb al een wasser ruim 10 jaar in gebruik.
  ik weet zeker dat er niet gerekent is wat ie per jaar of maand kost. dan kan je beter vrijwillige werker worden voor een goed doel, leverd net zo veel op als varkens houden.
  als die 150.000 euro kost. is dat al 15000 euro per jaar aan kosten. en om de extra zwaardere ventielators te laten draaien en niet te vergeten de pomp om de filters nat te houden kost al snel 1000 euro per maand dus 12000 euro per jaar. dan nog het water verbruik, bij mijn wasser is dat 3000 liter per dag bij 300 zeugen. hoeveel het bij deze luchtwasser zal zijn dat zal nooit bekend gemaakt worden. maar als dat 5000 liter per dag is is dat 150 euro per maand of 1800 euro per jaar. je hebt niet alleen spui water maar heel veel verdamping van water, de stal lucht gaat met 70% vocht in de luchtwasser en zuigt het water op tot 100% vocht gehalte maal 77.000m3 = oeps veel water.
  mijn lichte inschatting wat dit al totaal per jaar al kost is = 28800 euro. daar komt nog bovenop het jaar contract en de metingen en de monsters die ook gedaan moeten worden, en de onderhouds kosten niet te vergeten, en 3 x per jaar schoonmaken, ga je dat zelf doen of gewoon een werknemer, er wordt toch genoeg verdiend.
  ik begrijp wel, wat werkelijk de aanschaf prijs is zal niet bekend gemaakt worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.