Varkenshouderij

Foto & video 1101 x bekeken

Veel lucht in de stal

De nieuwe vleesvarkensstal van Gijsbers-Meulendijks VOF valt vooral door zijn enorme hoogte op. Een bewuste keuze om veel volume in de afdelingen te krijgen en wisselingen in klimaat af te vlakken.

Foto

 • Iwan Gijsbers (foto) en Theo Meulendijks zijn compagnons. Samen hebben ze 220 zeugen en 1.600 vleesvarkens op twee locaties. Met hun nieuwe stal erbij kunnen ze in totaal 3.000 vleesvarkens houden.
  Foto's en tekst: Marc Dijkerman.

 • In de bovenkant van de afdelingen zit de smoormeet-unit naar de centrale afzuiging. De lucht komt via een dubbele spouw aan een zijde van de stal binnen. Dan wordt deze onder de bolle vloer naar de centrale gang en daarna naar de voergangen geleid. Dan komt de lucht naar boven en verspreid zich over de fronten van de hokken.

 • Het hoogste punt aan de centrale gang is ongeveer 7 meter hoog. Aan het einde van de afdeling ruim 2 meter. Daarin zit flink veel ruimte voor lucht. Daar is bewust voor gekozen om de minimale ventilatie terug te kunnen schroeven en de exploitatiekosten te drukken. De hogere investeringskosten kunnen zo snel worden terugverdiend.

 • Per afdeling worden 144 vleesvarkens gehouden met 12 varkens in een hok. De hokken hebben een gescheiden mest-waterkanaal en een bolle vloer. De afdelingswanden zijn van kunststof, maar de centrale gang is volledig gemetseld.

 • De vloer en een deel van de roosters om de brijbakken zijn gecoat. Dit voorkomt aankoeken en vergemakkelijkt het schoonmaken.

 • De Verba brijbakken hebben twee vreetplaatsen. Een bewuste om de voeropname te bevorderen.

 • De afdeling is zo’n 16 meter diep. Een ideale verdeling van de lucht is gewaarborgd. Maar om genoeg inlaat te krijgen onder de voergang is de voergang breder en de put wat dieper gemaakt. De maximale ventilatie is 60 kuub per uur.

 • Het voersysteem is driefasen en de kleppen zijn luchtbediend. De varkens van Topigs 20- zeugen met Piétrain-eindbeer kunnen onbeperkt vreten. De varkenshouders hebben er zo het minste werk mee.

 • Alle apparatuur in de stal -lampen, waterleidingen en voeler- hangen aan de buizen van het voersysteem. Zo hangt er niets meer boven de 2.2 meter. Bij reparatie is alles uitstekend bereikbaar en het schoonmaken is makkelijk.

 • De deuren zijn van hout en hebben degelijk hang- en sluitwerk. Dit is een bewuste keuze van de ondernemers. Degelijkheid staat hoog in het vaandel en dat straalt de hele stal uit.

 • De hokafscheidingen zijn wel van kunststof. Om tijd te besparen zijn de materialen in het hok eenvoudig schoon te maken.

 • Het is mogelijk om de automatische ventilatie uit te schakelen en de ventilatie per afdeling in te stellen. Ook heeft de stal aansluitingen om de afdelingen met een heater te kunnen bijverwarmen als er jonge biggen in liggen. Met een buizensysteem houden de zware dieren de jonge warm. Verder heeft de stal geen verwarming. Een aansluiting voor de hogedrukreiniger vergemakkelijkt het werken.

 • Alle leidingen zijn zo veel mogelijk aan één kant van de centrale gang gelegd. Schoonmaken is dan eenvoudiger en het ziet er opgeruimd uit.

 • Halverwege de centrale gang ligt de aflevergang. Twee naar buiten openzwaaiende deuren laten de vleesvarkens snel de vrachtwagen inlopen. Er komen nog hekken om slachtrijpe varkens alvast klaar te zetten.

 • Gijsbers en Meulendijks hebben gekozen voor één leiding per afdeling om stilstaand water te voorkomen. Zo kan ook per afdeling het water worden gemedicineerd. Alle leidingen zijn voorzien van elektronische watermeters. Deze zijn met de Fancom-computer uit te lezen. Storingen of ziekte zijn zo sneller op te sporen.

 • Het centrale afzuigkanaal is geïsoleerd met isolatieplaten. De naden zijn bedekt met purschuim.

 • De 95 procent chemische luchtwasser is aan de eindgevel geplaatst. Omdat het bedrijf in een Landbouw Ontwikkelingsgebied ligt, is een gecombineerde luchtwasser niet nodig.

Marc Dijkerman

Of registreer je om te kunnen reageren.