Varkenshouderij

Foto & video 1447 x bekeken 3 reacties

Nieuwe stal ingepast in landschap

Maatschap Meiberg-Poppe in Dalmsholte (Ov.) verkocht een vleesvarkensstal op afstand en bouwde op de thuislocatie een nieuwe stal met 1.152 plaatsen.

Foto

 • André (40) en Paulien (39) Meiberg-Poppe hebben een bedrijf met 180 rosékalveren en 2.480 vleesvarkens. Zij verkochten een vleesvarkensstal op 4 kilometer afstand en haalden de rechten naar de thuislocatie.
  Foto's Ronald Hissink, tekst: Martin ten Hooven.

 • De gemeente Ommen schreef voor dat er geen witte boeiboorden en geen lichte materialen gebruikt mochten worden. Deze voorwaarden zijn bedoeld om de stal beter in het landschap te laten passen. De buitenwanden zijn gemaakt van prefab betonelementen. De topgevels zijn bekleed met bruinrode damwandplaten.

 • De betonelementen zijn bekleed met antracietkleurig grind. De bakken om de luchtinlaat van de grondkanaalventilatie zijn voorzien van bruinrode damwandplaten. Het dak heeft antracietkleurige platen. Er zijn geen witte boeiboorden gebruikt.

 • Buiten de stal staan vier silo’s. Maatschap Meiberg-Poppe koos bewust voor een eenvoudige vijzel en niet voor een computergestuurde voermachine. Hoe meer techniek in de stal, hoe meer kans op storingen, is de mening van André.

 • De vijzel loopt door naar de tegenoverliggende afdeling. Meiberg gaat twee tegenover elkaar liggende afdelingen in een keer opleggen. Zodoende is het mogelijk om een voersoort per twee afdelingen te gebruiken. De hokafscheidingen en de wanden tussen de afdelingen zijn van kunststof.

 • In de hokken hangt al wel een ketting, maar nog zonder afleidingsmateriaal. Over de keuze wordt nog nagedacht. Meiberg twijfelt nog tussen hout of een tyleenslang. In de stal is welzijnsverlichting aangebracht. In de put zit een schuine plaat om de stal emissie-arm te maken.

 • Onder de brijbak ligt een kunststofplaat om aantasting van de roosters door het voer te beperken. De brijbak staat op het waterkanaal. De goede bakken uit de verkochte stal zijn ook gebruikt.

 • In de stal zit het zogenoemde rondpompsysteem voor de verwarming van de bolle vloer. De warmte die zware varkens afgeven aan de bolle vloer en van de tyleenslangen wordt gebruikt om de vloer bij jonge dieren op te warmen.

 • De ventilatie is frequentiegestuurd. Bovenin de stal is een centraal afzuigkanaal gemaakt. Dit is bewust gedaan om, indien nodig, later eenvoudig een luchtwasser te kunnen plaatsen. In de afdeling hangt een afzuigkoker met een meet-smoorunit.

 • In de centrale gang hangt de medicijndosator om via het drinkwater te kunnen medicineren. De stal is eenvoudig, maar doeltreffend uitgevoerd. Inclusief verharding, laadbordes en wasplaats bedraagt de investering ongeveer €400 per plaats.
  Zaterdag 29 maart is er een open dag van 13.00 tot 17.00 uur.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Joke

  Waar is het landschap gebleven?

 • no-profile-image

  A

  Mooie stal!!

 • no-profile-image

  Joop Kleinherenbrink

  Heel goed gem. Ommen geen WITTE boeiboorden, waarom dan wel WITTE deksels op die "meelbusjes" ernaast of gaat daar de welstands-commissie over?Gegr.Joop Kl.

Of registreer je om te kunnen reageren.